Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Селекция на месеца
  4. ТОП 10 класически бленда

ТОП 10 класически бленда

31.08.2023
Автор: Seewines

Да, лятото е към своя край, но за щастие слънцето през септември предизвиква експлозия от аромати – на кехлибарено грозде, уханна дюля и зрели ябълки. В септемврийските дни магически се преплитат тюркоазени летни нюанси и златисти есенни отблясъци. 

Десетте вина, които сме избрали за септември са класически купажи, които са се доказали през годините.

Купажирането на вино е стар метод на винопроизводство, който се практикува от стотици години.

Някои блендове преминават през повече от 50 повторения, преди да бъде открита перфектната "рецепта". Купажирането е начинът, по който винопроизводителите комбинират различни видове вина, за да създадат едно цялостно, комплексно вино. Винопроизводителите търсят вина с различни качества и определят какво съотношение трябва да се използва, за да се получи най-доброто вино. Използването на няколко сорта грозде позволява да се прецизират характеристиките и да създават сложни симфонии от вкусове, като всяко грозде предлага своите отличителни качества. Някои винени купажи се произвеждат по традиционни техники, предавани от поколение на поколение. 

Преди стотици години лозята са били засаждани с многобройни сортове грозде, за да се предпазят от присъщата на всеки сезон променливост. Особено европейските лозарски райони са били измъчвани от неочаквани метеорологични условия. Всеки сезон реколтата е уязвима от климатични явления като ранни есенни валежи или късни пролетни слани. Засаждането на Каберне Совиньон, Мерло и Каберне Фран в района на Бордо представлява застрахователна полица срещу неблагоприятни климатични условия. Например Каберне Совиньон трудно ще узрее през студена година, въпреки че Мерло и Каберне Фран могат да достигнат идеални нива на захарност при по-малко топлина. Много други европейски винарски райони, включително Кианти, Шатоньоф-дю-Пап и Риоха, са разработили отличителни блендове, за да осигурят качество и постоянство от реколта до реколта. 


 

1. ШАТОНЬОФ-ДЮ-ПАП "МИОСЕН", ДОЛИНАТА НА РОНА 2022 - СЕГА на -10% (74,61 лв.)

Бяло вино от сортовете Кларет (60%) и Русан (40%) от Шатоньоф-дю-Пап, което се отличава с голям финес. Цветът е бледожълт със зеленикави нюанси, аромат на бели цветя (майски цвят, зюмбюл). Небцето е приятно балансирано, тялото е средно и заоблено, разкрива характеристики на сушена кайсия, мед и бъз. Виното притежава по-свежия стил на реколтата и изключителна дължина. То трябва да се развива грациозно и макар че сигурният залог е да се наслаждавате на бутилките през следващите 2-4 години, няма да е изненада това вино да се развива доста повече от десетилетие.

Комбинирайте със сирене Бри ил де Франс и английски пълнозърнести крекери с три вида семена



 

   КУПЕТЕ ТУК   


 

2. ПОДЖО БАДИОЛА ТОСКАНА МАЦЕИ 2020 - СЕГА на -10% (28,35 лв.)

Poggio Badiola е вино, произведено от лозя на по-голяма надморска височина в сърцето на региона Кианти Класико. Това вино съчетава свежестта и елегантността на Санджовезе с меката структура на Мерло. Рубиненочервено, то разпръсква приятен свеж аромат на ситни червени плодове, череша и вишна. Плодовият му вкус е заоблен, много хармоничен и устойчив. Откриват се минерални нотки, шоколад и индийско орехче. Тялото е средно, с дълъг послевкус с пикантно билкови нюанси.

Комбинирайте с био салам Милано и гризини с черни маслини Пиемонтези

 



 

   КУПЕТЕ ТУК   



 

3. ШАТО БО-СЕЖУР БЕКО, СЕНТ-ЕМИЛИОН ГРАН КРЮ, БОРДО 2012 - СЕГА на -10% (147,51 лв.)

