Безплатна доставка над 119 лв.

Цар Каберне!

04.09.2024
Автор: Seewines

Всеки първи четвъртък на септември светът на виното чества Международния ден на Каберне совиньон.

Няма друго по-подходящо заглавие за този сорт грозде – най-популярният сред червените, най-широко засаждан в световен мащаб, а и у нас, най-банален и най-оригинален… Защото всичко това е Каберне совиньон, и ако някой от вас не е пил поне едно червено вино, от което да му се подкосят краката, и в което да не е било замесено Кабернето, нека пръв да хвърли камък…

Тази година на 5 септември празнуваме Международният ден на Каберне совиньон. Ако ни питате нас той трябва да празнува Международен месец или дори полугодие, толкова значим (икономически) е този червен благородник в света на виното. Но нека да се радваме и на това, още повече, че началото на месец септември действително е старт на гроздобера от Каберне совиньон (е, поне в по-топлите зони на Северното полукълбо).

Кой е Цар Каберне и какво знаем за него?

Каберне совиньон е сорт, с произход от Бордо, Франция, и е изконно свързан с тази област. Естествена кръстоска между червеният сорт Каберне фран и белият Совиньон блан, той се отглежда се в абсолютно всички лозарски страни и заема около 10% от световните площи с винени насаждения. Както вече споменахме, и в България Каберне совиньон е на първо място между сортовете за червени вина.

Общо взето се държи добре с лозарите, не е свръх-капризен, предпочита каменисти и песъкливи почви, не се разболява лесно, макар че брашнестата мана е сред основните му врагове на полето, зрее равномерно и дава здрави, тъмно обагрени, неголеми плодове със средни по размер зрънца със син восъчен налеп.

Градът Бордо и областта около него, откъдето произлиза Кабернето, естествено е заобиколен от лозови масиви, разположени по бреговете на Жиронда и на вливащите се в нея реки Гарона и Дордона. Важно разделение по отношение на географията, но най-вече по отношение на стилистиката на вината и участието на сорта Каберне совиньон в тях, е това на Ляв и Десен бряг (Rive Gauche и Rive Droite).

На Левия бряг на Жиронда и в последствие по бреговете на Гарона са разположени областите Медок и Грав, където Каберне совиньон е водещият сорт и съответно вината от там са мощни, „мускулести“, с гигантски потенциал за отлежаване. От тази страна на Бордо са легендарните имения, чиито вина са базирани на Цар Каберне: Chateau Lafite-Rothschild, Chateau Latour, Chateau Mouton-Rothschild и Chateau Margaux.

На Десния бряг на Жиронда и по бреговете на Дордона се намират Сент Емилион и Померол. Тук е царството на по-„женственото“ Мерло, което е основен сорт в купажите.

Много често има спор кой от двата сорта дава по-мощни, по-плътни (по-екстрактни) вина. С уговорката, че това все пак зависи на първо място от качествата на гроздето в съответния регион, но така също и от визията на винаря, при равни други условия Мерлото се държи като по-мекия, по-„женствен“ сорт с повече плодова изява, отколкото мощ и танини, в сравнение с Каберне совиньон. Но, отново, зависи от … тероара!

И за да отдадем значимото и на останалите сортове от Бордо, нека все пак ги споменем. И така, в Бордо основните два сорта, както вече разбрахте, са Каберне совиньон и Мерло. Освен тях са позволени за отглеждане още Каберне фран, Пти вердо, Малбек и Карменер за червени вина и Семийон, Совиньон блан и Мускаде за бели вина. Но каквото и да е виното, щом е от Бордо, значи е купаж. А почти всеки купаж с Каберне е превъзходен!

Малко за виното: обикновено Кабернетата са с много интензивен тъмно пурпурен цвят, със сериозни танини, като млади вината по-често са стегнати и „стържещи“, но впоследствие развиват несравними аромати на зрял касис и кедър, пищни шоколадови нотки, заедно с вкусни акценти на печена червена чушка. Имат отлична структура и това ги прави естествено подходящи за дълго отлежаване в барици. Без съмнение – Цар Каберне дава наистина „царски“ вина.