Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Home
  2. Blog
  3. Selection of month
  4. Александра Естейт и техните "бетонови яйца"

Александра Естейт и техните "бетонови яйца"

30.09.2023
Autor: Seewines

Изумително е как има места, които те пренасят направо в друга държава. И точно такова място е избата Александра Естейт, която се намира на километри от Чирпан и Стара Загора, но всъщност създава чувството, че си на километри от Ница. Село Средно градище сред Чирпанските възвишения, където се намира винарната, вече е прочуто с уханния Фестивал на лавандулата. Източна Тракия e винено-географска област с богата история, наличието на едни от най-големите винопроизводители в България, но не са дефицит и малките такива, които обуславят региона като много благоприятен за винопроизводство, както и за винен туризъм.

Представете си всичко това заедно с уникална смесица от винарско оборудване: модерни иноксови резервоари, редом до автентични грузински квеври (точно така, внесени от Грузия!), бетонни яйца – ферментатори. 

Карбонатни почви, и 300 метра надморска височина, където се намира винарната дават шанс на сортове като Каберне Фран, Каберне Совиньон, Сира, Совиньон Блан, Шардоне и Семийон, Марсан, Русан, Вионие да покажат своя сортов потенциал да дадат първия си плод. През 2019 стара каменна къща в село Средно Градище бива реновирана, за да стане дом на вината на Александра Естейт. Така винарната подрежда пълния сценарий към реализиране на целта на проекта: създаване на висококачествени вина в малки серии и изключителен контрол над качеството. А допълнително предимство за винарната е начинът, по който се създават тези вина – използвайки автентични грузински глинени съдове квеври с вместимост 2500 литра, съдове от типа „бетоново яйце“, френски барици.

Какво още ви предстои – ще разберете, ако опитате вината на Alexandra Winery, защото истината винаги е на дъното на дегустационната чаша.