Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Home
  2. Blog
  3. Selection of month
  4. Празнична селекция на сомелиерите на Сийуайнс за месец октомври

Празнична селекция на сомелиерите на Сийуайнс за месец октомври

02.10.2023
Autor: Seewines


Този път традиционната ни селекция от вина за месеца, която всички познавате и с нетърпение очаквате, е малко по-особена и емоционална.

Октомври е месецът, в който Сийуайнс празнува своя рожден ден, като тази година можем да се похвалим и гледаме с гордост назад към вече петгодишната ни история. 

За да отбележим своя пети рожден ден, като един скромен подарък към вас - нашите приятели, клиенти, прохождащи и запалени винолюбители, петимата ни сомелиери ни избраха по три от любимите си вина, които събрахме в един специален “рожденически” топ 15. Вярвайте ни, не им бе никак лесно да се ограничат в избора си само до три!

Както през изминалите пет години, така и през следващите много пъти по пет, това, което ще остане непроменено, е стремежът ни да предлагаме на вашето внимание очарователни, интересни, любопитни и качествени вина от България и света, сред които да откриете своята бутилка за всеки вкус, повод и настроение.

Ние охлаждаме вече шампанското и каним и вас да празнувате с нас!     
 





Ясен Стайков: “При избора си се спрях на три вина, които за мен са находка по отношение цена-качество, в пика са на своето развитие и идват от характерни, интересни тероари”   

 




 

Aйя Мелник 2020, Айя Естейт Винярдс, Долината на Струма, България - СЕГА на -10% (32,67 лв.)

Вкусно и комплексно сортово българско вино в своя пик на развитие. Елегантен и изразителен нос на зряла череша с обогатяващи, леко доловими аромати на пура, орех и кафе. Очарователното при виното са категорично още по-изразителните, богати и елегантни слоеве от вкусове, които следват уханието. Когато вкусът на дадено вино е по-наситен и впечатлява повече от ароматите на нос, това е солиден критерий за качество и потенциал за благородно стареене. Вкусът очарова със свежи плодови нюанси на череша, малина и боровинка, тютюн, сушени подправки и кафе. Разнообразните вкусови слоеве, дългият финал и дълбочината на този Мелник създават дълготрайно впечатление.



   КУПЕТЕ ТУК   

 


Етоал Блан Шардоне 2019, Домейн Роле, Жура, Франция - СЕГА на -10% (45,45 лв.)

Лозята с Шардоне са засадени на най-старите варовити почви в света (около 140 милиона години – Юрския период), буквално на километри от лозята се намират отпечатъци на стъпки от динозаври в скалите на зашеметяващия район Жура в Източна Франция. Богатите на варовик древни почви и деликатната работа на винаря със стари бъчви разкриват минерални нюанси (аромат на мокър камък) във виното, в приятно съчетание с нотка на ядки и свежа ябълка.
 


   КУПЕТЕ ТУК   

 


Белгуардо Тиренико Марема Тоскана Росо 2018, Мацеи, Тоскана, Италия - СЕГА на -10% (39,15 лв.)

Изключително съотношение цена-качество за супер-тосканска находка от Марема. Интензивно, комплексно и пивко вино, с отлична хармония между алкохол, свежест, танини и изразителност на ароматите. Неизбежна наслада от свежи зрели къпини, череши с изкушаващата свежест, характерната нотка на доматено листо, типична за тосканските купажи с Каберне Совиньон. Отлично и достъпно вино с белезите на легендарните икони от Тоскана и с добър потенциал за развитие при стареене.

 

   КУПЕТЕ ТУК   

 



Юлия Костадинова: “Винаги е трудно да правиш класация, под каквато и да е форма. Казвам го като човек, който отдавна се занимава с оценяване на вино и класифицирането му… Още по-трудно става, когато селекцията е голяма, а от нея трябва да се подберат едва няколко вина… И така, задачата е трудна, но вината, които са моите топ 3 вина за изминалата година покриват три района на любимата ми винена дестинация - Франция, които са класически тероари, и напълно отразяват своя произход.”





 


Блан де Блан Милезим 2013, Бруно Пайар, Шампан, Франция - СЕГА на -10% (195,21 лв.)

