Безплатна доставка над 119лв
  1. Начало
  2. Блог
  3. Основи на виното
  4. 8 мита за пенливита вина

8 мита за пенливита вина

27.05.2021
Автор: Seewines Admin

Едва ли има нещо по-приятно и магическо за винолюбителите от лекия шум на изкачващи се малки балончета от пенливо вино по стройна кристална чаша. 

Въпреки че е стил, свързван с изисканост, елегантност и престиж, пенливите вина носят със себе си и много неверни митове. 
 

Митът за хвърчащата тапа шампанско

Със сигурност сте забелязвали, по-скоро чували, шумното отваряне на бутилка шампанско, което често е начин за отпразнуване на дадено събитие. Това обаче далеч не е най-добрият метод. Колкото и да сте изкушени да изстреляте корковата тапа във въздуха и да предизвикате дъжд от пенливо вино като в хип-хоп видео, то едва ли бихте видели подобно отваряне в изискан ресторант. Не само че по този начин губите част от виното, но и има възможност да нараните някого. Отпуснете металната клетка, която държи тапата, наклонете бутилката на 45 градуса и леко завъртете долната ѝ част с една ръка, докато с другата придържате клетката и тапата. 
 

Ако е газирано, трябва да е ледено студено

Определено не! Колкото по-студено е едно вино, то по-трудно разпознаваеми са неговите аромати и вкусове. Уверете се сами, като извадите добре изстудена бутилка и видите как се развива в чашата с промяната на температурата.

 

Шампанското е подходящо само за аперитив

Шампанското се е използвало основно като напитка за отпразнуване на събития и се е сервирало като аперитив на сватби и празненства. Но знаете ли, че то е едно от най-универсалните напитки за комбинация с храна? Различните стилове и температура на сервиране са подходящи както за леки салати, различни сирена, така и за екзотични наситени ястия. 
 

От пенливо вино ни боли глава

Независимо дали виното е пенливо или не, когато прекалим с броя изпити чаши, то резултатът винаги е неприятен. Това важи за всеки алкохолен продукт, затова препоръчваме разумната употреба и наслаждаване на напитката. 

 

 Лъжиците са за хранене, а не за използване, като тапа

Разпространено твърдение е, че поставянето на сребърна лъжица в гърлото на отворена бутилка пенливо вино запазва свежестта и газировката ѝ. Ние сме на мнение, че лъжиците служат най-добре за хранене, а добър стопър би свършил чудесна работа за останалото.


Всяко пенливо вино е шампанско

Шампанско е пенливо вино с високо качество и гарантиран произход от региона Шампан, Франция. Но пенливи вина се правят на много други места в света по различни методи. Голяма част от тях са страхотна алтернатива на Шампанското и предлагат чудесно съотношение цена-качество. 


Просекото е “шампанско за бедни”

Просекото е най-известното италианско пенливо вино, което има много по-достъпна цена от френските си събратя. Причината за това, обаче, не е в по-ниското качество. Технологията на просекото се различава от традиционния метод, използван в Шампан, като в Италия използват методът Шармат. Той позволява пенливото вино да запази свежестта и  лекотата на балончетата си, но също така е и значително по-бърз, съответно по-евтин начин за направата на пенливо вино. Затова просекото е отличен избор за вино през деня, за лежерен обяд или ранен аперитив, докато шампанското може да оставите за комбинации с храна и онези наистина специални поводи.

 

Пенливото вино не е подходящо за коктейли

Много малко хора свързват виното с коктейлите, но всъщност пенливите вина са прекрасен акомпанимент за много различни комбинации с други алкохоли. В света на барманите има десетки класически рецепти с пенливо вино, като някои от тях през годините са достигнали култов статус. Заради свежестта си, просекото участва в повече комбинации от шампанското, като например в коктейлите Белини, Кир Роял или различни видове Шприц.

В нашата класация „Пенлива седмица“ внимателно сме подбрали пенливи вина, които предлагат страхотните характеристики на този стил. Може да ги разгледате ТУК.

Вижте още от Основи на виното

ЮЛИ 2020

ЮЛИ 2020

от Seewines Admin , 07.07.2020
Вината на Елена Брукс

Вината на Елена Брукс

от Seewines Admin , 08.03.2021