Free delivery over 119lv
 1. Home
 2. Wine
 3. Wine type
 4. White wines
 5. Ciro Bianco Tenuta Iuzzolini

Ciro Bianco Tenuta Iuzzolini 2023

In stock - delivery within 24 hours on working days for Sofia.
Art. # 5873

Beautiful straw yellow color with greenish nuances. The nose is fruity and fragrant, delicate, floral with aromas attributable to the Passiflora flower. Medium bodied,  soft, fresh, lively, pleasantly harmonious.

It is best served with fish dishes, seafood salads, fish starters and soups.

Alc. 12.5 %

Profile

 • Fruit
 • Body
 • Dryness
 • Freshness
 • Alcohol

Variety

Греко

Flavours

 • Flowers Flowers
 • Citrus Fruits Citrus Fruits
 • Peach Peach

Glass

For white wine

Serving Temperature

Cold Cold

Food pairing

 • Vegetables Vegetables
 • Fish Fish
 • Seafood Seafood

Maturity

Drink now

More about this product

Тенута Юцолини

Тенута Юцолини

Имотът обхваща площ от около 500 хектара, от които 100 хектара специализирани лозя, 50 хектара вековни маслинови горички , 100 хектара обработваема земя и останалата част, съставена от пасища и гори за добитъка, отглеждан на свобода, като говедата от Подолика. Почвите с глинест и песъчлив варовиков произход са много плодородни, тъй като са богати на естествени извори. Целият район, благословен от средиземноморския климат с горещо и сухо лято и кратка, дъждовна зима, предоставя идеални условия за отглеждане на лозя и маслинови дървета. Местните лозя, които отличават тези плодородни и изразителни земи, са: Greco Bianco, Gaglioppo и Magliocco . За тях се грижат и отглеждат с всеотдайност, съчетана с опит и винаги произвеждат прекрасни и изискани вина. Няколко хектара лозя се отглеждат с Pecorello и Chardonnay, от които се получават някои от най-търсените бели вина. Юцолини са известна калабрийска фамилия, съществуващо в Чиро от началото на XVI век., когато великият математик и астролог Луиджи Лилио реформира грегорианския календар през 1582 г. Много богати благороднически фамилии от Чиро са родени именно през 1500 г. и започват да създават солидни имоти, които стават част от историята на територията. Сред тях е и старият род Юцолини, признат сред водещите фамилии на XVI век. Сегашният собственик на компанията е Фортунато Юцолини, който заедно със съпругата си Джована Коликио и синовете им, Диего, Паскуале, Антонио и Роза, започва през 2005 г. преработката на гроздето и построява модерно оборудвана винарна, като по този начин реализира една своя мечта.

All wines of the same producer
Калабрия

Калабрия

Калабрия е винарски регион в Южна Италия, представляващ на практика голям полуостров, който се простира между Йонийско и Тиренско море. От Сицилия го отделя тесният Месински проток, а северната му граница с Базиликата се очертава от южните върхове на Апенините. Калабрия и нейните вина са били подложени на много влияния през вековете, като най-вече древните гърци са отглеждали първите лозя, които са давали вино. В продължение на много векове калабрийските вина са били известни не само в Италия, но и в други европейски страни. Местният ландшафт е планински и това е довело до разпокъсана собственост на земята и широко разпръснати лозарски зони. Апенинските планини, които образуват границата с Базиликата, представляват физическа преграда за горещите ветрове от север. Климатът тук е подчертано средиземноморски. Близостта на Йонийско и Тиренско море поддържа меки температури през зимата и спомага за умерените температури през летните месеци. Валежите тук са оскъдни и често се налага напояване.

More wines of this region
Греко

Греко

Греко бианко е сред най-разпространените сортове в Южна Италия, особено в Кампания, където е включен в няколко DOC. В Калабрия специфичен клон на Greco bianco се използва за производството на сладкото десертно вино Greco di Bianco, което се прави в стил partial passito от грозде, което е било частично засушено. На остров Капри в Кампания Greco обикновено се смесва с Бианколела (Biancolella) и Фалангина (Falanghina), за производство на сухи вина. В Пулия той е разрешен в купажи в DOC Gravina. В Кампания е включено във виното Greco di Tufo DOCG, произвеждано в околностите на град Туфо, провинция Авелино. То е и част от наименованието Lacryma Christi, произвеждано по склоновете на Везувий.

More wines of the same variety

Customer reviews

No reviews available

Be the first to review