Селекция без шампанско е като лято без слънце! Любимият ми стил без съмнение са естествено пенливите вина, а сред тях, като определящо за цялата категория, блести едно име – Шампан. И ако е Шампан, нека да е Бруно Пайар. Стилът на къщата е в така наречения „сух Шампан“, а именно дозажите са минимални и вкусът е кристално чист и звънливо-свеж. Конкретно Блан де блан идва от най-желаната зона в сърцето на областта - Côte des Blancs, от две съседни села – Ожер и Менил-сюр-Ожер. Минерално, 100% Шардоне, готово да се пие, но ще бъде красиво още много години! Препоръчвам го със стриди и всяка друга прясна морска храна!


   КУПЕТЕ ТУК   

 


Маранж 2021, Домен дю Борегар, Бургундия, Франция - СЕГА на -10% (49,41 лв.)

Към това вино аз имам особен сантимент, познавайки добре както тероара на Hautes-Côtes de Beaune, така и самите производители от Domaine du Beauregard. Впрочем, има едно важно уточнение за името на естейта – да не се бърка с Château de Beauregard, което се намира в Лоара!

Нашите бургундски приятели от Domaine du Beauregard, всъщност са семейство Депернон, и преди 30-тина години са носили семейното си име като бранд, но след като разширяват лозята си в едни от най-престижните тероари в сърцето на Бургундия, преименуват естейта.

Както и останалите изби в тази част на района, и те са посветени повече на Пино ноара, но отглеждат още Алиготе и Шардоне. И все пак ако трябва да избера своето вино в топ 3, то без съмнение ще бъде този прекрасен, расов Маранж от едноименната апелация. Едновременно кадифен и отлично структуриран, деликатен, но с характер. Вино, което трябва да се пие с внимание, с концентрация и, естествено, с добра компания. Поднесете го леко охладен, в чаша с широк балон, най-добре с класическите „червени“ пилета от Брес или кок-о-ван.


   КУПЕТЕ ТУК   

 


Шато Кинтус 2019, Сент-Емилион, Бордо, Франция - СЕГА на -10% (279,00 лв.)

Няма как, говорейки за класическите тероари на Франция, да подмина Бордо. Просто не съществува такава възможност! А сред най-любимите ми апелации е Сент-Емилион, заради преобладаващото Мерло в купажа със своите изразителни, кадифени танини.

Шато Кинтус смятам за свое откритие след последният ProWein, а малко след това се разбра, че виното бе поднесено и на традиционната гала-вечеря, предшестваща връчването на най-престижната филмова статуетка в Холивуд. Оскарите и блясъка около това събитие определено помогнаха за PR-а на Шато Кинтус, но и без тях бих го избрала и бих го избирала винаги. То въплъщава най-доброто от „старото“ Бордо (вино с мощен гръбнак и сериозен потенциал за отлежаване), и „новото“ Бордо (мекота и запазена плодова свежест). Великолепно и плюшено, това вино ще ви награди с всяка своя глътка. Достойно е за най-отбраните деликатеси и редки меса на скара.



   КУПЕТЕ ТУК   

 

 


Мартин Пешев: “При мен колебанието в избора беще на кои точно от многото изключително интересни вина от местни сортове и специфични и уникални тероари на моята любима Италия да се спра. Реших да предложа на вашето внимание три класически примера от традиционните за страната и приковаващи вниманието на всеки винолюбител региони на Кампания, Пиемонт и Валполичела,”

 


 

 

Фалангина дел Санио 2022, Феуди ди Сан Грегорио, Кампания, Италия - СЕГА на -10% (28,35 лв.)

Феуди ди Сан Грегорио днес е символът на енологичния ренесанс на Южна Италия и на културата на качествените вина, насочена към преоткриването на идентичността на средиземноморските вкусове.

Ирпиния, исторически регион на Кампанските Апенини, е уникална територия за отглеждане на лозя и винопроизводство, където лозята винаги са съжителствали с овощни дървета, гори, маслинови дървета и билки.

Цветът е сламеножълт с леки зеленикави отблясъци. Ароматът е наситен с усещания за деликатни бели цветя. Вкусът предлага свежест и баланс, с чист финал.

Идеално като аперитив, придружава всякакъв вид предястия, рибни и зеленчукови ястия както и пресни сирена.

   КУПЕТЕ ТУК   
 
 


Барбера д’Алба Супериоре 2018, Бреца, Пиемонт, Италия - СЕГА на -10% (40,95 лв.)

