Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Home
  2. Blog
  3. Wine and Food
  4. Кубчета лед, мента и Шардоне? Може ли виното да е част от коктейл?

Кубчета лед, мента и Шардоне? Може ли виното да е част от коктейл?

03.08.2021
Autor: Seewines Admin

  Доста често виното е определяно като изискана напитка, която е прекалено сложна за разбиране. От незапомнени времена имиджът му се е свързвал с хора от високата класа, кристални чаши и скъпи ресторанти. Отварянето на бутилка Шампанско е било в случай на много специален повод, понякога само веднъж в годината.  

  За щастие, всичко това днес изглежда по съвсем друг начин. Все повече хора виждат „забавната“ страна на виното и разбират, че това въобще не е напитка за сноби. От перфектно съчетаване с улична храна до използването му в коктейли, виното все по-често доказва тезата, че е навярно „най-универсалната напитка“.  

  И ако все още сте скептични за използването му в коктейли, то се надяваме със следните примери да ви заинтригуваме в обратното.

  Португалия е известна не само със своите страхотни плажове и подводни рифове, но и с едни от най-добре стареещите вина - Порт. Подсилените вина са признати от всички любители по света за класически избор при комбинация на плато със сирена, но малцина извън самата страна знаят, че те могат и да са част от леки, свежи коктейли.  

  Ако решите да се поглезите с лятна ваканция в Португалия, не бива да се изненадвате от „Порт тоник“ предложението в почти всеки бар. Porto Tonico, както по-скоро биха го нарекли местните, представлява около 75мл бял порт сервиран в голяма джин чаша пълна с ледени кубчета и малка бутилка тоник до нея, който да добавите сами. Възможностите за гарниране са безброй – от стръкчета розмарин до голям резен портокал или грейпфрут. А и ниският алкохол в сравнение със спиртна напитка ви дава възможността да му се насладите спокойно като аперитив преди да се впуснете в откриване на кулинарната магия на страната.

  Пренасяйки се от Португалия в съседна Испания няма как да не забележим големите кани с червена течност и едро нарязани плодове, които присъстват на много от масите по крайбрежните заведения или така наречената sangria. Истината е, че всъщност това е вино трансформирано в свеж летен пунш. За направата на сангрия се препоръчва използване на леки червени вина с по-плодов характер. Към една бутилка ( 750мл вино ) често се прибавят 50мл бренди и 100мл портокалов ликьор. Ако предпочитате може да замените брендито с ром за по-екзотичен привкус. Плодове като ябълка, портокал, грейпфрут и лимон се нарязват на едро и се прибавят към всичко останало. Разбърква се добре и се охлажда в хладилник за поне 2 часа преди консумация. Сода или газирана вода са допълнителна опция към чашата ви сангрия.

  Интересното при класическите коктейли е, че са заобиколени от известна доза мистика. Различни истории разказват за тяхното създаване и избор на съставки. Не по различна е историята на Френч 75 ( French 75 ). Популяризиран от „Книгата за коктейли на Савой“ през 1930г, но с различни теории за неговото създаване датиращи много преди това. Комбинацията от джин и шампанско е била една от любимите на Чарлз Дикенс, което ни връща до 1867г. Предлаган в някой от най-престижните частни клубове по света този коктейл се превръща в истинска икона. Не случайно е използван в наградения с няколко награди Оскар филм от 1942г. - „Казабланка“. Името идва от легендарното френско оръжие - soixante quinze ( 75мм ), популярно през Първата световна война и считано за „най-великото“ по това време. Английският писател Алек Уоу описва коктейла по същия начин. Лесната му направа изисква чаша за пенливо вино, кубче бяла захар, няколко капки свеж сок от лимон, джин и ледено студено шампанско. Последователно добавете всичко в чашата и гарнирайте с дълга обелка от кората на лимон.  

  Използването на различни вина в коктейли по никакъв начин не е обида за напитката. Напротив, това е още един начин да се оценят и използват различните му качества, което го прави страхотна част от най-известните рецепти по света. Но все пак ви съветваме да се насладите на своите Гранд Крю бутилки без каквито и да било добавки.  

 

Read more