Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Home
  2. Blog
  3. Base of wine
  4. Новото Божоле е вече тук!

Новото Божоле е вече тук!

16.11.2022
Autor: Seewines Admin

По традиция, новата реколта от прочутото френско вино започва да се предлага в 00.00 часа на третия четвъртък от ноември.

Le Beaujolais nouveau est arrivé и в България!

Традицията Божоле нуво

По време на втората световна война Франция била разделена на две части. Париж се намирал в окупираната от Германия част, а Лион - в свободната. Производителите на Божоле имали навик да носят младото си вино в бистрата на Лион. Голяма част от хората на изкуството и литературата, които прекарвали часове наред по заведенията, се изнесли именно към Лион, където имали възможност да опитват новото Божоле. Това ставало обикновено около 15 ноември. Датата обаче можело да се падне в събота или неделя, когато магазините и ресторантите са затворени. И така, спрели се на четвъртък, тъй като идвал края на седмицата, а това е добре за консумацията на Божолето.

След освобождението на Франция, производители от Божоле започнали да носят виното си и в Париж, където то било вече познато на тамошните хора. Постепенно с традицията да се пие младо Божоле се запознали и чужденците, идващи в Париж – от Англия, Германия, Швейцария... В днешно време пазар №1 за износ на божоле нуво са Съединените щати, които изместват Япония. На трето място се нарежда необятният руски пазар. Следват Швейцария, Германия и Холандия. В страните, които познават Божолето отдавна се наблюдава известен спад в търсенето, докато в новите пазари от Централна и Източна Европа интересът е голям и търсенето расте.