Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Селекция на месеца
  4. „Господин Алвариньо“ – Модерният прочит на Португалия и най-доброто от Виньо Верде.

„Господин Алвариньо“ – Модерният прочит на Португалия и най-доброто от Виньо Верде.

23.08.2021
Автор: Seewines Admin

 

Анселмо Мендеш e считан за един от най-великите производители в Португалия, признат с превъзходното качество на своите вина и с изненадващите последователни иновации в производството им.  Успеха си дължи на силната отдаденост към земята, експерименталния дух и философията за уважение към екосистемата и нейното интегриране в производството на вино.

Признат в над 40 държави, репутацията на Анселмо Мендеш се утвърждава, след като завършва агрономство и специализира в производството на вино. Работи както в Португалия, така и във Франция и услугите му като консултант са търсени от световноизвестни производители.

Първия етикет под собствено име произвежда през 1998г. Нетрадиционният за това време сух, минерален и изключително комплексен стил му отрежда място и приз за „Най-добър производител на годината“ в публикация от  Ревиста де Виньос - основната медия за вино в Португалия. През следващите години повтаря многократно това постижение, което води до названието с което е известен и до днес – „Господин Алвариньо“. Подходът му и уменията да работи с този сорт го поставят в центъра на всеки разговор за най-добрите производители в зоната на Виньо Верде. 

Анселмо Мендеш  се стреми да развива и да представя по-обширно този регион, както и да усъвършенства майсторския подход, с който развива сортовете Лурейро и Авесо. Неговата линия „Мурош Антигош“ ( антични стени ) е завладяващ паралел на всички тези сортове и тероари. Ако Алвариньо е най-цитрусов и освежаващ, то Лурейро е малко по-обширен, структуриран и ароматен. Авесо, който е най-малко познат като сорт, е често използван купажен партньор в серията „ Есколя“.

Въпреки, че славата на Анселмо Мендеш е предимно свързана с бели вина, от скоро към неговото портфолио са включени и червени вина, направени в неговия типичен иноваторски стил. Класическите сортове пречупени през модерния поглед на производителя разкриват изцяло своите характеристики, подсилени от идентичността на тероара. 

Неслучайно през топлия и слънчев август сме избрали да ви запознаем именно с този производител и неговата селекция от вина. Свежестта, балансът и модерният прочит на непознатите за мнозина сортове правят Португалия предпочитана лятна дестинация, наситена на винени емоции и открития. Опознайте я чрез най-доброто, което може да ви предложи.

Вижте нашата селекция тук.

Вижте още от Селекция на месеца

Италия през лятото

Италия през лятото

от Seewines Admin , 09.08.2019
Пиперливата Syrah

Пиперливата Syrah

от Seewines Admin , 14.05.2018
Топ 10 вина за юли месец

Топ 10 вина за юли месец

от Seewines Admin , 26.07.2021