1. Home
 2. Wine
 3. Masseto

Masseto 2013

In stock - delivery within 24 hours on working days for Sofia.
Art. # 1221

Masseto е едно от най-емблематичните “Супертоскански вина” и сред най-добрите 100% Мерло вина в света. Лозовият масив “Masseto” e 70дка и произведеното количество не надвишава 30 000 бутилки. Реколта 2013 се развива грациозно в бутилката и има потенциал да отлежава още десетилетия.

Profile

 • Fruit
 • Body
 • Tanins
 • Freshness
 • Alcohol

Variety

Merlot

Flavours

 • Blueberry Blueberry
 • Spices Spices
 • Vanilla Vanilla
 • Flowers Flowers

Glass

Large glass for red wine

Serving Temperature

Room Temperature Room Temperature

Food pairing

 • Red Meats Red Meats
 • Hard Cheese Hard Cheese
 • Pasta Pasta

Maturity

Drink now

More of the same producer

More about this wine

Masseto

Masseto

Тази престижна винарна е основана от Лодовико Антинори, човек от знатно родословие в Тоскана, чиято леля е била съпруга на Маркезе Марио, човекът, който със своето имение Сасикая е отговорен за началото на супертосканското движение. Започва като винопроизводител в Калифорния, но се завръща в родната си родина през 1981г. След като е наследил от майка си парцел с мочурливо крайбрежие на Марема, Антинори започва да създава вината си в супертосканската форма, избягвайки местни сортове като Санджовезе. Той култивира Каберне Совиньон, Мерло и Каберне Фран и пуска първата реколта на флагманското си вино, Ornellaia, през 1985 г. Мерло е засадено като експеримент и в опит да разграничи имението си от Сасикая, оригиналния супер-тоскан. Вината са издигнати до световна слава за много малко време, а Антинори намира по-нататъшен успех с пускането на Masseto, вино от 100% Мерло от едно единствено лозе. През 1997 г. е представено второ вино в стила от Бордо и качеството на Ornellaia е издигнато до такава степен, че Decanter го превръща в тяхното „Вино на годината“ . Робърт Мондави е миноритарен акционер през 1999 г., а след това поема имота изцяло поради желанието на Антинори да премине към други проекти. Водещо тосканско винено семейство, Фрескобалди става партньор на Мондави през 2002 г. и три години по-късно получава пряк контрол върху имението. Днес вината, произведени под зоркия поглед на Аксел Хайнц с консултация от известния енолог от Бордо Мишел Роланд, продължават да се радват на световен успех, като повече от две трети от продукцията е предназначена за износ за отвъдморските пазари.

All wines of the same producer
Tuscany

Tuscany

Тоскана е сред най-разнообразните и значими области за италианското вино, където се получава оптималната комбинация на местни и международни сортове, разположени на много различни тероари. През втората половина на ХХ век тя успя да измине пътя от невзрачно качество до създаване на ярки международни звезди като Sassicaia, Solaia и Ornellaia. Не случайно ги наричат Супертоскански (Supertuscan) заради невероятните им ароматни и вкусови характеристики, съчетани с потенциал за отлежаване. Погледната на картата, Тоскана прилича на лозов лист в сърцето на Апенинския полуостров. Тя е границата между силно индустриализирания Север и селскостопанския Юг на Италия. Дели се на девет отделни провинции: Арецо, Флоренция, Гросето, Ливорно, Лука, Маса-Карара, Пиза, Пистоя и Сиена, кръстени на главните градове. Колкото и да е различна Тоскана, като цяло климатът й е средиземноморски с много слънчеви дни в годината. Почвите са основно съставени от глина, пясък и варовик. Шейсет и осем процента от релефа на областта е описан като хълмист. Сортовете, които са най-разпространени, са санджовезе (абсолютен лидер и безкрайна гордост за местните), канайоло, малвазия, требиано, каберне совиньон, каберне фран, мерло, шираз, верментино и чилиеджоло. Санджовезе (Sangiovese) вече се е превърнал в синоним на топвино от Тоскана, и макар сортът да е широко разпространен в Централна Италия, тосканският климат (който понякога е с доста мразовити зими) и богатите на калций варовиково-глинести почви се оказват най-гостоприемни за него. Санджовезе може да бъде богато и сочно, но освен това притежава добър потенциал за пресъздаване на специфичния за района тероар. Традиционно в областта го купажират с канайоло и с малвазия, а понякога и с требиано, но от 80-те години на XX век производителите, отдадени на идеята за суперпремиумни вина с принадлежност, го предпочитат 100% чисто. Това е залегнало и в класификацията на областта, според която високите категории DOC и DOCG толерират санджовезе като задължителен участник с над 85% в сортовия купаж. Ето защо не е чудно, че санджовезе владее лозята на Карминяно (Carmignano), Руфина (Ruffina), хълмовете около Винчи (Vinci), Кианти (Chianti) и Кианти класико (Chianti Classico), на юг около Монтепулчано (Montepulciano) и Монталчино (Montalcino). Броят на насажденията за един хектар е 3500 - 4000 за старите лози и 6000 - 10 000 за новите.

More wines of this region
Merlot

Merlot

Southwest of France is Merlot’s birthplace - the regions of Saint-Émilion and Pomerol. Merlot is nowadays widely planted across the world much like Cabernet Sauvignon because it is an early maturing grape variety and because of its ability to ripen fully even in slightly cooler climates. Smooth, velvety, soft and rounded - an “easy drinking" wine with tender tannic structure - these are the common descriptions of Merlot wines.

More wines of the same variety

Customer reviews

No reviews available

Be the first to review