Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Home
  2. Blog
  3. Wine news
  4. Виното на принца на Люксембург – Робер, в сърцето на гала-вечерята по време на Оскарите! Вече можете да го закупите при нас!

Виното на принца на Люксембург – Робер, в сърцето на гала-вечерята по време на Оскарите! Вече можете да го закупите при нас!

14.03.2023
Autor: Seewines Admin

Имаме новина! До броени дни при нас ще пристигнат трите вина на имението Château Quintus – собственост на принца на Люксембург. Виното, освен това, бе подбрано от екип сомелиери, като основен акцент по време на гала-вечерята за Оскарите, които тази година се проведоха за 95-и път в Холивуд.

Château Quintus 2018, петото имение на Принц Робер дьо Люскембург, и бе сервирано с основното ястие по време вечерята, предшестваща раздаването на най-престижната статуетка в света на киното. 

Вижте кои са вината на световноизвестното имение, само сега – на предварителна продажба при нас!
 

Шато Кинтус
Мерло 55.4% и Каберне фран 44.6%

Château Quintus е петото „детенце“ в семейството с имения, собственост на Domaine Clarence Dillon. Името Quintus е в чест на Гало-Романите, за които се вярва, че са донесли и засадили първите лозя в Сент Емилион. Те имали обичай да кръщават петото си дете Квинт (Кинтус).

Тази реколта на Quintus е с наситен червен цвят с малинови отблясъци.

Букетът е мощен, интензивен и сложен и изобилства от нотки на зрели черни плодове, особено касис. Вече се усещат и фини, пикантни нотки.

Започва с широка основа и мощ в атаката на вкуса, но постепено става сатенено гладко, с „кремообразни“, фино-зърнести танини в средата на небцето.

Финалът е дълъг, без каквато и да е твърдост. Перфектно съчетание между Мерло и Каберне фран, при което качествата на всеки сорт грозде се изразяват в пълната си степен. Château Quintus 2019 очевидно е огромен успех.


   КУПЕТЕ ТУК   

 

Драгон де Кинтус
Мерло 86% и каберне фран 14%

1/3 нови френски дъбови бъчви. Dragon de Quintus е второто вино на Château Quintus. Името идва от статуята на дракона, който се извисява над магическия тероар на Сент Емилион, кацнал високо на една скала – истински защитник на имението.

Красив тъмночервен цвят. Първоначално интензивен, плодов и освежаващ, носът придобива комплексност с аерирането, разкривайки дискретни нотки на дъб заедно с аромати на много зрели черни плодове.

Започва фино и елегантно в устата, с плътно тяло, завидно, пълноценно присъствие на зрял плод и концентрирани, велурено гладки танини, придружени от плодови нотки в дългия финал.

Един истински винен дракон - отлично балансиран, вкусен и огнен!




   КУПЕТЕ ТУК   

 

Сент Емилион де Кинтус 2020

Със същата грижа, която се полага за Château Quintus и Dragon de Quintus, се прави и третото вино на имението - Saint-Emilion de Quintus. То идва от най-младото лозе.

Сент-Емилион де Кинтус излиза за първи път на пазара през 2014 година. Парцелите, разположени в равнинната част на Дордона, са в основата му.

Зимата на 2019/2020 е била мека и влажна. Растежният цикъл на лозата започва много рано (това е най-ранната година след 1989 реколта). В резултат на това намаляват прореждането на листата, за да се запази целостта на гроздовете и ароматната свежест, така че накрая гроздето влиза във ферментаторите в отлично здраве.

Сент Емилион де Кинтус е с красив тъмно гранатово-червен цвят. Първоначалното впечатление от носа е интензивно, с нотки на червени и черно, току-що набрани плодове. Дъбът е дискретен. Началото на небцето е меко, сочно и приятно. След това виното се развива с копринено тяло и дълъг вкус със зърнисти танини. Този Сент Емилион оставя впечатление за баланс и непосредствено удоволствие.

   КУПЕТЕ ТУК   
 

Произходът на Quintus

През 2011 г. Domaine Clarence Dillon закупува превъзходен имот в Сент Емилион, който сега е преименуван на Château Quintus - винарско имение от 45 хектара, което произвежда едно от най-добрите вина на Сент Емилион.

Разположен високо на варовиков нос, достигащ височина от 62 метра, Quintus предлага прекрасна 360-градусова гледка към долината на Дордона. От платото му със северно, западно и южно изложение се открива невероятно изобилие от микроклиматични и варовикови тероари, благоприятстващи най-добрите проявления на сортовете Мерло и Каберне Фран.

През 2021 г. Château Quintus се превръща в един от най-големите имоти в Сент Емилион, който сега се простира на 45 хектара. Трите парцела, обединени в Château Quintus, са сред най-старите и реномирани райони в Сент Емилион. И трите вина са споменати в миналото като Premier Cru de Saint-Emilion, във винения справочник на Féret, публикуван между 1908 и 1949 г.

"През 2011 г. моето семейство, екипът ни и аз изразихме амбициозните си цели, в желанието си да създадем едно от най-добрите възможни вина в Сент Емилион. Събирайки някои от най-обещаващите парцели и тероари, ние се опитахме да създадем нова звезда на десния бряг – това е Quintus. След повече от 10 реколти с гордост мога да кажа, че нашият изключителен екип се справя отлично с това предизвикателство. ", споделя негово превъзходителство Робер дьо Люксембург.