Лозята на Chateau Beau-Sejour Becot имат дълга и интересна история в региона. Всъщност това, което днес познаваме като Beau-Sejour Becot, за първи път е било култивирано с лозя от древните римляни преди повече от 2000 години.  В по-ново време , Chateau Beau-Sejour Becot, започва да съществува като имение, собственост на монасите от абатството Сен Мартен в Сен Емилион. Монасите стопанисват лозята, които по-късно стават Шато Канон, както и лозята, използвани за създаването на Beau-Sejour Becot. 

Виното на Chateau Beau-Sejour Becot отлежава в средно 55% нови френски дъбови бъчви. Въпреки че днес около четвърт от реколтата отлежава в глинени амфорни съдове средно 18 месеца преди бутилиране. Купажирането се извършва нехарактерно рано за Десния бряг - в края на декември или януари, след като е приключила малолактичната ферментация.

Комбинирайте с био антипасти прошуто крудо, копа и салам Милано с медена горчица с бял трюфел.

 

   КУПЕТЕ ТУК   
 


 

4. ЛИРАК РУЖ, ДОЛИНАТА НА РОНА 2020 - СЕГА на -10% (35,01 лв.)

Сортовете Гренаш и Сира са ключови за долина на Рона, в случая се допълват с Мурведър в така наречения GSM купаж. Родината и на трите сорта е средиземноморското крайбрежие и те са много важни за лозарството в региона. Лирак е разположен пред Шатоньоф-дю-Пап, на противоположния бряг на река Рона. Почвите са глинести и песъчливи, предимно на тераси, покрити със скали. Отлежаване се извършва в дъбови бъчви. Цветът е наситен червен гранатов. В носа преобладават аромати на червени и черни зрели плодове. Небцето е пълно, с аромати на ликьор от касис и подправки. Танините са едновременно хармонични и елегантни благодарение на плътността на виното. В послевкуса се развиват нотки на сладък корен и ванилия, които му придават дължина и комплексност.

Кобинирайте със синьо Бри Ил де Франс и крекери със зехтин extra virgin и морска сол.

 



   КУПЕТЕ ТУК   
 

 


5. ШАМПАН БРУНО ПАЯР АСАМБЛАЖ 2012 - СЕГА на -10% (150,21 лв.)

Assemblage 2012 е произведено от Пино Ноар (60%) и Шардоне (40%), 20% от които са винифицирани в малки стари дъбови бъчви. Осем години отлежава в избата, включващи минимум 12 месеца почивка след дегоржиране (degorgement), позволяват да се развие усещане за деликатност и концентрация, поднесени с устойчива свежест и минералност.

Цветът е наситен златисто жълт, перлажът е копринено фин. В носа се откриват аромати на костилкови плодове – бяла череша и бяла праскова, последвани от по-концентрирани аромати на сушена смокиня, пчелен мед и джинджифил. Вкусът е прецизен и енергичен, тялото е средно с приятна киселинност, минералност и отлична дължина. Подходящо се съчетава с морска храна, бели меса и пикантна азиатска кухня.

Комбинирайте с патешка терина и крекери с extra virgin зехтин и смокини.


 

   КУПЕТЕ ТУК   
 

 

6. ОЯ ДЕ КАДЕНАС КАВА БРУТ ОРГАНИК  - СЕГА на -10% (17,55 лв.)

Биологично произведена кава е естествен продукт, отглеждан по начин, който гарантира най-високо качество, като същевременно е съобразен с околната среда. Затова отглеждането на лозята не включва използването на изкуствени продукти, които биха могли да навредят на почвата. Това вино е произведено от биологично отгледано грозде и е отлежавало 15 месеца в избата. Цветът е сламеножълт , с елегантни и устойчиви мехурчета. Чист и плодов аромат, с подчертан цитрусов характер и цветен подтекст, идващ от сорта Макабео. Пълното тяло на шардонето, което допълва купажа, предлага  великолепно присъствие на небце, сухо, но в същото време плодово, и продължителен послевкус.


