Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Home
  2. Blog
  3. Behind scene
  4. 10-те най-интересни вина от България

10-те най-интересни вина от България

02.10.2019
Autor: Seewines Admin

Рубриката “Десетте “НАЙ” на сомелиера” е като сбъдната мечта за нашия сомелиер Благой Кузмански. В нея той ще Ви представя всеки месец 10 вина, които не бива да подминавате в нашето портфолио.

Изборът за месец Октомрви – 10-те най-интересни вина от България

Започвайки да пиша тази статия, бих искал да Ви предупредя, че всяка класация, статия и оценка за вино, а и за всичко останало в живота, се базира  на личен опит, придобит вкус и технически знания на човека, който стои зад тези оценки.

Моят избор в случая отразява основни за мен критерии при дегустация на вино, а именно:

- Преди всичко – „да“ или „не“. Т.е. успява ли виното да ме заинтригува или е просто едно от многото; изпитвам ли желание да посегна и да отпия още една глътка (все пак виното е напитка, която преди всичко се прави с цел наслада);

- Има ли виното баланс – аромат, вкус, сухота/сладост, киселини, алкохол, танини и послевкус – превръщат ли се в една прекрасно завършена картина или има цветове, които изпъкват и дразнят „зрението“ ми и други, които бледнеят и чезнат като откъснато, липсващо парче;

- Налична ли е или не е сортова характеристика  – опитвайки Сира, би следвало да усещам характерните за този сорт аромати и вкусове, а именно малина, черница, виолетки и черен пипер.  Всички тези аромати търпят изменения в зависимост от произхода на виното – топъл/студен климат и други фактори, но би следвало да се долавя основният нюанс. Ако в едно вино основно се усеща ароматът на ванилия и сладки подправки, значи, че дъбът е доминиращ, а сортовата характеристика е „задушена и убита“.

Световните тенденции вече вървят към все по-свежи и елегантни вина, с по-нисък алкохолен градус и наистина „тероарни“ вина. Последното е по-скоро въпрос на собствено разбиране, но за мен този термин наистина съществува и „тероарните“ вина винаги будят интереса ми.



Ето десетте български вина, които, освен че покриват горните ми критерии, често консумирам с удоволствие и препоръчвам на приятелите си:

111

1. 2018 Пет-Нат Ризлинг, Царев Брод – 17.90 лв.

За втори пореден път това вино присъства в селекцията ми „10-те най“. Има защо – повярвайте ми! Успях да изненадам дори приятели, които консумират само бира и за вино не желаеха и да чуят! А другите – вече ми звънят за „кашончета“. Единичните бройки в този случай определено ми звучат странно.

222

2. 2018 Врачански Мискет, White Story, Старо Оряхово – 16.90 лв.

Друг човек, на когото се възхищавам в бг производството, е Симо Симов. Стилът и вината му са просто великолепни, а белите от български сортове са истинска наслада за небцето! Освежават, ободряват и вдъхват надежда, че все пак нещо хубаво се случва в България.

333

3. 2017 Мускат/Вионие, Сепаж, Глушник – 18.90 лв.

Може би не сте чували за проекта Глушник, но ето Ви удобен момент! Зад този проект стоят Ники Кръстев (Царев Брод), Петър Георгиев и Радостин Милков (Георгиев/Милков)! Смятам, че тези имена говорят достатъчно за вината с етикет „Глушник“.

444

4. 2016 Тамянка, Сингъл Винярд, Братанов – 24.90 лв.

Братанов се представят изключително добре с този сорт - не е случайност, че вече са еталон за Тамянка! 2016 е сред най-добрите вина, които съм пробвал въобще от родното производство и особено се радвам, че последните бутилки от тази реколта са останали само при нас, в Сийуайнс!

555

5. 2018 Розе Сира, Rose Story, Старо Оряхово – 16.90 лв.

Помня деня, в който пробвахме вината на Старо Оряхово! А това розе се превърна във фаворит за лятото на голяма част от екипа! Това е второ вино от Симо Симов в тази класация, така че би трябвало да значи нещо за всички Вас.

666

6. 2018 Мелник 55, Либера – 12.90 лв.

Либера продължават да ни изненадват изключително приятно! Миналият месец тук присъстваше тяхната Сира 2018, а сега Мелник 55. Както цената, така и качеството са абсолютна находка!

777

7. 2016 Небиоло & Санджовезе, Спанча, Рупел – 11.50 лв.

Мисля, че серията Спанча от изба Рупел е сред най-подценяваните вина на родния пазар, а в същото време едно от най-прекрасните открития! Доста смело е решението за работа със сортове като Небиоло и Санджовезе, които са сред любимите ми. Повярвайте ми, Тоскана и Пиемонт изобилстват с превъзходни примери от тези сортове и въпреки всичко – страхотна работа! A must try!

888

8. 2018 Мелник 55, Айяно, Сийуайнс – 29.00 лв.

Това е малката „рожба“ на Мариана Гълъбова, MAG – нашият млад енолог в Сийуайнс, в когото аз лично много вярвам и мисля, че с този свой Мелник 55 успя да изненада всички! Само 332 бутилки за съжаление, но тъй като отглеждаме лозята си биодинамично – качеството е с приоритет за сметка на количеството!

999

9. 2017 Рубин Handpressed, Георгиев/Милков – 34.00 лв.

Любимите ми! Пепи и Ради просто са извън българската галактика! Вината им са неописуеми! Препоръчвам Ви всичко от тях – Рубин, Мавруд, Розе, а пенливият Мавруд е върхът!

101010

10. 2014 Сира, Сингъл Барел, Братанов – 29.90 лв.

Това е една-единствена бъчва от тази прекрасна Сира, за която сме благодарни на Братанов, че ни предостави изцяло! Реколта като 2014 е изключително интересна за мен. Защо ли?! Почти всеки може да направи добро вино в „добра“ година, но да направиш прекрасно вино в трудни времена като 2014 – наистина е майсторство! Налична само в Сийуайнс.

Подобни съкровища не са за изпускане! 

MoreBehind scene

10 класически вина

10 класически вина

from Seewines Admin , 16.01.2020
Риоха

Риоха

from Seewines Admin , 27.12.2018
Oregon

Oregon

from Seewines Admin , 25.10.2018
Хилядолетна винена история

Хилядолетна винена история

from Seewines Admin , 17.01.2020
Представяме Weingut Rainer Wess

Представяме Weingut Rainer Wess

from Seewines Admin , 02.10.2018