Безплатна доставка само до 1/05!
  1. Начало
  2. Блог
  3. Основи на виното
  4. Domaine du Beauregard – пет поколения семейни винари от Бургундия

Domaine du Beauregard – пет поколения семейни винари от Бургундия

12.07.2023
Автор: Seewines

Пет поколения са се сменили едно след друго и в нито едно от тях семейната изба, днес наречена Domaine du Beauregard, не е спирала да се развива и да бъде препитание за тези изключителни, свързани със земята си хора.

Имението им е разположено в Saint Sernin du Plain ( Сен-Сернен дю Плен), на половин час южно от Бон, на един хвърлей от долината Маранж, в лозята на Кот дю Кушоа. Звучи ви сложно? Накратко – в Бургундия сме!

Първите лозя, пра-прадядото на Стефани и Жером Депернон (които управляват сега), купува през 1810 г.По това време – за лично ползване, а след това синът му Жермен започва да продава виното на тогава никому неизвестното Domaine Dépernon Père et Fils през 30-те години на XX век, при това със забележителен успех. Бизнесът продължава да се разраства благодарение на сина му Бернар, което съвпада и с популяризирането на регионалното наименование Bourgogne Rouge.

През 1976 г. Мишел, син на Бернар (и внук на Жермен Депернон), създава своя собствена фирма и продължава семейната традиция. През 1992 Мишел и Франсоаз Депернон придобиват нови парцели в култовите апелации Maranges, Maranges 1er Cru 'Les Clos Roussots' и Bourgogne Hautes Côtes de Beaune. Съответно Domaine du Beauregard зпочва да развива продажбите си на премиумния сегмент вина в бутилки.

През 2000 г. семейната фирма Domaine Dépernon Père et Fils става Domaine du Beauregard.

Днес Жером и Стефани, децата на Франсоаз и Мишел, работят в имението и продължават да правят бургундски вина, но като плод на своята страст и собствената си философия за лозарство и винарство.

Вече над 10 години Domaine du Beauregard използва устойчиви методи на лозарство във всички парцели, на площ от 16 хектара. Лозята им са изключително здрави и най-интересното – на много различни терени – върху разноцветни глини и пясъчници до глинесто-варовиков тероар.

„Предпочитаме междуредовата обработка, естественото затревяване и органичните добавки, за да поддържаме плодородието на почвата и да подхранваме лозите, като насърчаваме производството на качествено грозде и избягваме прекомерната жизненост на лозичките“, казват Жером и Стефани Депернон. Без да са фанатици, се опитват и да зачитат доколкото е възможно влиянието на луната върху работата им на лозето (например правят резитбата или откаляванията при намаляваща луна).

Вижте още от Основи на виното

Този див, див Совиньон блан

Този див, див Совиньон блан

от Seewines Admin , 12.04.2021
ЮЛИ 2020

ЮЛИ 2020

от Seewines Admin , 07.07.2020
Вината на Елена Брукс

Вината на Елена Брукс

от Seewines Admin , 08.03.2021