Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Home
  2. Blog
  3. Selection of month
  4. ТОП 10 български вина за лятото

ТОП 10 български вина за лятото

30.06.2023
Autor: Seewines

Лятото е време за събиране с приятели и вечери на открито, а ние от Seewines знаем, че виното е незаменима част от тази атмосфера. Затова сме ви подготвили нашия списък с топ 10 български вина, който ви дава възможност да изберете перфектното вино за топлия юли и неговото морско ухание.

Искаме да уточним, че за любителите на смели и тежки, червени вина, изборът на подходящо вино за горещите летни дни може да бъде истинско предизвикателство. Ето защо с много старание сме ви подбрали и охлаждащи червени вина с високо съдържание на киселини и по-малко танини, което ги прави изключително подходящи за сезона. 

Разбира се, за хората, които обичат да освежават деня си с чаша бяло вино, сме включили най-доброто, което можем да предложим - свежи, ароматни и много приятни вина, съчетаващи се с различни кулинарни изкушения.

 

1. СОВИНЬОН БЛАН ВАСИЛ ЛЕВСКИ 2022, Шато Копса - СЕГА на -10% (26,01 лв.)

Лозовият масив на Шато Копса се намира в Розовата долина и по-точно района на село Васил Левски, община Карлово, на около 700м надморска височина. Виното отлежава в неръждаеми съдове за около 4 месеца, без досег до дървесина, след което се бутилира. Този сорт изразява

тероара и разкрива свеж интензивен аромат на сочни плодове и прясно окосени треви, като в същото време притежава лека минералност. Всичко това го прави идеално лятно предложение, като аперитив, със свежи зелени салати или с морски дарове. 
 


 

   КУПЕТЕ ТУК   


 

2. ГЕВЮРЦТРАМИНЕР 2021, Вила Юстина - СЕГА на -10% (13,41 лв.)

Избата се намира в село Устина, разположено в полите на северните Родопи, близо до римския път, свързващ древния Филипопол и Беломорието. Този типичен Гевюрцтраминер с искрящ златист цвят се откроява с екзотични аромати на личи и ананас, усещане за деликатно ухание на рози и сладост на локум. Подходящо е за пикантна азиатска храна, както и за сини сирена със сушени плодове. Ако предпочитате да го съчетаете с месо, най-подходящо би било пилешко или пуешко.





 

   КУПЕТЕ ТУК   



 

3. РОЗЕ ROSASPINA САНДЖОВЕЗЕ 2022, Златен Рожен - СЕГА на -10% (18,45 лв.)

Санджовезе е най-разпространеният червен сорт в Италия. Отличава се нотки на билки, череша, като много добре се усещат ароматите на синя слива, черница и касис, както и ванилия, и подправки. Вкусът има обем, сочна сладост, великолепна хармония, галещ и свеж финал с траен плодов финес. Виното е много подходящо за риба, морски дарове и салати от свежи зеленчуци.






 

   КУПЕТЕ ТУК   
 


 

4. СИРА SANS BARRIQUE 2019, Изба Братанов - СЕГА на -10% (17,01 лв.)

Както самото име на виното подсказва, то не прекарва време в дъбови бъчви по време на винификацията. Така се разкрива чистата същност на любимия на мнозина сорт - Сира. Наситен червен цвят с рубинени оттенъци, аромати на виолетки, синя слива, черен пипер и шоколад, наситено средно тяло и пикантен финал, подканящ за още. Много добро за консумация с дивеч, гъби, ризото и средно зрели сирена.



 



   КУПЕТЕ ТУК   
 

 


5. ГЪМЗА 2021, Горун - СЕГА на -10% (21,51 лв.)

Gorun Winery бутикова семейна изба, намираща се в град Искър - 30 км до град Плевен. Създадена с идеята да възстанови, съхрани и надгради вековните традиции на региона в лозарството и винарството. Вината от сорта Гъмза са свежи, леки и много приятни особено сервирани леко охладени. Цветът е ефирен, рубинено червен, типичен за сорта. Ароматът е доминиран червени плодове - череша, ягода, с лек нюансна сушени треви. Виното е с нежно, деликатно тяло с доминиращ плодов вкус. Съчетава се добре със сирена, печени зеленчуци и паста с доматен сос.



 

   КУПЕТЕ ТУК   
 

 

6. BUNALYA ROSE ГРЕНАШ и МУРВЕДЪР 2022, Конопане  - СЕГА на -10% (25,11 лв.)

Винарска изба „Конопане“ е създадена през 2018 г. от наследници на стар винарски род. Намира се в с. Могилово, в котловинта на Чирпанските възвишения. Цветът на това розе е нежен, бледо розов с деликатни нюанси. Елегантното, средно плътно тяло, изразен баланс на киселинноста и наситени аромати на ягоди, червени плодове и цветя - всичко това прави виното комплексно и експресивно. Подходящи храни за това розе са свежи салати, риба и бели меса.




 
 

   КУПЕТЕ ТУК   
 
 

 

7. ТАМЯНКА 2022, Богдая Естейт - СЕГА на -10% (17,01 лв.)

Като част от семейството на мускатовите сортове, Тамянка изразява много добре типичността си в тероара на с. Смочево. Виното разгръща своята осанка с нежни цветисти нюанси, билкови нотки, дюля и личи. Свежестта и сладостните аромати се дължат на правилния момент на гроздобера. Носът е съблазнителен с нотки на роза, акация и билки, с леко пикантен финал. Съчетава се добре както със зеленчукови предястия и сирена, така и с леки меса и морски дарове.



 


 

   КУПЕТЕ ТУК   
 
 

8. РИЗЛИНГ 2017, Царев Брод - СЕГА на -10% (19,71 лв.)

Лозята на Царев Брод се намират близо до Шумен и недалеч от морския бряг. Условията на местния климат са ключа за успеха на белите сортове на избата. Ризлингът е с наситен златист цвят. Класически за сорта аромат на восък, цитрус, цветя и мед. Стегнато и хармонично тяло с добър потенциал за стареене в бутилка. Препоръчва се в комбинация със зрели сирена и паста с гъби.



 

 

   КУПЕТЕ ТУК   

 

 

9. МУСКАТ & САНДАНСКИ МИСКЕТ 2022, Либера - СЕГА на -10% (15,21 лв.)

Много приятен, свеж бял бленд от долината на р. Струма. Цветът е красив, бледо златист с леки зеленикави нюанси. Сортов нос с нотки на полски бели цветя, акация и сушени билки. Леко тяло със сладки цитрусови плодове във финала на вкуса. Виното е подходящо за суши, свежи зелени салати, но също и като аперитив.



 


 

   КУПЕТЕ ТУК   

 

 

10. Памид Темпус Вини 2021 - СЕГА на -10% (21,15 лв.)

Памид е древен тракийски сорт споменаван преди 4000 години. Виното е със свежа плодова структура, загладени танини и сочен финал. Отличен избор за любителите на червените вина за лятото. Идеално вино за барбекю, морска риба, сирена или самостоятелно.







 

   КУПЕТЕ ТУК