Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Home
  2. Blog
  3. Wine for collectors
  4. От Рипарбела – с любов и грижа към земята. Colline Albelle – изгряваща звезда от Марема.

От Рипарбела – с любов и грижа към земята. Colline Albelle – изгряваща звезда от Марема.

18.08.2022
Autor: Seewines Admin

Проектът Colline Albelle стартира през 2016, когато се срещат трима запалени ценители и професионалисти във виното от Франция и България, заедно с техните семейства. Любовта им към Тоскана ги отвежда в Рипарбела, красиво село на хълмовете над брега на Марема, където откриват същински диамант - едно изоставено винарско имение, истинска мечта. И бързо мечтата се превръща в реалност...  

Уайнмейкър на Colline Albelle е Жулиен Рено. 

Отдаден на принципите на биодинамиката, той успява да предаде на винения проект техническата структура, но и характер, който е пропит от страст и модерна интерпретация, чиито корени са дълбоко в принципите на устойчивостта и биоразнообразието. 

От българска страна Диляна Василева задава насоките на това винено приключение, а Ирена ръководи артистичната страна на проекта.

„Израснал съм в Южна Франция, близо до Каркасон,“ споделя с нас Жулиен Рено. “Любовта ми към виното наследих от баба си и дядо си, които бяха винопроизводители. Така на 14 години де факто направих първата си реколта вино, което ще рече, че с тази вече имам 20 реколти зад гърба си. Завърших винопроизводство и енология в Тулуза, но след това реших да пътувам и да изследвам различни винарски райони в света. Така два пъти обиколих земното кълбо, като най-важен за мен бе опита ми в Калифорния, в Opus one, където работих две години. Както и в Caiarossa в Тоскана. 

В Caiarossa бях директор на имението в продължение на 5 години“, продължава разказа си Жулиен. „Докато бях на работа в Тоскана и обикалях из красивите кътчета на Марема, един ден открих изоставеното имение Colline Albelle наблизо, и сякаш видях в него да се оглежда моята мечта за малко кътче от рая, където да отглеждаме лозя на принципа на биодинамиката и устойчивото земеделие. Споделих я с моите български приятели Диляна, Ирена, Станимир и Неделчо – запалени виноценители и основни акционери в Seewines, и решихме заедно да се впуснем в този проект, който да върне към живот това магическо място“, казва още Жулиен Рено.

Къде е Рипарбела и защо е толкова стратегическа?

Рипарбела е малко селце над тосканския бряг на Марема. Намира се на 10 км от плажа, с надморска височина 350-400 м, което прави мястото изключително красиво заради гледката, заради леката мистична мъгла, така типична за Тосканските хълмове, но най-вече заради постоянния бриз, който духа от морето. Именно той е „виновникът“ за невероятните вина, с които селцето все повече се прочува. За да не сме голословни, само ще допълним, че съседи на Colline Albelle са такива имения като Duemani, Caiarossa, Prima Pietra и др.  

Когато приятелите откриват Colline Abelle, то е изцяло превзето от храсти и растителност, но това е добре дошло за ентусиастите в проекта, защото, както обяснява Жулиен, за биоразнообразието и за биодинамичното лозарство е много важно поне 50% от земята да е непродуктивна площ. Така от 40 хектара общо в имението 20 хектара са естествената гора, наречена в Марема la macchia, която осигурява баланс, сянка и влага на останалите 20 хектара от лозя, маслини и пчелни кошери, които се отглеждат изцяло на принципа на биодинамиката.

Какво е биодинамика и какво е по-различното при тази система за лозарство?

Биодинамиката се базира на философията на Рудолф Щайнер, живял в Австрия края на XIX в. и началото на XX в. Водещата концепция при тази идея е, че (енергийно) здраво вино, може да се роди само от здраво, енергийно грозде, което пък от своя страна може да се постигне само на енергийно здрав терен. Съживяването на почвата, възстановяването на слоя хумус и на естествените баланс и жизненост на терена са основната цел на биодинамиката. 

Интензивното земеделие, пестицидите и химичните препарати изтощават почвата и отнемат от силите й, като с времето животът в нея намалява, микроорганизмите измират и тя става, така да се каже, стерилна. От такава почва е невъзможно да се роди живо, или енергийно вино. 

С помощта на специални биодинамични препарати на натурална основа и чрез техниката на динамизацията, тоест на хармония с ествествено заобикалящата ни среда, биодинамиката се стреми да върне живота в почвата. Биодинамичният метод се ползва често от малки занаятчийски произвотели по света, но в последно време към тази философия на земеделие се развива подчертан интерес на световно ниво.

В Colline Albelle между 2016 до 2019 тече именно това – подготовка на целия процес по превръщането на имението в чист, енергийно зареден терен за производство на най-доброто, здраво грозде. Лозята са 16 хектара, като съвсем естествено винарите са се насочили изцяло към местни сортове от района – белите Верментино и Канайоло бианко, както и червените Санджовезе и Чилиеджоло. Има само едно голямо изключение и това е наследството им от едно лозе с Мерло, което обаче също е биодинамично, а виното от него вече е на пазара, разкривайки една забележителна дълбочина и благородство.

„Философията ни, освен че залага на биодинамика и само на местни сортове“, споделя Жулиен, „още следва и принципа - едно лозе, един сорт, една реколта. Какво ще рече това? Ще рече, че не правим купажи, а само чисто сортови вина, като освен това всяка бутилка е селекция само от лозето в един конкретен парцел, от една конкретна реколта. Стремим се всяко лозе да даде отделно вино, за да изрази максимално идентичността на тероара“, обяснява още уайнмейкърът на Colline Albelle.

Първите вина на Colline Albelle у нас са Инбианко Верментино 2020 и Инросо Мерло 2020. Те са вече на пазара и можете да ги откриете в селекцията на Seewines.com.

Наздраве!