Free delivery
  1. Home
  2. Blog
  3. Wine news
  4. Долината на Струма - темпераментният Югозапад на България

Долината на Струма - темпераментният Югозапад на България

14.08.2024
Autor: Seewines

Най-топлата и най-темпераментната винена област у нас се простира по долината на една мистична, омагьосваща наша река – Струма. Ето малко повече информация за нея: както вероятно знаете, тя извира от Витоша, само на 250 м южно от Черни връх. Течението й е условно разделено на три - горно, средно и долно, докато накрая тя пресича границата с южната ни съседка Гърция. От там нататък тя вече носи името Стримон и накрая завършва пътя си в Струмския залив на Бяло море. Дължината й е 415,2 километра, от които на българска територия – 290 км, която ѝ отрежда 6-о място сред реките на България след Дунав, Искър, Тунджа, Марица и Осъм. В горното си течение Струма минава през Пернишката, Радомирската и Кюстендилската котловина. Средното й течение започва с Кочериновския пролом, през Благоевградската котловина, а след това дълбае знаменитото Кресненско дефиле, за да излезе след Кресна спокойна и мързелива в долното си течение и да се разлее из Санданско-Петричкото поле.

Струма и нейното течение указват района, наречен Югозападен. По размери Югозападният винарски регион на страната ни не е голям, но притежава специфични климатични особености с изключително високи температури и почвено разнообразие. Долината на Струма като своеобразна фуния пропуска топлите течения, идващи от Бяло море, и благодарение на тях климатът е близък до средиземноморския: лятото е много дълго и много горещо, а зимата е кратка и мека.

Всичко това е причината мнозина да правят сравнение между Долината на Струма и прочутата италианска област – Тоскана. Разбира се, това са условни препратки, но те почиват на очебийни прилики като сходна география, флора и фауна. Освен това съществуват и някои интересни прилики между емблемата на Югозапада – Широка мелнишка лоза, и звездата на Тоскана – Санджовезе.

Интересен е фактът, че не всяко червено вино, което се нарича Мелник от Югозападния винарски район е произведено от Широка мелнишка лоза или бленд с нея, защото самият сорт, макар и безкрайно интересен, е доста труден за отглеждане и винификация, сравнително слабо обагрен и предизвикателен. Но на него си заслужава да се посвети отделна статия…

Освен Широка мелнишка лоза и нейните кръстоси, за които ще ви разкажем отделно, в региона отлично вирее и самото Санджовезе, директно внесено от Тоскана!

В долината на Струма се отглеждат още санджовезе Каберне совиньон, Мерло, Сира, Каберне фран, Марселан, Пти вердо, Небиоло, Примитиво и дори звездата на Тракия – Мавруд.

В бялата селекция на сортовете безспорно изпъкват два сорта, които са характерни за Югозапада: Керацуда и Сандански мискет. Керацуда е стар местен сорт, познат още като Бяла бреза, Мисирчино или Древник и за съжаление не е широко разпространен, заемайки съвсем малки площи в районите на Симитли, Кресна и Сандански.

Санданският мискет е водещият ароматен бял сорт на региона, кръстоска, получена в опитната станция на град Сандански между Тамянка, Каберне совиньон и Широка мелнишка лоза.

 Сортът е много интересен и придобива все по-голяма популярност в региона.

На по-висока надморска височина превъзходно се чувстват още и белите сортове Шардоне, Траминер, Вионие, Пино гри и Мускат отонел.

 Има още две много съществени неща, които искаме да отбележим, що се отнася до българския Югозапад: на първо място това е най-добре организираната област за винен туризъм в момента в страната. Благодарение на усилията на повечето изби в района бе създадена картата Винени маршрути Мелник, която включва не само повечето от производителите около най-малкия български град, но още исторически, културни и природни забележителности, които са в изобилие наоколо. В много от винарски изби има луксозни места за настаняване или в момента се изграждат такива, почти навсякъде се предлагат дегустационни обиколки, самите винари поддържат добра връзка помежду си и с радост ви помагат да се ориентирате в района. Така че, ако искате идеи за винен уикенд, Югозападът може да ви предложи десетки възможности!

Можете да закупите от селекцията ни вина от Долината на Струма тук: Долината на Струма | seewines 
или да изберете от готовите ни пакети за откриватели, създадени от нашите сомелиери с цел да ви запознаят с вина сходни по сорт или област: Пакети за откриватели | seewines