Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Селекция на месеца
  4. ТОП 10 вина за април

ТОП 10 вина за април

04.04.2023
Автор: Seewines Admin

Макар и реално все още я очакваме с нетърпение, поне официално пролетта вече е тук.

Сезонът, в който природата се разбужда за нов живот, ни носи изобилие от аромати и вкусове, и ни се стори някак естествено традиционна ни селекция от десет вина за месец април да бъде и тематично посветена на такива от ароматни сортове. 

Избрали сме за вас великолепни, дъхави и свежи вина, преобладаващо бели, като естествено в подбора си сме внимавали те да бъдат еднакво подходящи както за делничните априлски вечери, така и за празничните трапези, които ни очакват около Великден.

 

1. Блан дьо Вионие 2021, Ален Жом, Долината на Рона, Франция - СЕГА на -10% (31,41 лв.)


Започваме с ароматно вионие, сорт, характерен за Долината на Рона и за който нямаме съмнение, че е сред любимите ви. Тук той е превърнат в непретенциозно, но достатъчно убедително вино от ръчно брано грозде, като лозовите масиви граничат с най-известната апелация в Южна Рона - Шатоньоф-дьо-Пап. Бутилирано шест месеца след реколтата, предимствата на това вино са неговите баланс и свежест, както и интензивните аромати на цветя, бяла праскова и круша - чудесен пример за класическо чистосортово вионие, което е предназначено за ранна консумация, но спокойно може и да оставите да отлежи поне три години. Прекрасно като аперитив, но достойно и за леки ордьоври, а също печено пиле, и дори индийската храна.  

 

 

   КУПЕТЕ ТУК   

 

 

2. Гевюрцтраминер Вилитшберг 2017, Вайнгут Темент, Южна Щирия, Австрия - СЕГА на -10% (65,61 лв.)

Сред класическите ароматни сортове няма как да пропуснем гевюрцтраминер, но тук ви съветваме да забравите всичко, което знаете за него, и да се оставите да бъдете завладени от това великолепно вино.

Регионът на Щирия в Южна Австрия и конкретно фамилната винарна Вайнгут Темент са световно известни с високото качество на свежите си бели вина и тази бутилка е поредното потвърждение. Гроздето идва от единичен лозов масив с топло, западно изложение, създаващ идеални условия за балансиран и изпълнен с характер сух гевюрцтраминер. Бавна естествена ферментация и почти две години върху фините утайки в неутрален съд, а резултатът е запомнящ се фин букет от аромати на праскова и ананас, люляк и мента. Вино с поне 15 години потенциал на отлежаване, което може да комбинирате с богата на усещания азиатска кухня или зрели сирена.

 

   КУПЕТЕ ТУК   



 

3. H’s Кайлъшки мискет 2021, Хараламбиеви, Дунавска равнина, България - СЕГА на -10% (19,53 лв.)

Бяло вино за експериментатори и любопитни небца. Сортът кайлъшки мискет е кръстоска от хамбургски мискет и вилар блан и е създаден от Института по лозарство и винарство в Плевен. 

Настоящият стопроцентов кайлъшки мискет е истинска рядкост и идва от собственото лозе "Могилите" на изба Хараламбиеви, разположено над извора на р. Петърнишка бара, на надморска височина от около 300м, където почвата е плитка сива горска върху карстова основа, с високо съдържание на глина. 

Виното ни спечели с елегантния си сламен цвят, както и интензивния си ароматен нос и сочен вкус, в които се преплитат цитрусови (грейпфрут), тропически (ананас и пъпеш) и флорални нотки. Предлагаме да го съчетаете с пролетни салати или пък богати на аромати, екзотични ястия с азиатски привкус. 


 

   КУПЕТЕ ТУК   
 
 

4. Совиньон блан Кюве МММ 2021, Фурние, Долината на Лоара, Франция - СЕГА на -10% (27,81 лв.)