Комбинирайте с био рийет от омар.
 
 

   КУПЕТЕ ТУК   
 
 

 

7. Л'ЕКСЕЛАНС ДЕ МЮРЕР РОЗЕ 2022 - СЕГА на -10% (16,65 лв.)

Л‘Екселанс де Мюрер е с бледорозов цвят, с цветен и плодов аромат, пълен с червени и цитрусови плодове. В небцето се усеща експлозия от аромати на грейпфрут и червен касис. Това розе е идеалното допълнение към летните рецепти и аперитивите с приятели и семейството.

Кобинирайте с великолепното сирене Шевру Натюр, сос Айоли и крекери със зехтин extra virgin и босилек.

 

 


 

   КУПЕТЕ ТУК   
 
 

8. ВАЛПОЛИЧЕЛА DOC КЛАСИКО СУПЕРИОРЕ РИПАСО 2020 - СЕГА на -10% (42,21 лв.)

Виното е купаж от сортовете Корвина, Рондинела и Молинара, произведено чрез техниката "рипасо", то се получава чрез еднократно преливане на Valpolicella Classico върху джибрите на Амароне. Резултатът е автентично тероарно вино, което елегантно демонстрира фина комплексност от плодови аромати и пикантни тонове, добре подкрепени от добра киселинност и подходящо алкохолно съдържание.

Комбинирайте с паста (спагети, талиатели или талиолини) със сос Сицилианско рагу Болонезе.

 

 


 

   КУПЕТЕ ТУК   

 

 

9. ГАТИТО ЛОКО БЛАНКО 2022 - СЕГА на -10% (19,71 лв.)

Gatito Loco, или в превод „Лудото коте“, контрастира с традиционната Риоха. Отлежаването върху утайките създава чудесна текстура на това свежо и жизнено бяло вино от престижния испански регион. Аромати на праскова, тропическо манго и цитрусови нотки вдъхват живот на тази „котка“. Несъмнено Риоха е един от най-значимите винарски региони в света, но това не означава, че няма потенциал, който да бъде използван, или нови подходи, които да бъдат изследвани. Екипът на Бодегас Де Алто определено вярва в това и се фокусира все повече върху случващото се на лозето, отколкото в изба. Работейки с подбрани лозя, които са превърнати в оазиси, сертифицирани за биологично земеделие.

Комбинирайте с английски крекери с чедър и дип от артишок.

 

   КУПЕТЕ ТУК   

 

 

10. НОВАЛ БЛЕК РЕЗЕРВА ПОРТ - СЕГА на -10% (35,91 лв.)

Noval BLACK Reserve е създадено в чест на десетилетието от почти пълното възстановяване на историческото лозе Noval, което е може би най-голямото в долината Дуро.  Основното презасаждане е на най-добрите традиционни сортове грозде  Турига Насионал, Турига Франка, Тинта Рориз, Тинто Као, Сузао. Noval BLACK Reserve е ясен израз на стила Noval, без отлежаване и без необходимост от декантиране. Стилът на Noval BLACK Reserve е изцяло насочен към подчертаване на качеството на плода чрез нежна обработка (включително мачкане на гроздето с крака) и винификация, целяща прозрачност. 

Комбинирайте с Рокфор папийон и Домашно сладко на Папата с провансалски смокини.



 

   КУПЕТЕ ТУК   

 

Вижте още от Селекция на месеца

Топ 10 вина за юли месец

Топ 10 вина за юли месец

от Seewines Admin , 26.07.2021
Розе от цял свят

Розе от цял свят

от Seewines Admin , 10.06.2019
Belgian Owl – 100% тероарно уиски

Belgian Owl – 100% тероарно уиски

от Seewines Admin , 21.12.2022