Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Селекция на месеца
  4. ТОП 10 Празнични вина от Ясен Стайков

ТОП 10 Празнични вина от Ясен Стайков

30.11.2023
Автор: Seewines

За един от най-емоционалните периоди в годината - Декември, съм подбрал вина, някои от които свързвам с лична емоция. Докато съм бил в лозята, от които идват или съм водил вдъхновяващи разговори с майстора на виното, докато се наслаждаваме на чаша вино. Впечатляващи вина с изразителен и интересен характер, предизвикващи емоция, изненада и създаващи спомени. Пенливите вина биха били прекрасен акомпанимент за наздравицата и кулминацията на емоцията на връх Нова Година, а червените вина биха направили изживяването на новогодишната или коледната Ви трапеза незабравимо. В селекцията присъства, ново за портфолиото ни, изключително добро бяло вино, както и две изкушаващи десертни предложения. Специално, Riecine 2013 и Bruno Paillard Dosage Zero биха били подарък, който ще създаде изключително впечатление и спомен на специалния човек на когото решите да подарите тези уникални бутилки.  
 

1. Риечине Росо 2013 - СЕГА на -10% (98,01 лв.)

Абсолютно уникално Санджовезе, без никакъв контакт с дъб, ферментирало и отлежало само в неглазирани циментови съдове. При производството на Riecine се използват най-старите лозя от масива Gaiole на възраст 45 години, намират се на височина от 450 метра и са на изключително каменисти почви. Реколтата се смачква с крака и ферментира с диви дрожди и отлежава в циментовите съдове в продължение на 3 години. Много различно от всяко Кианти, Брунело или друго Санджовезе, което сте опитвали, фино, изтънчено и деликатно, но богато вино. Джеймс Съклинг описва реколта 2013 като „вино с бургундска текстура и тоскански характер“. С елегантния си и деликатен стил е прекрасно съчетание за Вашите безмесни ястия за трапезата на Бъдни вечер – сарми, боб, ориз, картофи, хумус.
 

   КУПЕТЕ ТУК   



 

2. Инросо Мерло 2020 - СЕГА на -10% (51,21 лв.)

Сочно и елегантно Мерло, с плътност и изразено плодов профил. От грозде израстнало на каменистите почви на живописните хълмове на западна Тоскана и ферментирало с диви, местни дрожди. Прекрасен акомпанимент за свинското, агнешкото или телешкото месо на коледната Ви трапеза. 


 

   КУПЕТЕ ТУК   




 

3. Минимум Мавруд 2022 - СЕГА на -10% (36,54 лв.)

Впечатляващ български Мавруд. Наследник на вече набралата голяма популярност серия „Виница“ на изба Загрей, една от малкото органично сертифицирани изби в България. Както и Виница това вино е направено от сушено и частично стафидизирано грозде (метода Апасименто познат от вината Амароне), след ферментация обаче „Минимум“ отлежава в стъклени дамаджани, а не в дъб, за да се запазят най-автентичните сортови аромати на Мавруда. Страхотен преставител на българския сорт и заради богатите плодови аромати е отлично съчетание, дори за коледен сладкиш с канела, конфитюр и сушени плодове. Прекрасно би се съчетал и със всякакви меса на грил на коледната Ви трапеза.



   КУПЕТЕ ТУК   



 

4. Чиприани Супериоре DOCG Жулиета - СЕГА на -10% (34,11 лв.)

Най-високият клас Просеко от Чиприани, много леко и елегантно, от най-добрия регион за Просеко във Венето - Валдобиадене. В допълнение към обичайните практики за отглеждане, за да може гроздето да узрее оптимално, се прави и зелена резитба. Добивите са задържат умишлено много ниски, за да се получи богато на аромати и вкусове грозде. Много свежо и изискано Просеко, което е идеалният акомпанимент за празнични, емоционални наздравици във всеки един от празичните дни. Вашето прекрасно, всекидневно Просеко за празниците. Подходящо е да се комбинира със разнообразни безмесни ястия на Бъдни вечер.



   КУПЕТЕ ТУК   



 


5. Шампан Бруно Паяр Дозаж Зеро - СЕГА на -10% (121,41 лв.)