Никой не би отрекъл, че совиньон блан е ароматен сорт, макар и неговите знакови, интензивни аромати да са повече в цитрусовия и тревист спектър, за разлика от флоралните нюанси и екзотичните плодове, които разкриват например гевюрцтраминер или сортовете от мускатовото семейство.

Фурние е производител от Долината на Лоара, с който се гордеем и чийто вина никога не разочароват. Гроздето за този класически совиньон от Лоара се бере през нощта или рано сутрин, за да запазят всичките му аромати. Следва традиционна винификация, като отлежаването се извършва в резервоари от неръждаема стомана, върху фините утайка в продължение на минимум 6 месеца. Виното се бутилира през пролетта след прибиране на реколтата, след лека филтрация.  

Нашето кюве MMM е прекрасно като аперитив или с морски дарове, по-конкретно скариди и стриди, а може да се съчетае успешно и и козе сирене.


   КУПЕТЕ ТУК   
 

 


5. Дафни 2021, Лираракис, остров Крит, Гърция - СЕГА на -10% (31,41 лв.)

Тук желаем да предизвикаме сетивата ви и да попитаме какъв е този интензивен аромат, който ще усетите при първия си допир с това вино? ”Дафни” означава лаврово (или дафиново) дърво на гръцки и именно сходният му характерен аромат е причина за името на този уникален сорт. Местен за остров Крит, от него на света съществуват не повече от десетина хектара, и то благодарение на семейство Лираракис, които през 90-те години на миналия век го засаждат в семейното си лозе и по този начин го спасяват от изчезване и забрава. 

Освен ексклузивността си, виното ще ви спечели с неповторими аромати и вкусове на дафиново дърво, салвия и розмарин, които го правят достоен компаньон на задушени миди, пържена дребна риба и всякакви ястия със зелени, ароматни подправки.
 

 

   КУПЕТЕ ТУК   
 

 

 

6. Гевюрцтраминер Лайтен 2021, Налс Магрейд, Алто Адидже, Италия - СЕГА на -10% (34,11 лв.)

Гевюрцтраминер е вторият по насаждения бял сорт в Алто Адидже, след вездесъщото пино гриджо. Този най-северен класически италиански винен регион е прочут основно с качествените си бели вина и настоящото ни предложение е абсолютно доказателство в подкрепа на този факт.

Ако свързвате гевюрцтраминер най-вече с Елзас, то имайте предвид, че техният прочит на вината от този сорт в повечето случаи съдържа различни нива на остатъчна захар, или с други думи - обикновено те не са сухи.

За разлика от тях, този също толкова ароматен и характерен гевюрцтраминер е абсолютно сух и идва от лозя с надморска височина между 350 и 550 метра.

След пресоване на ръчно браното грозде, избистрената мъст ферментира около три седмици в резервоари от неръждаема стомана, а преди да бъде бутилирано, младото вино отлежава върху фините утайки още пет месеца за допълнителна плътност и обем.

Носът е богат и пикантен, с нотки на ананас, киви и нотки на розмарин. Добре балансирано и сочно, на небце виното затвърждава впечатлението за екзотични плодове и печели симпатии с красив и свеж финал. 

Колегите ни от Алто Адидже се кълнат в перфектно съчетание на това вино с аспержи с поширани яйца, както и азиатска салата със скариди и манго.
 

   КУПЕТЕ ТУК   
 

 

7. Москато Джиало Сън 2021, Налс Марграйд, Алто Адидже, Италия - СЕГА на -10% (31,41 лв.)

Оставаме в Алто Адидже с още едно доказателство за чудесните свежи, бели, и в конкретния случай - ароматни, вина идващи от долината в подножието на Доломитите.

Москато Джиало е член на мускатовото семейството, характерен за Северна Италия и не бива да се бърка с по-познатия дребнозърнест мускат.

Отново ръчно бране, последвано от ферментация в неутрални съдове, за да се запазят отличителните, ефирни аромати. Същите са комплексни, напомнящи на свеж пъпеш и зряла праскова, с нюанси на пресен градински чай. Стегнато, сочно и леко пикантно на вкус, сервирайте това вино на температура 10-12 градуса в комбинация с ризото с аспержи или хрупкав запържен артишок.
 

