Безплатна доставка за цялата страна при поръчки над 89 лв.!
  1. Home
  2. Blog
  3. Base of wine
  4. Този див, див Совиньон блан

Този див, див Совиньон блан

12.04.2021
Autor: SeeWines

С настъпването на пролетта можем спокойно да обявим и началото на Сезона на Совиньон блан! Свежите, зелени, цветисти и разнолики вина от този елегантен сорт много често са описвани като “пролет в бутилка”. А това не е изненада - родният му дом е заобиколен от замъци, приказни пейзажи и ободряващи океански бриз. Совиньон бланът е пропътувал целия свят и е оставил своя отпечатък във всеки любител на виното. Това е и причината много хора да смятат, че го познават добре, но истината е, че този сорт е способен винаги да ни изненадва. Представете си само неговата разноликост - та той може да вирее във всяка точка на света! Затова впуснете се с нас в неговата история, която ще ни помогне наистина да го опознаем. 

Кратка история

Нека започнем с един въпрос - какви са сортовете, които изкачат в мисълта Ви, когато чуете за региона Бордо? Най-вероятно това са червените сортове Каберне Совиньон и Мерло и няма да сгрешите. Но точно там, още преди бляскавите замъци и дворци на френската аристокрация да бъдат построени, се ражда и белият Совиньон блан. Местните хора вярват, че името му идва от френската дума “sauvage” - див, защото лозичките са расли свободно и диво из целия регион. 

Дивото в него, обаче, винаги го е зовяло, затова той е пренесен на север, в Долината на Лоара. За разлика от Бордо, където е използван основно за купажни вина - тоест в комбинация с други бели сортове, в Лоара винопроизводителите оценяват самостоятелните му качества.  Совиньон блан до такава степен става част от живота на хората там, че те го кръщават на района, където вирее най-добре - Сансер. През 20 век те придобиват огромна популярност, защото могат да се пият както и като аперитив, така и като отличен партньор за френската кухня.

Благодарение на успеха си в Париж, Совиньон блан започва да пътува и да се разпространява в други части на света. Триумфът му, донякъде неочаквано, се случва в Нова Зеландия, след който пък завзема световната сцена. Свежите, леки, пивки и достъпни вина превземат сърцата на хората от всички континенти. Интересен факт е, че въпреки цялата си популярност, името Совиньон блан е било почти непознато за винолюбителите чак до края на века, защото хората не са го свързвали с името Сансер. Така или иначе, все повече винари обръщат внимание на сорта и по различен начин опитомяват неговата дивост.

Когато Франция отеснява

Нека се разходим заедно из най-известните региони. 

Франция се нарежда на първо място по производство на Совиньон блан, като днес вината идват основно от Долината на Лоара. В повечето случаи, може да очаквате вина със нотки на лайм и прясно окосена трева, минерално, леко тяло и ободряваща свежест. Ако обаче вината са от по-висок клас и от някой от най-добрите производители, то те ще имат повече плътност и по-богати плодов аромат – бяла праскова, червен грейпфрут, лимонена трева.

Царят на сортовете в Нова Зеландия все още е Совиньон блан. Повечето лозови масиви се намират в северната част на Южния остров, където климатът е по-хладен и благоприятен за дивия характер на лозичките. Основните аромати, с които се характеризират вината са маракуя, зелена чушка, лимонена трева, годжи бери. Запазената марка на новозеландския совиньон блан обаче безспорно е игривият аромат на цариградско грозде. Тялото е със средна структура и почти незабележима остатъчна захарност, която придава допълнително обаяние на вкуса.

В Италия основен регион за отглеждане на лозя от Совиньон блан е северният Фриули. Вината се характеризират с ободряваща свежест, минералност и нотки на годжи бери, бяла праскова, круша и цвят от портокал. Вината са леки и деликатни, изключително подходящи за блажените италиански лета.  

Чили е друг регион добил популярност с вината от Совиньон Блан. Насажденията са основно в по-хладни и високи зони в подножието на Андите, а дивостта на сорта се подчертава и от тихоокенаските ветрове. Вината се отличават с аромати на трева, сок от лайм, зелен банан и ананас. 

Въпреки че в Австралия преобладава топлият климат, има региони, където температурите са по-ниски и по-благоприятни за отглеждане на Совиньон блан. Във вината се проявяват нотки на киви, пъпеш и бяла праскова, имат средно към високи киселини и лека структура. Някои производители използват и дървени бъчви, за да добавят повече плътност на тялото, което прави австралийския совиньон блан по-подходящ за комбиниране с храна. 

Много винари все пак заемат подхода към Совиньон блан от родното му място, а именно Бордо. Там все още сортът се използва за купажни вина в комбинация с други сортове. В тези комбинации Совиньон блан допринася за свежест, зелени аромати и балансиране на киселинността на виното.

Най-добрият начин да се запознаете с различни региони произвеждащи вина от Совиньон блан е да опитате няколко от тях едновременно в добра компания. Силно препоръчваме да си водите записки. Тук сме събрали над 50 етикета, от които да опитате. (линк към кампанията)

Тук трябва да отбележим, че не е задължително отворените бутилки да бъдат консумирани веднага. Ако използвате вакуумна помпа за вино, може да ги запазите в хладилника за няколко дни. Ще се радваме да споделите с нас, от къде е вашият фаворит като ни тагнете в Инстаграм или ни пишете във Фейсбук. Тук може да намерите и нашата селекция от вина, както и подходящи комбинации с храна.