Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Home
  2. Blog
  3. Selection of month
  4. ТОП 10 вина ЯНУАРИ

ТОП 10 вина ЯНУАРИ

30.12.2022
Autor: Seewines Admin

Нова година, нов късмет, нови селекции от вина за вас! 

Започваме годината с поредния ни избор за 10 вина, които заслужават вниманието ви през дългия януари и които преди това са преминали естествено през стриктната ни цедка.

Въпреки че оставихме големите празници за гърба си, месецът отново идва с нови поводи за празнуване и споделяне на хубави бутилки. Иван, Йордан и сие, вас гледаме!

За да ви спестим време и внесем още приятни моменти и емоции в празника ви, ски ваканцията ви или просто в онази мразовита вторник вечер в края на януари, събрахме за вас вината, които ни убедиха до толкова, че без колебание да ви ги представим. 

 

Вила Марчело Кюве Е.Г.О. 2021, Мацеи, Венето - СЕГА на -10% (23.31 лв.)

Вила Марчело е един от проектите на Джовани Мацеи, като гроздето и виното идват от обширното семейно имение на майка му Алесандра Марчело в околностите на Тревизо. Тук имаме бленд между задължителния за просеко сорт глера и познатото ни шардоне. Нетипично в случая е, че липсва дозаж, или добавена преди бутилирането захар, което прави прави виното елегантно, леко и свежо и подходящо за аперитив, но и за предястия, пресни сирена и паста карбонара. 

Името Е.Г.О. идва от инициалите на контеса Елизабета Галвани Ониго, която още през 19-ти век е разпознала потенциала на района и поставила началото на отглеждането на лозя в имението, използвано тогава като ловна хижа.




   КУПЕТЕ ТУК   


 

Кюве Бел Вин 2021, Домейн Фурние, Сансер, Франция - СЕГА на -10% (49,41 лв.)

Знаем, че е още (едва) януари и свеж совиньон блан може би няма да е първият ви избор за вино, но кой може да устои на този характерен представител на най-известната апелация за тази сорт във Франция, а защо не и в света.

Както името предполага, това е бленд от “красиви лозя” от различните тероари на апелацията на брега на река Лоара. 

Лимон и лайм са първите усещания на нос, допълнени със загадъчен нюанс, който оприличихме на разцъфтял храст касис. На небце усещането за свежест се затвърждава, а интензивните цитрусови вкусове се усилват и благодарение на приятната текстура, напомняща на лимонено сорбе.

Виното се съчетава прекрасно с всякаква храна, идваща от морето, а също и леки предястия и салата с козе сирене.

   КУПЕТЕ ТУК   


 

Бруно Паяр Дозаж Зеро, Шампан, Франция - СЕГА на -10% (96,30 лв.)

Още едно пенливо предложение, подходящо за всякакъв повод, а и дори и без. 

Вината на Шампан са абсолютна класика и еталон за производители от цял свят, правещи пенливи вина по традиционния метод. 

Сред звездите на този светвноизвестен регион спокойно можем да наредим Бруно Паяр и неговите изкушения с балончета.

По-специалното тук е, че шампанското е без никаква добавена захар (дозаж) при бутилиране, или предствител на категориятa брут натюр. Особено удачно, ако след празниците сте решили да намалите количеството калории.

Щедри аромати на бели плодове и бадем създават първото приятно впечатление, а задълбочавайки се ще разкрием нюанси на препечен хляб, анасон и кестен. Същото богатство от вкусове откриваме и на небце, а леките соленовати нотки и продължителният финал оставят дълготраен спомен.

   КУПЕТЕ ТУК   


 

Карма Примитиво, Феро 13, Пулия, Италия - СЕГА на -10% (24,30 лв.)

Забелязали сме, че вината на Южна Италия, и особено тези от сорта примитиво, са изключително харесвани и популярни. Техният чар, на който сме подвластни и ние, се крие в зрелите и пищни аромати и вкусове на топлия юг, правещи ги сигурен избор за всякаква компания. 

Прелестната Карма, виното, което увенчава проекта Ferro 13, е щедро и южно примитиво, събрало слънцето на Пулия. Тя е вълнуваща, кадифено-мека, благородна и сериозна.

Виното ще ви завладее с пикантните си нотки и разнообразието на аромати, които варират от плодови до флорални. Великолепно, южно вино от сърцето на Пулия.




   КУПЕТЕ ТУК   


 

Гатефер 2020, Домейн де ла Клапиер, Лангедок, Франция - СЕГА на -10% (23,31 лв.)

Лозята на Лангедок в Южна Франция заемат огромна територия и вината на региона предлагат съответно безкрайно разнообразие от стилове. Сред цялото това изобилие ние се спряхме на червения купаж на Домейн де ла Клапиер. Виното носи името на един от лозовите им парцели, а блендът се състои две трети мерло и една трета каберне совиньон от лозя с контролиран добив.

Типичен представител на региона, виното се характеризира с пищно тяло и атрактивен нос. В него преобладават ароматите на зрели черни плодове и печена синя слива, допълнени с нюанси на сладки подправки като ликорис и канела.

Съчетаването с храна с лесно - комбинирайте без колебание със задушено месо и скара.
 



   КУПЕТЕ ТУК   


 

Тритенхаймер Апотеке 2017, Ансгар Клюсерат, Мозел, Германия - СЕГА на -10% (63,81 лв.)

Никога не сме крили слабостта си към благородния ризлинг и продължаваме да ви препоръчваме чудесни вина този подценяван сорт. Спрямо него съществуват много предразсъдъци, сред които и че вината от него винаги са с остатъчна захар. 

