Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Home
  2. Blog
  3. Base of wine
  4. Балканиада или малко познатите вина на нашите съседи

Балканиада или малко познатите вина на нашите съседи

05.06.2023
Autor: Seewines

Балканският полуостров е terra vini от много векове насам. Какво ще рече това? Това ще рече, че земите не само на днешна България, но още Гърция, части от Турция, Сърбия и Македония, Албания, Хърватия и част от Румъния, са сред най-древните територии, където се е отглеждала културната лоза и се е правило вино. Исторически факт е, че след като vitis vinifera (културната лоза) се е появила от другата страна на Черно море, някъде между териториите на Армения, Турция и Грузия, първата й миграция е именно при нас. Много по-късно тя се разпространява из страните около Средиземноморския басейн… Исторически факт е, така също, че допреди 70-80 години Балканите са били постоянно зона на регионални конфликти, а, уви, очевиден факт е, че страните от Балканския полуостров малко или никак не познават вината на своите съседи. Добре, че преди 12 години все пак се появи воля за добросъседство и бе основан Balkan International Wine Competition and Festival, който близо 10 години се провеждаше в София, като център на Балканите. Именно там започнахме да се „разчупваме“ и да опитваме съседските ни вина, и – о, каква изненада – установихме, че сред тях има изключителни екземпляри! Ами да, след като ние произвеждаме вино от хиляди години, защо очакваме, че съседите ни са си губили времето? 

И така, лека по лека, без претенции за всеобхватност, процесът на обмен (поне на винено ниво) започна да се случва… И като част от този процес, ние от Seewines сме особено горди и щастливи с чисто новите ни винарски изби от Балканите, които вече са част от основното ни портфолио. Някои от тях може би познавате, а други – не, но едно е сигурно, подбрали сме вината за вас така, че да заобичате нашите винени съседи така, както ние ги заобичахме. 

 

 

Сигалас, о-в Санторини, Гърция

Сякаш изваян от древни потоци лава, остров Санторини се намира в Цикладите на 36-ия паралел в южната част на Егейско море в Гърция. Няма думи, с които да се опише великолепието на Санторини, чиито вина са наслада за вкусване и, подобно на залезите на острова, предизвикват аплодисменти и признание. Виното винаги е било част от живота на Санторини, а островът се гордее с едни от най-старите лозя в света. Гроздето зрее тук непрекъснато през последните 3000 години. Традицията на винопроизводството обаче е прекъсната от катастрофалното изригване на вулкан по време на минойския период около 1630 г. пр. Хр. Около три века след това епично бедствие, когато хората се преселват на Санторини, лозята са възстановени върху така специалната вулканична почва.

И до днес Санторини е емблема на самобитност и уникалност. Да вземем за пример кулура (kouloura) – кошница, което е уникален метод на резитба, при който лозата се огъва и се „оплита“ като кошница, характерен само за лозята на Санторини. А заедно с древните сортове, които се отглеждат там, превръщат Санторини в исторически музей и истински звезди в социалните медии. 

Освен историческото си значение лозята притежават и потенциал за производство на първокласни вина, които чрез отлежаване (дори и при белите!), изразяват характеристиките на неподражаемия чар и тероар на Санторини. Уникалната почва на Санторини е предпазила лозята от епидемията от филоксера и е довела до създаването на лозя на възраст над 100 години. 

Винарната Сигалас (Sigalas) вече е добре известна у нас, но нека ви разкажем малко повече за нея. Тя се намира в равнината Оя, в Санторини. 

В лозята на имението се отглеждат и винифицират по най-добрия начин и с голямо уважение към органолептичните им характеристики, винените сортове в тях. На първо място е иконата на острова – Асиртико (Assyrtiko) от Санторини, най-динамичният сорт в средиземноморската зона. Но освен това и великолепните сортове Айдани (Aidani), Атири (Athiri), Mandilaria (Мадиларя) и Мавротрагано (Mavrotragano), дават първокласни вина, официално признати на международни конкурси както в Гърция, така и в чужбина. 

Ако изобщо говорим за Асиртико от Санторини, то трябва да кажем, че историята на този сорт има две глави – първа глава е ерата преди Парис Сигалас, втората глава е след раждането и зрелостта на този изключителен и самобитен винар. Той е пионерът, който прилага чиста математика (а и други иновативни идеи в енологията и лозарството), той е човекът, който успя да издигне вината на Санторини до международна слава. Sigalas Santorini 1991 е неговата първа реколта, първото вино с етикет Защитено наименование за произход, с което поставя началото на дейността на Domaine Sigalas и отваря изцяло нова страница във виноделието на острова.

Произхождащ от семейство на винопроизводители, както повечето жители на Санторини, бъдещият математик Парис Сигалас прекарва летните си ваканции на острова. Заедно с приятели той помага в брането на грозде и в производството на семейното вино - процес, който все повече го очарова.

Постепенно Парис поема управлението на лозето на дядо си и започва да произвежда вино, воден от собствения си принцип: "динамична еволюция на традицията". Вярва, че иновациите и техническата изкусност могат да съществуват съвместно в творческа връзка с древните лозарски традиции на острова. Както и самият той, така и неговите вина се описват с една дума – неподражаеми!


       ВИЖТЕ СЕЛЕКЦИЯТА      

 

Кир Яни, Науса-Аминдео, Гърция

Kir-Yianni е основана през 1997 от Янис Бутарис, една от водещите фигури в гръцката винарска индустрия. Дълги години, той заедно с брат си ръководи Boutari Wine Group - семейната компания за висококачествени вина, създадена от дядо му през 1879 г. !997 е именно годината, когато Янис решава да поеме по свой собствен път.

