Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Home
  2. Blog
  3. Base of wine
  4. Weingut Wess – семейна изба с лично отношение

Weingut Wess – семейна изба с лично отношение

06.06.2023
Autor: Seewines

 

За австрийското вино се заговори преди повече от 10 години, когато група ентусиасти и австрийски възпитаници започнаха да внасят великолепни, изчистени, ароматни вина от тази западноевропейска дестинация. В началото може за някого „австрийско вино“ да е звучало като „дървено желязо“, но ето че 10 години по-късно приближава поредното, ежегодно издание на Grand Austrian Tasting в София (9 юни в Kitchen 59), и ценителите на виното у нас тръпнат от нетърпение.

Голямата изненада, която сме подготвили за всички наши приятели и почитатели, е, че още на 8 юни специално за събитието ни в Seewines Gallery пристигат нашите партньори от австрийската ни изба – Rainer Wess. Но ако все пак не сте си закупили билет за дегустацията, която ще се състои на предния ден, ще можете да опитате тези фантастични вина по време на Голямата австрийска дегустация в петък на 9 юни.

И така, нека все пак ви представим семейство Вес – запознайте се с невероятните хора и винари Райнер и Хелга, заедно с Кристина, тяхната дъщеря, и Давид, бъдещият й съпруг.
 

РАЙНЕР

Райнер Вес е не просто родоначалник, основател на семейната изба, но отдаден съпруг и баща, който винаги контролира всичко, което се случва във винарната. Независимо дали е в избата, на лозята, на трактора или по време на дегустация, Райнер работи неуморно, винаги е в добро настроение и е готов да изслуша и да бъде там за всеки един от семейството си. Райнер Вес е от хората, които наистина са винаги усмихнати и притежава мотивацията да направи днешния ден по-добър от вчерашния.









КРИСТИНА

Кристина е другата част от тандема баща-дъщеря във винарната заедно с Райнер - затова работата в екип и хармоничната атмосфера във винарната са от първостепенно значение за нея. Тя е по-голямата от двете дъщери на Райнер и Хелга Вес, и е заразителна със своята усмивка и непоправим оптимизъм. Креативната ѝ природа я кара постоянно да разработва нови идеи. Нейната топлота и любов не само се усещат във всяка бутилка, но и се откриват, например, в декорацията вътре в избата. 
 





ДАВИД

Давид е бъдещият съпруг на Кристина и следователно бъдещият зет на Райнер Вес. Не е лесно да работиш с тъста си рамо до рамо, но Давид е широко скроен и космополитен човек, чиято любов към виното (и Кристина) са основна част от мотивацията му. Междувременно той е третият член на ръководния екип на винарната в Кремс и винаги внася нови идеи и гледни точки в бизнеса.









ХЕЛГА

Хелга Вес е най-строгият винен критик на съпруга си и на голямата си дъщеря. Нито една оценка и критика не е толкова честна и най-вече толкова смислена, колкото тази на Хелга, затова пък ние можем да сме спокойни, че нито една реколта няма да е по-лоша от предишната!




 

Питали ли сте се как така бутилка от толкова малка семейна изба се е озовала на вашата маса в България? Трябва да знаете, че в крайна сметка това е тяхната цел. А именно - да седнете у дома и с нетърпеливо очакване да отворите бутилка превъзходно вино, произведено от семейство Вес и селектирана за вас от нашите сомелиери. Тази бутилка изисква доста работа, знания, творчество и търпение.

В съзнанието на любителите на вино често витае един мит: че лозарите, имат много работа по време на гроздобера, малко през лятото, а през останалото време е много уютно във винарната, където главно се дегустира от сутрин до вечер. Този мит е доста погрешен. Когато работиш с природата никога не можеш да си напълно спокоен, защото и природата не е такава.

 



Ето един кратък обзор на една година от живота на винарите от Кремс: да кажем, че кампанията е приключила и вече е началото на ноември. Вината кротко отлежават във ферментаторите, след като е протекла първата, бурна ферментация. Започва се организация и планиране за това кое вино къде ще се напълни, кога ще се бутилира, дали ще отлежава или ще се продава веднага като „младо“. Започва почистването на помпите, на избата, на съдовете и на бъчвите, попълват се всички книги и се прави доклада за изминалата реколта. Първите вина вече са преместени след ферментацията и избата трябва отново да се почисти. Междувременно се подготвят новите ценови оферти и се решава кога и къде ще започне резитбата. Разпределя се бутилирането по месеци през новата година. Бутилките, капачките и кутиите трябва да се доставят и екипът трябва да е на линия.

Следва първата резитбата, после – втората, прилагат се пръскания, поправят се и се затягат телените рамки на лозята. Когато всички леторасти са оформени, нещата се развиват с бързи темпове и започва интензивният растеж, цъфтежа и оформянето на гроздовете. Сега е време да се изработи стратегия за растителна защита, която за Райнер Вес е само и единствено биологична и органична, за да имат здрав и чист плод на есен. И така, годината започва отначало! 

Разбира се, не всичко винаги е слънчево и хармонично. Райнер и Кристина работят заедно от известно време насам, но, разбира се, третият човек в мениджмънта променя динамиката. Давид внася хладнокръвие и търпение в творческия, добродушен дует на вечният оптимист Кристина и усмихнатият Райнер. Това, което не се е променило обаче, е съзнанието, че човек не само винаги може да научи нещо, но и винаги може да научи нещо от другия. И, да, наистина, това се усеща във всяка глътка от техните звънливи, чисти и честни вина! Ако не сте ги опитали още – непременно поправете тази грешка, имате прекрасна възможност чрез двете събития, за които стана дума, но и чрез селекцията ни на Seewines.com. Наздраве!