Имението на Семейство Бреца се простира на 31 хектара, от които 20 са биологично отглеждани лозя, датиращи от 1885 година. Барбера се счита за един от най-добрите червени сортове грозде в Италия. Барбера д‘Алба Супериоре е елегантно червено вино със страхотна структура, отлежало в дъб с добър потенциал за стареене.

Това вино се съчетава прекрасно с различни видове паста, но също така и с червени меса и отлежали твърди сирена.

 

   КУПЕТЕ ТУК   

 


Амароне дела Валполичела Класико Сант’Урбано 2015, Спери, Валполичела, Италия - СЕГА на -10% (102,60 лв.)

Винарна Спери, една от историческите фамилии на Валполичела, е авторитетен и верен интерпретатор на вината в района, които се превърнаха, поради своите непрекъснати традиции и силни териториални корени, в ориентир на италианското винопроизводство.

Семейството, чиято история започва през първата половина на 19-ти век, вече навлезе в своето седмо поколение, правейки вино от около 60 хектара лозя в най-отбраните райони на Валполичела Класико.

Аристократично вино, с невероятна елегантност и структура. Отлежава 3 години и половина във френски дъбови бъчви, след което се усъвършенства в бутилка.

Наситено рубинено червено с нотки на сушени теменужки, боровинки, пипер, орехи и евкалипт. Добре структурирано, с перфектен баланс и балсамов завършек. Идеално се комбинира със задушено месо и дивеч, както и със зрели сирена. Една от най-добрите реколти на десетилетието.
 

   КУПЕТЕ ТУК   

 



Красимира Ефтимова: “Не крия своя афинитет към хубавите български вина, които са неизменна част от нашето портфолио. Естествено, че и аз имам свои фаворити сред многообразието от стилове и сортове по света, но реших да включа тук три чудесни, специално избрани от нас български вина. Освен безспорните им качества, общият знаменател при тях е ексклузивността им, което обяснява думичките Сийуайнс Селекшън върху етикета.” 






 

Сийуайнс Селекшън Кайлъшки Мискет 2022, Изба Хараламбиеви, Дунавска равнина, България

Не случайно избрахме Кайлъшки мискет 2022 в селекцията ни за октомври, вино, което ще можете да откриете предпремиерно само при нас в Сийуайнс. Цветът е искрящ, блед сламено жълт. Носът е интензивен, с преобладаващи аромати на ананас, дюля, пъпеш, бели цветя и индрише. На небце е изключително сочно, със завидна свежест и приятен послевкус на цитрусови плодове и ананас. Виното подходящо както за аперитив, така и в комбинация със свежи листни салати с цитрусов дресинг, морска храна и пикантна азиатска кухня.




   КУПЕТЕ ТУК   
 

ОЧАКВАЙТЕ СКОРО! Сийуайнс Селекшън Сира Сингъл Барел 2020, Изба Братанов, Южен Сакар, България

Тази лимитирана серия от 520 бутилки е истинска находка и ние от Сийуайнс се радваме, че можем да представим на вашето внимание Сира Сингъл Барел 2020!

Характерното за реколта 2020 е по-топло и сухо лято, но сирата е брана в оптимална зрялост. Добивът е по-малък и съответно количествата са лимитирани.

Вино, разкриващо прекрасните характеристики на този сорт в чист вид. Балансирано до перфектност с традиционните аромати на горски плодове, черен пипер, шоколад с чили и землисти нюанси. Ферментацията е изцяло с “диви дрожди” - естествената микрофлора от лозето. Изпичането на бъчвата е средно, лично извършено от Мария Стоева, с цел да се получи желания органолептичен профил на виното и постигане на още по-голяма мекота и баланс. Този тероарен подход, в съчетание с продължителното настойване преди и след ферментация, допринася за повече комплексност, изявен характер и добра структура на това вино и му дава отличен потенциал за отлежаване.

 

Сийуайнс Селекшън Бендида Уайлд Рубин 2020, Изба Бендида, Тракийска низина, България - СЕГА на -10% (31,41 лв.)

Насладете се на плода от колаборацията между малката семейна изба Бендида и Сийуайнс. Както и името подсказва, това е един див, нефилтриран Рубин за ценители.

Натурално вино с дива ферментация, изцяло ръчно бране. Недокоснало се до машина, ронкано 12 часа на ръце, мачкано с крака. Брано по изгрев слънце и пълнолуние, следва биодинамичния календар, точене по гравитация, бутилирано ръчно по пълнолуние.