Днес Kir-Yianni  се управлява от Стелиос Бутарис, пето поколение винопроизводител от семейство Бутари, и отново, подобно Сигалас, води Kir-Yianni към следващия етап от развитието на избата. Крайъгълните камъни на философията на Kir-Yianni са желание за иновации, уважение към традициите и истинско познаване на виното - от гроздето, през избата, но и до поведението и нуждите на до крайния потребител.

Балансирайки между стогодишната семейна традиция и новите, иновативни техники във винопроизводството, Kir-Yianni може да се каже, че произвеждат вина, които отговарят на вкуса на съвременния потребител и да отразяват потенциала на гръцките местните сортове, сред които е тяхната голяма звезда – Ксиномавро.

Ксиномавро е червен местен сорт, който се отглежда в Северозападна Гърция и е единственият позволен да носи географско определение за произход - PDO Goumenissa, Amynteo и Naoussa, като и трите защитени наименования са вече емблематични за качеството на вината им. 

 

Xinomavro буквално значи "кисел и черен" на гръцки. Въпреки, че е сравнително чувствителен към болести и не особено студоустойчив, той е надарен с божествен талант да бъде претворяван в незабравими вина, с характер и специфика (с аромати на червени плодове, доматено листо, сушен домат и маслини)

Въпреки, че Ксиномавро често бива сравняван с Бароло или Барбареско (на основата на Небиоло) или с бургундски Пино ноар, заради по-лекото обагряне, твърдата си структура и сложния си ароматен профил, характерът му може да се опише само като уникален. В продължение на десетилетия Kir-Yianni вече знаят как да овладяват променливата му природа. Благодарение именно на този производител и неговите силно характерни вина от този сорт, Ксиномавро придобива постоянно нарастващ брой отдадени приятели в България и по света.


       ВИЖТЕ СЕЛЕКЦИЯТА      


 

Ктима Диамантакос, Науса, Гърция

Ктима Диамантакос е в зоната Мелтеми, на 2 километра от самия град Науса. Имението се състои от няма и 10 хектара, в подножието на планината Вермион и произвежда само 2 вина – червено Ксиномавро и бяло Прекнади. 

Йоргос Диамантакос има щастието да работи със стари лозя на възраст над 40-години, и с абсолютната решителност казва, че знае какво може да извади от тях, запазвайки едновременно с това идентичността на региона. 

За Ксиномавро вече ви разказахме, но Диамантакос е интересен с бялото си вино от почти изчезналия бял сорт Прекнади.

Подходът на работа с Прекнади, както на лозето, така и във винарната, води до получаване на хармонично, сочно и освежаващо вино с голяма ароматна устойчивост. Типичните аромати и вкусове са на медени тропически плодове и бяла праскова. Балансираната киселинност и много добре интегрираният дъб предлагат усещане за пищна структура, но и дълбочина. Когато е младо, Прекнади е вкусно вино, но в същото време възнаграждава търпението на любителите на отлежалите вина, когато старее умерено. Това е елегантно и гастрономично вино с уникален характер, което отлично се съчетава с повечето ястия от местната и така обичана у нас гръцка кухня.


       ВИЖТЕ СЕЛЕКЦИЯТА      

 

Алира, Добруджа, Румъния

Ето един new-commer, за който истински се вълнуваме! Той най-добре описва казаното в увода за отношенията на балканските народи, а ние твърдо вярваме, че благодарение на Алира, това ще се промени.

Наистина е странно, че при толкова общи неща (например в кухнята на двата народа), българите не познават румънското вино. Румънците също не познават добре нашите вина. А усещането като преминеш Дунав мост е горе-долу като да преминеш закрития мост в Ловеч. Излизаш и пак си в същата държава, ако не смятаме различната валута. Винаги се сравняваме, какво да се прави.

 Ето още нещо, което може да звучи познато: "Румънската винена култура съществува от почти 6 000 години и датира още от първите заселници по тези земи. Спори се, че е една от най-старите в Европа. Легендата разказва, че тракийският бог на виното бил роден около делтата на Дунав. Когато римляните окупират страната я наричат Dacia Felix или щастливата Дачия, заради плодородността на земята и благоприятните условия за производство на вино..."

Румънското небце за вино е доста по-сладко от това, с което сме свикнали и по-голямата част от вината, които се предлагат на техния пазар са с лека остатъчна захар. За да сме справедливи трябва да кажем, че има нови, много добри изби, а сред тях ние подбрахме може би най-добрата!

Алира (Alira) всъщност е сестричката на Енира (Enira), тоест проект на същите инвеститори като в Беса валей. Проектът е дело на Карл Хаупман, с консултант Марк Дворкин, а вината (също като у нас), в повечето случаи са купажи, базирани на Мерло.

Alira е разположена в румънската част на Добруджа, на хълмове с изглед към бреговете на добрия стар Дунав. 

Името Alira идва от съчетанието между имената на местностите Алиман и Расова, където се намират лозята на имението, и където е самата винарна. Това е специално място – там природата работи в полза на човека, а единствените съставки, които липсват, за да се направи легендарно вино, са страст и умения, които румънците (за сега) вземат назаем от Бордо.


       ВИЖТЕ СЕЛЕКЦИЯТА