Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Home
  2. Blog
  3. Selection of month
  4. Розовият цвят, който всички харесват!

Розовият цвят, който всички харесват!

17.05.2021
Autor: Seewines Admin

 

Някои хора определено не са съгласни с розови ризи, кецове или новата боя за стената в кухнята, но всеки харесва този цвят, когато е в чаша. Ако не сте съгласни и твърдо мислите, че розето не е за вас, то най-вероятно не сте пробвали правилното. И за да докажем твърдението си, в селекцията ни от розета ще имате възможност да откриете голямо разнообразие от сортове, вкусове и стилове. Но преди да ви представим нашия избор от над 100 нюанса розе, то нека си припомним какво точно е розе.

Накратко, розетата се правят като червено грозде ферментира за кратко с ципите на плода, понякога дори за по-кратко и от час, като така придават цвят на сока. Производителят изцяло контролира колко наситено да е розето и в какъв стил да го направи. 

Три са най-използваните методи за направа на розе. 

• Мацерация с ципите – както споменахме, понякога по-малко от един час е достатъчен полученият сок да придобие розов цвят благодарение на контакта с ципите от червеното грозде. Това е най-използваният метод и е традиция в места като френския Прованс.

  • • Метод „Saignée” – получава се, когато при направата на червено вино част от сока се отделя в друг съд предназначен на розе. Целта на това „източване“ е не само да се направи страхотно розе, но и за да се концентрира червеното вино.
  •  
  • • Блендиране – метод, при който малко количество червено вино - под 5% - се добавя към бяло вино, за да се получи розе. Този метод не е много разпространен при тихи вина, но се среща предимно при направа на пенливи вина като шампанското.

    Историята на розето ни връща в VI век преди новата ера, когато лозови пръчки са пренесени от Гърция в южната част на Франция. Оттогава купажи от бяло и червено грозде са се използвали за правенето на вина с блед розов цвят, леки и много приятни за пиене. Слухът за тях се разнася във всяка точка на Средиземноморието. Когато римляните пристигат в Прованс, също впечатлени от качествата на деликатните розови вина, разпространяват още повече тяхната популярност.

През 19-ти век, туристи по Лазурния бряг, изморени от игра на „Pétanque“, дълги разходки по безкрайния плаж и плуване в морето, се отдавали на почивка с чаша изстудено розе на фона на залеза. Така тези безгрижни, леки и свежи вина се превръщат в символ на лятото, отдиха и лукса.  

Затова ви предлагаме да се отдадете на безгрижието, което чаша розе може да донесе, като изберете от нашата специална селекция тук.