Безплатна доставка над 119 лв.

Solaia 2016

In stock - delivery within 24 hours on working days for Sofia.
Art. # 3295

По същество огледалният образ на Tignanello на Антинори, Solaia, който идва от едно много слънчево лозе, смесва каберне совиньон с 20% каберне фран и 5% санджовезе, за да създаде вино, което обединява италианския тероар ​​и международната винарска традиция. 

Profile

 • Fruit
 • Body
 • Tanins
 • Freshness
 • Alcohol

Flavours

 • Pepper Pepper
 • Chocolate Chocolate
 • Small Black Fruits Small Black Fruits
 • Mint Mint

Glass

Large glass for red wine

Serving Temperature

Room Temperature Room Temperature

Food pairing

 • Red Meats Red Meats
 • Hard Cheese Hard Cheese
 • Carbohydrates Carbohydrates

Maturity

Drink now

More of the same producer

More about this product

Solaia

Solaia

Имението Tenuta Tignanello се намира в сърцето на Chianti Classico, по хълмове между долините на реките Greve и Pesa. Простира се на площ от 319 хектара (788 акра), от които 130 (321 акра) са предназначени за лозя. Две от ценените лозя на имението са на същия хълм, Тинянело и Солая, върху почви, произхождащи от морски мраморен камък от периода на плиоцена, богат на варовик и шисти. Лозите се радват на горещи температури през деня и по-хладни вечери през целия вегетационен период. Двете фирмени вина на имението, Solaia и Tignanello, се произвеждат от тези лозя и са определени от международната преса като „сред най-влиятелните вина в историята на италианското лозарство“. Според Маркеси Антинори Солая и Тинянело са постоянно предизвикателство и безкрайна страст. В имението Тинянело има лозя от местно грозде Санджовезе, както и някои други нетрадиционни сортове като Каберне Фран.

All wines of the same producer
Tuscany

Tuscany

Тоскана е сред най-разнообразните и значими области за италианското вино, където се получава оптималната комбинация на местни и международни сортове, разположени на много различни тероари. През втората половина на ХХ век тя успя да измине пътя от невзрачно качество до създаване на ярки международни звезди като Sassicaia, Solaia и Ornellaia. Не случайно ги наричат Супертоскански (Supertuscan) заради невероятните им ароматни и вкусови характеристики, съчетани с потенциал за отлежаване. Погледната на картата, Тоскана прилича на лозов лист в сърцето на Апенинския полуостров. Тя е границата между силно индустриализирания Север и селскостопанския Юг на Италия. Дели се на девет отделни провинции: Арецо, Флоренция, Гросето, Ливорно, Лука, Маса-Карара, Пиза, Пистоя и Сиена, кръстени на главните градове. Колкото и да е различна Тоскана, като цяло климатът й е средиземноморски с много слънчеви дни в годината. Почвите са основно съставени от глина, пясък и варовик. Шейсет и осем процента от релефа на областта е описан като хълмист. Сортовете, които са най-разпространени, са санджовезе (абсолютен лидер и безкрайна гордост за местните), канайоло, малвазия, требиано, каберне совиньон, каберне фран, мерло, шираз, верментино и чилиеджоло. Санджовезе (Sangiovese) вече се е превърнал в синоним на топвино от Тоскана, и макар сортът да е широко разпространен в Централна Италия, тосканският климат (който понякога е с доста мразовити зими) и богатите на калций варовиково-глинести почви се оказват най-гостоприемни за него. Санджовезе може да бъде богато и сочно, но освен това притежава добър потенциал за пресъздаване на специфичния за района тероар. Традиционно в областта го купажират с канайоло и с малвазия, а понякога и с требиано, но от 80-те години на XX век производителите, отдадени на идеята за суперпремиумни вина с принадлежност, го предпочитат 100% чисто. Това е залегнало и в класификацията на областта, според която високите категории DOC и DOCG толерират санджовезе като задължителен участник с над 85% в сортовия купаж. Ето защо не е чудно, че санджовезе владее лозята на Карминяно (Carmignano), Руфина (Ruffina), хълмовете около Винчи (Vinci), Кианти (Chianti) и Кианти класико (Chianti Classico), на юг около Монтепулчано (Montepulciano) и Монталчино (Montalcino). Броят на насажденията за един хектар е 3500 - 4000 за старите лози и 6000 - 10 000 за новите.

More wines of this region
Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon

This is probably the most famous red wine grape variety on Earth - a natural crossing between Cabernet Franc and Sauvignon Blanc. From its origins in Bordeaux, this vine has successfully spread to almost every wine growing country in the world. Cabernet Sauvignon wines always demonstrate a handful of common character traits: deep color, excellent tannic structure and aromas of black berries and spices.

More wines of the same variety

Customer reviews

No reviews available

Be the first to review