Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Home
  2. Blog
  3. Selection of month
  4. Топ 10 вина за юли месец

Топ 10 вина за юли месец

26.07.2021
Autor: Seewines Admin

След кратко затишие от последната ми статия съм щастлив да споделя отново с Вас нови, свежи и летни попълнения, на които аз лично се наслаждавам през топлите месеци. Някои от вината са наши любимци от добре познати производители; други са нови  попълнения в селекцията, които определено ще ви изненадат приятно. 

Наскоро открихме и български изненади, сред тях са имена като Дамянов и Драгошинов, които следя с огромен интерес. Хараламбиеви ще Ви усмихнат с невероятен Совиньон Блан. Не мога да не отбележа и розето на Георгиев/Милков, което второ лято е сред най-предпочитаните от мен розета. 

Допълнителните пакети ще ви дадат възможност да пробвате и сравните някои от вината и да откриете вашето лятно вино, с което да допълните топлите и весели дни.  

1. 2020 Совиньон Блан The Chosen One, Хараламбиеви

Всеки винопроизводител в България произвежда Совиньон Блан. Не всеки, обаче успява да направи добра и отличителна напитка. Ако Совиньон Блан е вашето вино и сте от тези, които търсят винаги първо този сорт във винената листа - The Chosen One ще се превърне във вашето всекидневно вино, което подсъзнателно ще търсите навсякъде след като се запознаете с него. Следете Хараламбиеви - страхотно семейно начинание, което дава светлина на родната винена сцена.   
 

 



2. 2020 Совиньон Блан Флореадо, Андриан

Флореадо е сред най-добрите Совиньони, които някога съм пробвал. Това е виното, което ме накара да обърна по-сериозно внимание на вината от Алто-Адиже. Андриан е една от звездите родом от тази по-скоро австрийска Италия - всеки техен допир с типичните за региона сортове е магия. 

 

 

 


3. 2019 Пти Шабли, Бернар Дефе

Вината от Шабли са класика за всяко време от годината и присъствието им в тази класация е неизбежна. Бернар Дефе произвежда Шабли като по учебник - минерално, цитрусово и с типичната соленовата структура за тези вина. Пти Шабли е най-свежият и неангажиращ вариант от региона - Бернар Дефе просто го прави по най-елегантния начин. 

 

 

 


4. 2020 Гави ди Гави, Вила Спарина

Градът Гави е в сърцето на тези вина, а сортът е Кортезе. Намираме се в Пиемонт, познат предимно с вината от Бароло и Барбареско, но след като опознаете Гави ди Гави през призмата на производител като Вила Спарина, през лятото ще свързвате региона именно с белите и свежи вина от Гави. Ароматите на праскова, круша, Белини коктейл и цитрус са точно това, което бих искал да усетя във всяко Гави. Вила Спарина поставят стандарт за региона.

 

 

 


5. 2020 Шардоне Kissed by Acacia, Драгошинов

!!! Ето от такива вина имаме нужда в България. Това е Шардоне, което показва, че има хора, които знаят как да работят със сорта и могат да постигнат чудеса с него. Това е сред най-добрите български вина, които съм пробвал напоследък. Първият път, когато пробвах виното на сляпа дегустация (беше реколта 2019), предположих, че е Пти Шабли. Ако искате да подкрепите българското вино, това са вината, които имат нужда от повече внимание и подкрепа. 

 

 

 

 

6. 2019 Совиньон Блан, Пюи-Фюме, Шато дю Траси

Ако имах вино бар, то този представител от Лоара би бил на чаша през цялото време, тъй като за момента е най-доброто вино, което съм пробвал от Сансер и Пюи-Фюме за реколта 2019. Изключително топла реколта, в която игривостта и свежестта на Совиньон Блан в много Сансер-и и Пюи-Фюме-та е изгубена, но не и тук - може би една от причините толкова много да харесвам Шато дю Траси. (Пюи-Фюме е точно срещу Сансер - дели ги река Лоара. Вината и стилистиката им е почти идентична). 
 

 

 

 



7. 2020 Алвариньо Контакто, Виньо Верде, Анселмо Мендеш

Една лятна селекция няма да бъде пълна, ако в нея не присъства Виньо Верде. Вината от този северен регион на Португалия са класика за страната, а когато добавим име като Анселмо Мендеш, който неслучайно носи прякора “Г-н Алвариньо”, то разбираме, че “зелените вина” са в невероятен подем и ги очаква страхотно бъдеще във винения свят. (Алвариньо е синоним за Албариньо) 

 

 

 


8. 2020 Розе Pink Side of Rubin, Георгиев & Милков

Рядко обръщам внимание на розетата, тъй като този сегмент е изключително еднообразен в България, но Pink Side of Rubin е розе, което привлече вниманието ми и по никакъв начин не отстъпва и на най-добре познатите имена от Франция. Всъщност, Георгиев & Милков винаги успяват да впечатлят с вината си. 

 

 

 

 


9. 2020 Дамянов Розе 

Още едно българско розе, което също излиза от кошницата на еднообразието и е истинска находка. Дамянов е доста малък производител от региона на Сандански и е сред тези имена, които броя на едната си ръка, които работят с местни сортове и определено знаят как да го правят. Специалност тук е Широка Мелнишка Лоза, а превъплъщението на сорта в розе не би могло да има по-добра версия. 

 

 

 

 


10. 2019 Санджовезе, Хакер, Феро 2013

Нека свежите и неангажиращи етикети на Ferro 13 не ви залъгват - това е “непретенциозно” Санджовезе, което е с качество на Кианти Класико! Има всичко, което трябва да покаже сорта - розмарин, босилек, сушени подправки и изобилие от червени плодове. Охладете го леко преди консумация и запомнете, че има и червени вина, които са подходящи за лятото.

MoreSelection of month

Розе от цял свят

Розе от цял свят

from Seewines Admin , 10.06.2019
Seewines Коледен каталог

Seewines Коледен каталог

from Seewines Admin , 20.10.2021
Виното и ястията

Виното и ястията

from Seewines Admin , 07.11.2018
ТОП 10 вина ЯНУАРИ

ТОП 10 вина ЯНУАРИ

from Seewines Admin , 30.12.2022