Безплатна доставка над 119 лв.

ЮЛИ 2020

07.07.2020
Autor: Seewines Admin

Трентино-Алто Адидже: Доломитите в чаша

Запознайте се с новата изба в портфолиото ни – свежи вина от Северна Италия

Драматичните скалисти Доломити са по-подходящи за зимни спортове или дори за бейс джъмпинг, отколкото за вино... поне на пръв поглед. А с такава гледка като тази към Доломитите погледите са далеч повече от един. Не е тайна, че хубавото вино обича гледка, т.е. за гроздето е благоприятна по-голямата надморска височина. Доломитите освен част от Алпите са и значима част от северноиталианския регион Трентино-Алто Адидже, който е познат сред винолюбителите като „автор“ на някои от най-свежите и пъстри във вкусовете си бели вина от Ботуша. Планината вече не е просто високи драматични студени скали, а е дом на красиви гледки и лозя, които дават най-доброто от себе си.
Трентино-Алто Адидже попада в две различни провинции. Трентино е италиански по характер, докато в Алто Адидже (кръстено на втората най-дълга река в Италия, Адидже) се говори повече немски и исторически е познат като Южен Тирол, в реверанс към австрийското му минало и времената преди Първата световна война. Тук има пъстра палитра сортове: белите най-често са Пино Гриджо, Пино Бианко, Траминер Ароматико, Гевюрцтраминер, Силванер, Мюлер-Тюргау или Шардоне, които улавят небцето със своята прецизност и свежест; червените включват Лаграйн, Скиава, Теролдего и Каберне Совиньон, които от по-хладен климат са елегантни, чисти и с много осезаем плод.
Доскоро в портфолиото ни този регион беше представен от десетина бутилки на Peter Dipoli, Balter и Mattia Filippi, които откриха свои заклети почитатели в лицето на някои от вас. Към тях вече можем да добавим и ново име: Nals Margreid. За разлика от повечето хора около нас, на които карантината им се отрази с намаляване на запасите от вино, нашите бутилки даже се увеличиха! В Seewines използвахме извънредното положение за обновяване на портфолиото ни и с радост ви запознаваме.


Nals Margreid

Лозарството е част от всекидневието в Северна Италия вече хилядолетия, а най-северната част на Ботуша – Южен Тирол, само потвърждава тази традиция. Избата Nals Margreid е основана през 1932 г., като лозовите масиви са в малките градчета Налс и Магре сула Страда дел Вино (на немски Margreid an der Weinstraße) и, разбира се, именно на тях е кръстен производителят.
Тероарът е забележителен. Макар и да се намира в Северна Италия, почти на границата с Австрия и Германия, този регион е дарен с топли лета и отлични – наистина отлични, почви с наслагване на чакъл, варовик и глина. Те спомагат за доброто оттичане и градивния стрес върху лозето, на което му се налага да копае по-надълбоко, за да получи нужната му вода. Крайният резултат е по-комплексен и балансиран плод.
Избата работи с типичините за региона сортове – предимно бели, но не само. Пино Бианко, Пино Гриджо, Гевюрцтраминер, Ризлинг, Шардоне и Совиньон Блан ви дават богата палитра от вкусове, с които да оцветите горещите летни дни. Червените вина са от сортовете Лаграйн, Скиава и бленд от Мерло с Каберне Совиньон, като прочитът на всички клони към свежи плодови вкусове, изразяващи сортовата характеристика. Като продължение на тази философия името върху всяка бутилка е проява на почит към характера на съответния сорт грозде и към земята, от която идва. То определя виното вътре и е един вид свидетелство за корените му. Така бутилката е посланик на съчетанието между човешката ръка и прородните дадености.
Както отбелязва президентът на компанията Курт Волфенсбергер, „В нашите лозя лозарите ръчно и старателно отглеждат гроздето си в продължение на поколения. Това е начинът ни да гарантираме най-високо качество.“
С нетърпение очакваме да получим обратната ви връзка по отношение на тези вина в идните седмици и месеци.


Винен речник

Ето няколко термина, свързани с производството на любимата ни напитка, с които да обогатите знанията си:

Сулфитиране

Една от най-често ползваните практики при винопроизводство, чийто краен резултат винаги се изписва на етикета с пояснението „Съдържа сулфити“. Целта е да се предпази виното от окисление и да се предотврати развитието на нежелани микроорганизми. Те се съдържат и в редица други продукти освен вино и не са вредни (макар и да има редки случаи на чувствителност към тях).

Утайки

Това са твърди части или мъртви дрождени клетки, отделени на дъното на съда, в който се съхранява виното след избистряне или ферментация.

Феноли

Голяма група вещества, в които се включват пигменти, танини и ароматни компоненти. Фенолите се намират в меките и твърдите части на гроздето. До голяма степен са определящи за вкусовите нюанси на виното.

Шаптализация

Технологична операция, кръстена на химика Жан-Антоан Шаптал: способ за повишаване на алкохолното съдържание на виното чрез добавяне на захари преди или по време на алкохолната ферментация. По-често е забранена, като обикновено е позволена в региони, където гроздето невинаги достига достатъчно високи алкохолни стойности, напр. Северна Франция, Германия и САЩ.



 BERG Pinot Bianco 2019 Alto Adige DOC – 26,90 лв.

 SIRMIAN Pinot Bianco 2018 Alto Adige DOC – 59,00 лв.

KALK Chardonnay 2019 Alto Adige DOC – 26,90 лв.

 BARON SALVADORI Chardonnay Riserva 2016 Alto Adige DOC – 69,00 лв.

 HILL Pinot Grigio 2019 Alto Adige DOC – 27,90 лв.

 STEIN Sauvignon Blanc 2019 Alto Adige DOC – 27,90 лв.

MANTELE Sauvignon Blanc 2018 Alto Adige – 49,00 лв.

 PITZON Riesling 2018 Alto Adige DOC – 49,00 лв.

LEITEN Gewürztraminer 2019 Alto Adige DOC – 29,00 лв.

 IGT Bianco Vigneto d. Dolomiti Cuvée Chardonnay Sauvignon Blanc 2019 – 19,00 лв.

PFEFFERSBURGER Schiava 2019 Alto Adige DOC – 19,00 лв.

 SAND Lagrein 2018 Alto Adige DOC – 39,00 лв.

 ANTICUS Merlot Cabernet Riserva 2016 Alto Adige DOC – 69,00 лв.