 

   КУПЕТЕ ТУК   


 



Асен Милушев: “Общото при моите три вина не е конкретен регион, държава или стил, а това, което аз лично наричам “Х фактор”. Или нещото, което за мен отличава едно вино сред много други останали, също толкова качествени. В конкретния случай това са рядкостта и уникалността, неповторимите аромати и вкусове и личната емоционална връзка.”    







 

Лю Жардан Дю Ла Грос Пиер Гран Крю 2014, Беноа Лайе, Шампан, Франция - СЕГА на -10% (163,71 лв.)

Всички знаем основните сортове в Шампан - Шардоне, Пино ноар и Мьоние. Те заемат 99,7% от насажденията в този любим регион. Но малцина знаят, че позволените сортове са общо 7, останалите четири са познатите Пино гри и Пино блан и не толкова познатите Арбан и Пти меслие. Сами разбирате колко рядко е да намерите шампанско, което да съдържа някои от тях, а какво ще кажете за такова, в което участват всичките седем? 

Беноа Лайе е малък, независим производител от Бузи, едно от селата с гранд крю статут в Шампан. Заедно с коня си Тамис, той обработва сам лозята си и контролира целия процес на направа на пенливото вино. Освен, че е шампанско от единичен лозов масив (само по себе си рядкост, знаейки колко важен е процесът на блендиране в Шампан), виното е изключително уникално и заради факта, че е направено от всичките седем позволени сорта в Шампан. Дори нещо повече - в засаденото през 1923г. лозе на име “Градината на големия камък” има и други, неизвестни дори за самия Беноа сортове, което прави това елегантно и забележително комплексно шампанско истински уникат.
 

   КУПЕТЕ ТУК   
 

 

Дафни 2022, Лираракис, остров Крит, Гърция - СЕГА на -10% (31,41 лв.)

Говорейки за неповторимост, тук желая да предизвикам сетивата ви и да попитам какъв е този интензивен аромат, който ще усетите при първия си допир с това вино? ”Дафни” означава лаврово (или дафиново) дърво на гръцки и именно сходният му характерен аромат е причина за името на този уникален сорт. Местен за остров Крит, тук отново имаме нещо много рядко, тъй като от него на света съществуват не повече от десетина хектара. И то благодарение на семейство Лираракис, които през 90-те години на миналия век го засаждат в семейното си лозе и по този начин го спасяват от изчезване и забрава. 

Освен ексклузивността си, виното ще ви спечели с неповторими аромати и вкусове на дафиново дърво, салвия и розмарин, които го правят достоен компаньон на задушени миди, пържена дребна риба и всякакви ястия със зелени, ароматни подправки.


   КУПЕТЕ ТУК   

 

Кьогл Ризлинг 2020, Вайнгут Вес, Кремстал, Австрия - СЕГА на -10% (69,21 лв.)

Ако можех, тук щях да добавя всички вина на Вайнгут Вес, като причината е емоционалният спомен и впечатленията от първо лице от грижата, старанието и любовта, която Кристина и Давид влагат в направата на чистите си и изпълнени с енергия вина. Малката семейна изба, сгушена сред льосовите тераси в покрайнините на Кремс, печели симпатиите ни както с вината си от знаковия за региона и Австрия сорт Грюнер Велтлинер, така и с впечатляващите си ризлинги. И тъй като имам слабост към последните, насочвам вниманието ви към техния великолепен ризлинг от единичния лозов масив Кьогл. Гроздето, расло върху тесните тераси с южно изложение там, е превърнато в прекрасно, комплексно вино, изобилстващо от аромати на костилков плод, жълта праскова и ананас, и същевременно изпънато, балансирано и минерално. Безкраен послевкус, със екзотични нотки на кумкуат на финала, а дългия потенциал за отлежаване е излишно да споменаваме.    

Вината на Вайнгут Вес имат специално място в моето сърце и аз горещо препоръчвам да им дадете шанс да спечелят и вашите.

   КУПЕТЕ ТУК   

Силно вярваме, че горните вина, както и всички останали, които сме препоръчвали през годините, заслужават вашето внимание и ще ви доставят наслада и удоволствие. Пожелаваме ви прекрасен октомври, изпълнен с есенни цветове, аромати и вкусове, а когато отворите следващата бутилка вино, вдигнете тост и за наше здраве!