Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Home
  2. Blog
  3. Selection of month
  4. Топ 10 Март – В очакване на пролетта

Топ 10 Март – В очакване на пролетта

29.02.2024
Autor: Seewines

В разнообразието на тероари и вкусове са селектирани атрактивни и елегантни вина, повечето от които средно наситени и подходящи за меко зимно време. Акцентът е върху Италия и Франция, а разнообразието от вкусове гарантира прекрасни съчетания за всякакви ястия от деликатно овкусена морска храна, до ароматни и богати месни ястия. Като подарък за любимата и прекрасен акомпанимент на трапезата на 8 март специална препоръка са белите Сансер Блан „Ле Бел Вин“ Фурние 2022 , Шабли Домейн Натали и Жил Февр 2022 или нежното червено Арбоа Трусо Домейн Роле 2020.


 


1. ШАБЛИ ДОМЕЙН НАТАЛИ Е ЖИЛ ФЕВР 2022 - СЕГА на -10% (44,91 лв.)

Семейство FEVRE е родено преди няколко века в сърцето на Шабли. Можем да проследим родословното им дърво от 1745 г. насам. Семейството винаги е работило в собствените си лозя, като се стреми да запази наследството, предавано от поколение на поколение. Вината им са био сертифицирани от 2015г.
Върху високи равнини и стръмни хълмове, тези лозя са засадени на каменисти почви (варовик Kimmeridgien), които позволяват умерено производство. Повечето от лозята са на възраст между 15 и 25 години.
Виното се представя с красив светло лимонен цвят с нежни зеленикави нюанси. Носът е нежен, леко цветист и цитрусов, с нотки на бели плодове и бонбон. Вибриращо свежо, елегантно, леко маслено със сладък плод и деликатна горчивина. Много приятно като аперитив, съчетава се добре със стриди, миди и риба на скара, но също и с традиционни бургундски рецепти като "jambom persillé" (шунка с магданоз)

   КУПЕТЕ ТУК   

 

2. ДЗАНА МОНТЕПУЛЧАНО Д'АБРУЦО РИСЕРВА ИЛУМИНАТИ 2018 - СЕГА на -10% (63,45 лв.)

Семейната история започва през 1890 г. с Никола Илуминати и неговата визия за занаят и любов към щедрата земя, която да се предава от поколение на поколение. Те започват да повишават качеството на Монтепулчано д‘Абруцо благодарение на проницателността и решителността на Дино Илуминати. Прилагат иновативен подход към винопроизводството, но същевременно то все още запазва занаятчийския си характер.
Наситено рубиненочервено, преминаващо в гранатовочервено с отлежаването. Напомня на зрели червени плодове и сухи цветя.Това е вино с чудесен характер, меки танини, кадифено и изискано, което служи като идеален акомпанимент на богати сосове. Може да бъде чудесно допълнение към червени меса, дивеч, трюфели, зрели сирена и горгондзола.


   КУПЕТЕ ТУК   


 

3. КОРПО АМАРОНЕ ДЕЛА ВАЛПОЛИЧЕЛА КАНОЗО 2015 - СЕГА на -10% (89,91 лв.)

Семейство Канозо винаги е вярвало в качеството на виното, произвеждано на историческите хълмове на Monteforte d'Alpone. От 1876 г. насам Canoso произвежда вино, което се продава в насипно състояние, а от 1990 г. бутилират своите вина. С поглед към бъдещето, през годините компанията се доверява на екип, съставен от млади професионалисти, с международен опит и силно чувство за принадлежност, които се грижат за тази малка, но ценена винарна. Всяко вино отразява разказа на една велика история...
Дълбок рубинено-червен цвят с гранатови нюанси. Страхотно усещане за червени горски плодове, съчетани с нотки на ванилия и препечено кафе. Още от първата глътка можете да се насладите на отличен баланс между меките танини и червената череша. След това зрялата червена боровинка и тютюневите листа ще започнат да доминират. Хармонично вино, което става все по-добро с времето. Фантастична комбинация с червени меса и зрели сирена.


   КУПЕТЕ ТУК   

 

4. СЕНТ ЕМИЛИОН ДЕ КИНТУС 2020 - СЕГА на -10% (59,85 лв.)

Château Quintus е винарско имение от 45 хектара, което произвежда едно от най-добрите вина на Сент Емилион,. Разположен на варовиков нос, достигащ височина от 62 метра, Saint-Emilion de Quintus е третото вино на имението Château Quintus и идва от най-младото лозе, собственост на Принц Робер дьо Люскембург.
Представя се с красив тъмно гранатово-червен цвят. Първоначалното впечатление от носа е интензивно, с нотки на червени и черни, току-що набрани плодове. Дъбът е дискретен. Началото на небцето е меко, сочно и приятно. След това виното се развива с копринено тяло и дълъг вкус със зърнисти танини. Този Сент Емилион оставя впечатление за баланс и непосредствено удоволствие.


   КУПЕТЕ ТУК   
 



 

5. ЕТНА РОСО ПИЕТРАДОЛЧЕ 2021 - СЕГА на -10% (45,90 лв.)

Планината Етна е най-високият и активен вулкан в Европа. Теренът е толкова уникален, че сицилианците са пренебрегнали неизбежните рискове и са засадили лозя и овощни градини навсякъде по склоновете. Pietradolce се намира на северния склон на вулкана, лозята се простират на 11 хектара, а надморската височина е значителна, от 650 до 900м. Винарната е основана през 2005 г. от братята Микеле и Марио Фаро. Бутиковата продукция на Pietradolce (средно 35 000 бутилки годишно) е екологична и автентична. Вино от 100% местния, уникален сорт Нерело Маскалезе. Лозята са едни от най-височинните в Европа, като са оставени да растат като храсти и виното ферментира с диви дрожди.
Характеризира се с прозрачен, ярък рубиненочервен цвят. Ароматите на дива ягода, цветя, мокър камък и вишна са структурирани от приятната свежест на това деликатно сицилианско вино с леко към средно тяло. Очарователна минералност и деликатен, но дълъг финал. Чудесно съчетание с месни ястия, пресни сирена и колбаси.