   КУПЕТЕ ТУК   
 
 

 

8. Мускат Рош Руле 2017, Зинд Юмбрещ, Елзас, Франция - СЕГА на -10% (49,05 лв.)

Мускат е един от четирите благородни сорта на Елзас - традиционен регион във Франция, който се слави с предимно чистосортовите си бели вина, с аромати и вкусове, които не са доминирани от ванилията и сладките подправки на нови дъбови бъчви.

През 2017г. лозето с мускат на иконичния производител Зинд Юмбрещ е било особено силно засегнато от слана през април. Реколтата е била оскъдна, но ароматите на гроздето са били необичайно концентрирани и интензивни, което показва въздействието на ниския добив върху качеството.

Сред богатите аромати долавяме зрели плодове, бергамот, праскова. Ярко и наситено вино, без досадните и скучни мускатови характеристики. На вкус е деликатно въпреки интензивността си, комплексно и абсолютно сухо. 

Оптималният период за консумация е до 2027г., а перфектното съчетание според местните в Елзас са (отново) аспержите.
 

   КУПЕТЕ ТУК   

 

 

9. Ризлинг Морщайн Шпетлезе 2018, Вайнгут Витман, Райнхесен, Германия - СЕГА на -10% (24,90 лв.)

Сред ароматните сортове, вина от които можем да намерим с различни нива на сладост, безусловно най-яркият пример е благородният ризлинг. 

Няма нужда да хвалим вината на семейната изба на Филип Витман, които вече би следвало да познавате твърде добре. Традициите на семейство Витман в отглеждането на грозде и правенето на великолепно вино водят началото си от 1663г., а фокусът на майсторството им пада върху работата с ризлинг.

Морщайн е един от знаковите им лозови масиви, който междувременно е със статут на “гранд крю”, а конкретното вино от късно брано и натрупало високи захари грозде ни впечатлява с аромати на жълта ябълка, кайсия и праскова, като към вкусовия спектър се добавят още цветя и мед.

Остатъчната захар е чудесно балансирана от характерните за сорта високи киселини, а допълнителен бонус е ниският алкохолен градус. 

Може да запазите поне до 2029г. или да му се насладите сега като аперитив, а също и в комбинация с фоа гра или сирена като горгондзола или пармезан.
 

   КУПЕТЕ ТУК   

 

 

10. Арбоа Трусо 2019, Домейн Роле, Жура, Франция - СЕГА на -10% (89,00 лв.)

По принцип говорейки за ароматни вина, в съзнанието ни изплува най-вече образът на добре охладено, бяло вино от някой от гореизброените сортове.

Може да спорим дали и доколко червените сортове могат да бъдат ароматни, но вместо да губим време за това, ви препоръчваме настоящото изящно червено вино, идващо от все по-модерната и търсена от винолюбителите Жура.

Жура е най-малкият класически френски винен регион, а освен познатите ни шардоне и пино ноар, към основните сортове там се числят и уникалните местни “специалитети” трусо, саванян и пулсар.

Тук имаме типичен и характерен образец на първия, а ние го препоръчваме, защото виното е достатъчно елегантно и едновременно достатъчно сериозно, за да украси празничната ви великденска трапеза.

Ръчно бране, ферментация с естествени дрожди, а половината от готовото вино отлежава 9 месеца във френски дъбови бъчви. Крайният резултат е богатство от аромати и вкусове на горски плодове, череша и ягода, а също и подправки, люляк и виолетки.

Сервирайте леко охладено на 13-15 градуса, а както вече отбелязахме, считаме агнешкото на Великден за достоен негов компаньон.

   КУПЕТЕ ТУК   


За финал можем да кажем - селекцията от нас, агнешкото от вас!

Оставяйки шегата настрана, пожелаваме да се насладите на великденските празници, а покрай тях и на грижливо подбраните ни вина в приятната компания на любими и близки. Наздраве!