Най-изискания акомпанимент на Вашата новогодишна наздравица – Бруно Пайар дозаж зеро. Най-сухия вариант на Шампанско без никаква добавена сладост и предпочитан избор за най-големите ценители на пенливи вина. Насладете се на изтънчеността и свежия му, благороден вкус, съчетан от неповторимата емоция на новогодишната наздравица. Страхотно се съчетава също така и със Новогодишната трапеза, състояща се от всякакъв вид меса или пък с характерните за Бъдни вечер постни ястия ( сарми, боб, леща, картофи ), а би било и прекрасен и вълнуващ подарък за любим човек под елхата. 
 

   КУПЕТЕ ТУК   



 

6. Креман де Жура Блан Брут - СЕГА на -10% (35,91 лв.)

Сухо, пенливо вино от района Жура, създадено по традиционния метод познат от Шампан, но с много специфичен, изразително плодов, дори леко подправков и елегантен характер. Направено е от три червени сорта – Пино Ноар, Пулсар и Трусо, последните два от които са местни и характерни за района Жура в източна Франция.  

Ако искате да сервирате на гостите си по нестандартно, но отлично пенливо вино или да впечатлите ценител на виното с подарък, това е вашия избор. Изключително универсално, подходящо е като акомпанимент за всякакви празнични ястия, от постните за Бъдни вечер, до коледните меса и дори плодовите сладкиши.


   КУПЕТЕ ТУК   



 

7. Версо Соаве Супериоре Класико 2020 - СЕГА на -10% (29,70 лв.)

Това страхотно елегантно бяло вино е едно от най-новите попълнения в нашето портфолио. За феновете на белите вина, дори през коледните празници, тази Гарганега от Венето, със своята изразителност, свежест и минералност, би била страхотна компания. Отлично би се съчетала с постните ястия на Бъдни вечер, но е страхотен избор за наслада на виното и само по себе си, със своя многопластов и интересен, цветисто-минерален характер. Гроздето расло на изключително вулканични почви, които придават характерните соленовати и минерални нюанси на Версо Соаве.

 

   КУПЕТЕ ТУК   
 



 

8. Рипаросо Монтепулчано д'Арбуцо 2021 - СЕГА на -10% (19,35 лв.)

Абруцо е един от най-древните райони в света където се е правело вино още от преди новата ера, а Монтепулчиано е класическият червен сорт за региона. Това отлично, свежо и плодово Монтепулчиано на историческата изба Илюминати е перфектния акомпанимент на всички месни ястия на Вашата коледна трапеза. Нотки на сочна череша и къпина са последвани от подправки и лек нюанс на пушек. Пивко и вкусно, ежедневно, празнично червено вино. 


 

   КУПЕТЕ ТУК   



 

9. Пассо Речото ди Соаве Класико 2017 - СЕГА на -10% (57,87 лв.)

Иключително вкусно десертно вино от сорта Гарганега от Венето, Северна Италия, оставен да презрее на лозето и обран късно, в края на Октомври. Речото идва думата „Реча“, което на местен диалект означава уши. 

Уши се наричат гроздовете, кото са разположени най-високо на лозата и абсорбират най-много слънчева светлина. Така и те узряват най-много и концентрират фруктоза и аромати. Комбинацията с късния гроздобер ражда кехлибрен десертен елексир, който е фантастична комбинация за конфитюр от кайсий, праскови или коледни сладкиши със сушени такива или с конфитюри от тези два плода, също уникално добро съчетание с орехи, бадеми както и сини сирена.


   КУПЕТЕ ТУК   



 

10. Шери Олоросо "Сан Рафаел" - СЕГА на -10% (44,01 лв.)

Това подсилено вино от сортовете Паломино и Педро Хименез от най-южната точка на Испания е супер подходящо за коледните Ви сладкиши и сладки. Педро Хименез е сорт известен с едни от най кадифените и наситени десертни вина с нотки на Карамел, конфитюр, шоколад и мока, а Паломино придава, елегантност, минералност и типичната за шери вина рустикална нотка, аромат на изба, старо мазе или хамбар. Комбинацията ни дава мечтан акомпанимент за коледни десерти базирани на канела, шоколад, конфитюр, стафиди, както и баница със сирене, или празнична питка. Не пропускайте да му се наслидите с една от последните бутилки налични при нас или пък го изберете като оригинален подарък за ценител на виното. 

    КУПЕТЕ ТУК