   КУПЕТЕ ТУК   


 

6. САНСЕР БЛАН „ЛЕ БЕЛ ВИН“ ФУРНИЕ 2022 - СЕГА на -10% (54,27 лв.)

Основана през 1926 г. Domaine Fournier Père et Fils стартира производството със собствени лозя на площ от 4 хектара в Сансер и долината на Централна Лоара. През 2015г. основателят Клод продава имението на семейство дьо Вилебоа, което продължава 60-годишната традиция. Днес Domaine Fournier Père et Fils се простира на 39 хектара и произвежда 24 вина, включително световноизвестното Sancerre ‘Les Belles Vignes’ ("Красивите лозя") на Сансер, на възраст от 20 години, създавайки този елегантен Совиньон Блан.
Носът е наситен и изпълнен с цитрусови аромати, придружени от деликатни флорални нотки . Първите усещания в небцето разкриват фина и богата ароматна гама, с изтънчена и копринена текстура, елегантна минералност и сравнително дълъг финал.
Прекрасно съчетание с деликатни морски дарове, като миди, стриди, омари и раци.

   КУПЕТЕ ТУК   



 

7. АРБОА ТРУСО ДОМЕЙН РОЛЕ 2020 - СЕГА на -10% (41,31 лв.)

Със своите 66 хектара, разположени по най-добрите склонове на апелация Arbois, Côtes du Jura, l'Étoile и Château-Chalon, имението Домейн Роле е вторият по големина независим винопроизводител в Жура. Изложени предимно на запад и югозапад, почвите са богати на преливащи се мергели и чакълести глини, особено предпочитани от червения сорт на Жура - Трусо.Ръчно прибиране на реколтата и сортиране. Ферментация в инокс с 15 дневна мацерация. Ферментацията протича само с диви дрожди до завършване на малолактичната ферментация. Отлежаване в продължение на 9 месеца в 50 % в дъбови бъчви и 50 % в съдове от неръждаема стомана. Кюве, което се съчетава много добре с дивеч, червено месо и десерти като пай с червени плодове.

   КУПЕТЕ ТУК   
 




 


8. ФОМ ШИЕФЕР РИЗЛИНГ АНСГАР КЛЮСЕРАТ 2021 - СЕГА на -10% (28,71 лв.)

Weingut Ansgar Clüsserath в Тритенхайм, Мозел, е собственост и се управлява от семейството от основаването му през 1670 г. В наши дни за винопроизводството отговаря дъщерята на Есгар Клусерат, Ева. Clüsseraths берат ръчно цялото грозде на няколко етапа, а прохладната, влажна изба е идеална за 50-годишните Füder, традиционните кръгли еднотонни бъчви, в които мъстта преминава през бавна, естествена ферментация. След това вината отлежават с утайките, без допълнителни обработки, освен еднократна филтрация преди бутилиране.
Изтънчен нос на праскови, бял касис и свежи градински билки, елегантно и сочно небце. Много свеж и дълъг минерален финал. Прекрасно съчетание с морски дарове и рибни ястия.

   КУПЕТЕ ТУК   



 
 

9. ГАВИ ДИ ГАВИ “ЛА МЕЙРАНА” БРОЛЯ 2022 - СЕГА на -10% (32,31 лв.)

Broglia (Броля) е една от историческите фамилии на областта Gavi, област, която от векове е известна с производство на чудесни бели вина в северната зона на Италия - Пиемонт. Имението е създадено през 1972 г. от Бруно Броля, който купува древният домейн на граф Раджо и успява и до днес да съхрани семейното очарование.
Благородно бяло вино от местния сорт Кортезе с 6 месеца отлежаване върху фините утайки.
Златисто на цвят с аромат на коричка хляб, печени ядки, флорални нотки и захаросани ябълки в носа. Тялото е заоблено, плътно и мощно с усещане за сладък плод и дълъг, сочен финал. Чудесно като аперитив и в съчетание с рибни ястия и морски дарове.

   КУПЕТЕ ТУК   

 

 

 

10. САУТЪРН ХИЛС КАБЕРНЕ СОВИНЬОН УЕНТЕ ВИНЯРДС 2020 - СЕГА на -10% (34,11 лв.)

Корените на Wente винаги са били здраво стъпили в семейството на трудолюбиви фермери. През 1883 г. Карл Х. Венте, германски имигрант, купува 48 акра лозя в долината Ливърмор, Калифорния и започва да строи винарна. Днес Wente Vineyards е най-дългогодишната семейно управлявана винарна в Съединените Щати.
Каберне Совиньон Саутърн Хилс показва от началото до края в най-чист вид всички характеристики на сорта. Отчетливият и стегнат плод, присъщ за Каберне е водещ на всяка стъпка, разкривайки аромат на къпини, касис и черна череша, подкрепени от очарователни слоеве подправки, идващи от дъбовите бъчви, като индийско орехче и джинджифил. Много добро съчетание с червени меса и меки зрели сирена.


   КУПЕТЕ ТУК   
 

 

MoreSelection of month

ТОП 10 вина за март

ТОП 10 вина за март

from Seewines Admin , 28.03.2022
ТОП 10 вина за месец май

ТОП 10 вина за месец май

from Seewines Admin , 20.05.2022
Десертни вина

Десертни вина

from Seewines Admin , 30.07.2018