Напротив, този великолепен ризлинг е абсолютно сух и идва от най-класическия регион в Германия - долината на река Мозел. Лозовият масив Тритенхаймер Апотеке се намира на стръмния бряг срещу живописното селце Тритенхайм, където реката прави почти 180-градусов завой. Лозята са близо вековни, пуснали дълбоки корени в каменистите, шистови почви.

Пикантна минералност, деликатна соленоватост и плодовите, концентрирани аромати на праскова и нектарина се преплитат и съчетават по завладяващ начин в това комплексно и структурирано вино с подчертана свежест и дълъг финал. 



   КУПЕТЕ ТУК   


 

Ентуисион де Фльор Кардинал 2019, Шато Фльор Кардинал, Бордо, Франция - СЕГА на -10% (59,40 лв.)

Вино, което отворихме наскоро за дегустация, и бяхме очаровани от мекотата и финеса на този типичен за Десния бряг бордо бленд. 

Шато Фльор Кардинал се намира в голямата и известна апелация Сент Емилион и като типичен неин представител, в купажа преобладава мерло (78%), допълнено от каберне фран (22%). 

Ентуисион е второто вино на Шато Фльор Кардинал, като името идва от интуицията, която е подсказала на новите собственици семейство Декостер, да се оставят предишния си бизнес и се впуснат във виненото си приключение.  

Загатнахме за мекотата и кадифените танини на виното, а сред многото аромати и вкусове ще откриете къпина, слива, сладки подправки и черен шоколад. В момента е в оптимална форма за консумация, но можете спокойно да оставите да отлежава поне 5 години.  

   КУПЕТЕ ТУК   

 


Зинфандел Олд Вайн 2012, Хартфорд Фемили, Сонома, Калифорния - СЕГА на -10% (147,41 лв.)

Зинфандел се е превърнал с знаков за Калифорния сорт, като никъде другаде по света той не се гледа в такива мащаби, с изключение на Пулия, където пък е известен като примитиво. Да, любимото примитиво и зинфандел са един и същи сорт, който и в двете си “родини” е способен да даде великолепни вина.

Този зинфандел е по-специален с това, че гроздето за него идва от единичен масив от 5 хектара, с лозя с над 100-годишна възраст. Сбръчканите им клони раждат гроздове с дребни зърна и концентрирани аромати на къпина, череша и виолетка, от които се създава това мощно, плътно и интензивно вино с дълъг живот и открояваща се идентичност.     

За комплексността му допринасят 9-те месеца във френски дъбови бъчви, които добавят сладки подправки и шоколад към вече богатата палитра от вкусове. Въпреки възрастта му, ние гарантираме за насладата, която ще изпитате, докато го консумирате, например в комбинация с барбекю или печено агнешко.   

   КУПЕТЕ ТУК   
 
 


Кондрю Ла Бут д’Ор 2020, Ален Жом, Сееврна Рона, Франция - СЕГА на -10% (80,91 лв.)

Малцина знаят, че обичаният и характерен сорт вионие е бил на прага на изчезване в средата на миналия век, тъй като е бил неглижират заради ненадеждния добив и капризния си нрав. Последното му убежище са били стръмните, каменисти склонове с южно изложение край бреговете на Северна Рона. Именно там ще открием малката апелация Кондрю, която е посветена само и единствено на чистосортови вина от вионие.

Бленд от различни лозя в апелацията, в това класическо Кондрю на Ален Жом се откриват характерните за сорта аромати на праскова, манго и мармалад от портокалови кори, подплатени с плътна текстура и екзотични подправки, идващи от умерената употреба на дъбови бъчви.

Гастрономическо бяло вино, което препоръчваме да сервирате на температура 8-9 градуса и можете да съчетаете с ястия, съдържащи сладък картоф или тиква, както бели меса с по-тежки кремообразни сосове. 

   КУПЕТЕ ТУК   
 

Речиото дела Валполичела 2015, Спери, Венето, Италия - СЕГА на -10% (62,10 лв.)

Всички знаем за Амароне дела Валполичела - едно от големите и класически вина на Италия. Не толкова популярни, но също заслужаващи внимание, са друг стил вина от Валполичела, за които е приложен метода апасименто. Познат главно от амароне, при него набраното грозде се суши преди да ферментира, при което се концентрират захарта, ароматите и вкусовете. Тук процесът на сушене е продължил близо 4 месеца, като зърната са загубили над 40% от теглото си.

Виното не завършва ферментацията докрай и остава с остатъчна захар.

Богато, пищно и концентрирано, с плътно тяло и букет от аромати на стафиди, виолетки и конфитюр от горски плодове, този елексир е прекарал и две години отлежаване във френски барици.

Чудесен акомпанимент за десерти, особено такива, съдържащи ядки и шоколад, а също така и отлична комбинация със синьо сирене. 

   КУПЕТЕ ТУК   

Благодарности за отговорната задача да отсеем за вас вината, заслужаващи по-специално внимание този месец, приемаме само под формата на бутилки. Шегата настрана, у нас няма и капка съмнение, че изборът ни ще донесе още повече емоция и топлина в споделените моменти с любими и близки. Наздраве!  

MoreSelection of month

ТОП 10 вина за март

ТОП 10 вина за март

from Seewines Admin , 28.03.2022
ТОП 10 вина за септември

ТОП 10 вина за септември

from Seewines Admin , 05.09.2022
Seewines Коледен каталог

Seewines Коледен каталог

from Seewines Admin , 20.10.2021
Gorun - the star of Mizia

Gorun - the star of Mizia

from Seewines , 27.03.2024