Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Селекция на месеца
  4. ТОП 10 български вина за лятото

ТОП 10 български вина за лятото

30.06.2023
Автор: Seewines

Лятото е време за събиране с приятели и вечери на открито, а ние от Seewines знаем, че виното е незаменима част от тази атмосфера. Затова сме ви подготвили нашия списък с топ 10 български вина, който ви дава възможност да изберете перфектното вино за топлия юли и неговото морско ухание.

Искаме да уточним, че за любителите на смели и тежки, червени вина, изборът на подходящо вино за горещите летни дни може да бъде истинско предизвикателство. Ето защо с много старание сме ви подбрали и охлаждащи червени вина с високо съдържание на киселини и по-малко танини, което ги прави изключително подходящи за сезона. 

Разбира се, за хората, които обичат да освежават деня си с чаша бяло вино, сме включили най-доброто, което можем да предложим - свежи, ароматни и много приятни вина, съчетаващи се с различни кулинарни изкушения.

 

1. СОВИНЬОН БЛАН ВАСИЛ ЛЕВСКИ 2022, Шато Копса - СЕГА на -10% (26,01 лв.)

Лозовият масив на Шато Копса се намира в Розовата долина и по-точно района на село Васил Левски, община Карлово, на около 700м надморска височина. Виното отлежава в неръждаеми съдове за около 4 месеца, без досег до дървесина, след което се бутилира. Този сорт изразява

тероара и разкрива свеж интензивен аромат на сочни плодове и прясно окосени треви, като в същото време притежава лека минералност. Всичко това го прави идеално лятно предложение, като аперитив, със свежи зелени салати или с морски дарове. 
 


 

   КУПЕТЕ ТУК   


 

2. ГЕВЮРЦТРАМИНЕР 2021, Вила Юстина - СЕГА на -10% (13,41 лв.)

Избата се намира в село Устина, разположено в полите на северните Родопи, близо до римския път, свързващ древния Филипопол и Беломорието. Този типичен Гевюрцтраминер с искрящ златист цвят се откроява с екзотични аромати на личи и ананас, усещане за деликатно ухание на рози и сладост на локум. Подходящо е за пикантна азиатска храна, както и за сини сирена със сушени плодове. Ако предпочитате да го съчетаете с месо, най-подходящо би било пилешко или пуешко.





 

   КУПЕТЕ ТУК   



 

3. РОЗЕ ROSASPINA САНДЖОВЕЗЕ 2022, Златен Рожен - СЕГА на -10% (18,45 лв.)

Санджовезе е най-разпространеният червен сорт в Италия. Отличава се нотки на билки, череша, като много добре се усещат ароматите на синя слива, черница и касис, както и ванилия, и подправки. Вкусът има обем, сочна сладост, великолепна хармония, галещ и свеж финал с траен плодов финес. Виното е много подходящо за риба, морски дарове и салати от свежи зеленчуци.






 

   КУПЕТЕ ТУК   
 


 

4. СИРА SANS BARRIQUE 2019, Изба Братанов - СЕГА на -10% (17,01 лв.)

Както самото име на виното подсказва, то не прекарва време в дъбови бъчви по време на винификацията. Така се разкрива чистата същност на любимия на мнозина сорт - Сира. Наситен червен цвят с рубинени оттенъци, аромати на виолетки, синя слива, черен пипер и шоколад, наситено средно тяло и пикантен финал, подканящ за още. Много добро за консумация с дивеч, гъби, ризото и средно зрели сирена.



 



   КУПЕТЕ ТУК   
 

 


5. ГЪМЗА 2021, Горун - СЕГА на -10% (21,51 лв.)

Gorun Winery бутикова семейна изба, намираща се в град Искър - 30 км до град Плевен. Създадена с идеята да възстанови, съхрани и надгради вековните традиции на региона в лозарството и винарството. Вината от сорта Гъмза са свежи, леки и много приятни особено сервирани леко охладени. Цветът е ефирен, рубинено червен, типичен за сорта. Ароматът е доминиран червени плодове - череша, ягода, с лек нюансна сушени треви. Виното е с нежно, деликатно тяло с доминиращ плодов вкус. Съчетава се добре със сирена, печени зеленчуци и паста с доматен сос.



 

   КУПЕТЕ ТУК   
 

 

6. BUNALYA ROSE ГРЕНАШ и МУРВЕДЪР 2022, Конопане  - СЕГА на -10% (25,11 лв.)

Винарска изба „Конопане“ е създадена през 2018 г. от наследници на стар винарски род. Намира се в с. Могилово, в котловинта на Чирпанските възвишения. Цветът на това розе е нежен, бледо розов с деликатни нюанси. Елегантното, средно плътно тяло, изразен баланс на киселинноста и наситени аромати на ягоди, червени плодове и цветя - всичко това прави виното комплексно и експресивно. Подходящи храни за това розе са свежи салати, риба и бели меса.




 
 

   КУПЕТЕ ТУК   
 
 

 

7. ТАМЯНКА 2022, Богдая Естейт - СЕГА на -10% (17,01 лв.)

Като част от семейството на мускатовите сортове, Тамянка изразява много добре типичността си в тероара на с. Смочево. Виното разгръща своята осанка с нежни цветисти нюанси, билкови нотки, дюля и личи. Свежестта и сладостните аромати се дължат на правилния момент на гроздобера. Носът е съблазнителен с нотки на роза, акация и билки, с леко пикантен финал. Съчетава се добре както със зеленчукови предястия и сирена, така и с леки меса и морски дарове.



 


 

   КУПЕТЕ ТУК   
 
 

8. РИЗЛИНГ 2017, Царев Брод - СЕГА на -10% (19,71 лв.)

Лозята на Царев Брод се намират близо до Шумен и недалеч от морския бряг. Условията на местния климат са ключа за успеха на белите сортове на избата. Ризлингът е с наситен златист цвят. Класически за сорта аромат на восък, цитрус, цветя и мед. Стегнато и хармонично тяло с добър потенциал за стареене в бутилка. Препоръчва се в комбинация със зрели сирена и паста с гъби.



 

 

   КУПЕТЕ ТУК   

 

 

9. МУСКАТ & САНДАНСКИ МИСКЕТ 2022, Либера - СЕГА на -10% (15,21 лв.)

Много приятен, свеж бял бленд от долината на р. Струма. Цветът е красив, бледо златист с леки зеленикави нюанси. Сортов нос с нотки на полски бели цветя, акация и сушени билки. Леко тяло със сладки цитрусови плодове във финала на вкуса. Виното е подходящо за суши, свежи зелени салати, но също и като аперитив.



 


 

   КУПЕТЕ ТУК   

 

 

10. Памид Темпус Вини 2021 - СЕГА на -10% (21,15 лв.)

Памид е древен тракийски сорт споменаван преди 4000 години. Виното е със свежа плодова структура, загладени танини и сочен финал. Отличен избор за любителите на червените вина за лятото. Идеално вино за барбекю, морска риба, сирена или самостоятелно.







 

   КУПЕТЕ ТУК   
 

Вижте още от Селекция на месеца

Stephan Pirev Wines

Stephan Pirev Wines

от Seewines Admin , 27.06.2022
ТОП 10 вина за февруари

ТОП 10 вина за февруари

от Seewines Admin , 22.02.2022
ТОП 10 вина МАРТ | от Amuse Bouche

ТОП 10 вина МАРТ | от Amuse Bouche

от Seewines Admin , 02.03.2023