Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Home
  2. Blog
  3. Base of wine
  4. Domaine du Beauregard – пет поколения семейни винари от Бургундия

Domaine du Beauregard – пет поколения семейни винари от Бургундия

12.07.2023
Autor: Seewines

Пет поколения са се сменили едно след друго и в нито едно от тях семейната изба, днес наречена Domaine du Beauregard, не е спирала да се развива и да бъде препитание за тези изключителни, свързани със земята си хора.

Имението им е разположено в Saint Sernin du Plain ( Сен-Сернен дю Плен), на половин час южно от Бон, на един хвърлей от долината Маранж, в лозята на Кот дю Кушоа. Звучи ви сложно? Накратко – в Бургундия сме!

Първите лозя, пра-прадядото на Стефани и Жером Депернон (които управляват сега), купува през 1810 г.По това време – за лично ползване, а след това синът му Жермен започва да продава виното на тогава никому неизвестното Domaine Dépernon Père et Fils през 30-те години на XX век, при това със забележителен успех. Бизнесът продължава да се разраства благодарение на сина му Бернар, което съвпада и с популяризирането на регионалното наименование Bourgogne Rouge.

През 1976 г. Мишел, син на Бернар (и внук на Жермен Депернон), създава своя собствена фирма и продължава семейната традиция. През 1992 Мишел и Франсоаз Депернон придобиват нови парцели в култовите апелации Maranges, Maranges 1er Cru 'Les Clos Roussots' и Bourgogne Hautes Côtes de Beaune. Съответно Domaine du Beauregard зпочва да развива продажбите си на премиумния сегмент вина в бутилки.

През 2000 г. семейната фирма Domaine Dépernon Père et Fils става Domaine du Beauregard.

Днес Жером и Стефани, децата на Франсоаз и Мишел, работят в имението и продължават да правят бургундски вина, но като плод на своята страст и собствената си философия за лозарство и винарство.

Вече над 10 години Domaine du Beauregard използва устойчиви методи на лозарство във всички парцели, на площ от 16 хектара. Лозята им са изключително здрави и най-интересното – на много различни терени – върху разноцветни глини и пясъчници до глинесто-варовиков тероар.

„Предпочитаме междуредовата обработка, естественото затревяване и органичните добавки, за да поддържаме плодородието на почвата и да подхранваме лозите, като насърчаваме производството на качествено грозде и избягваме прекомерната жизненост на лозичките“, казват Жером и Стефани Депернон. Без да са фанатици, се опитват и да зачитат доколкото е възможно влиянието на луната върху работата им на лозето (например правят резитбата или откаляванията при намаляваща луна).