Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Home
  2. Blog
  3. Base of wine
  4. Albea - от туптящото сърце на италианския юг

Albea - от туптящото сърце на италианския юг

19.10.2022
Autor: Seewines Admin

Пулия, тази магическа земя, огряна от парещото слънце на юга, ухаеща на сладки билки, розмарин и маслини, съкровищницата на Италия по отношение на местни сортове, сред които ярко блестят двe звезди - Примитиво и Неро до Троя... И двата сорта, които от първата глътка радват ценителите на виното в България, упражняват някакво необяснимо привличане у нас. Действително може да се говори за любов между българските ценители на червени вина, и двата емблематични сорта от Пулия - Примитиво и Неро ди Троя. 

Нека да ви разкажем малко повече за тях...

Червеният сорт Примитиво (Primitivo) се отглежда в цяла Южна Италия, от Абруцо до Базиликата, от Сардиния до Кампания, но за негов дом може да се смята Пулия, от където се приема, че идват най-добрите екземпляри.

Произходът на Примитиво не е сигурен, но се смята, че то е с далматински произход и е пренесено в Пулия от древния илирийски народ преди повече от 2000 години в района на Джойа дел Коле. Името му произлиза от ранното узряване на гроздето, като наименованието Primitivo се превежда приблизително като "ранен" (primi, primo - първи).

В началото на XIX в. сортът се появява и в Съединените щати под името Зинфандел, където се оказва изключително успешен, но е открит едва когато ДНК анализът показва, че Зинфандел и Примитиво всъщност са един и същ сорт.

През последните няколко десетилетия Примитиво преживява своеобразна въртележка. През 90-те години на миналия век той се използва предимно в купажи за добавяне на цвят, танини и алкохол към по-малко "надарени" сортове грозде, но през последното десетилетие Примитиво преживява своеобразен ренесанс и се превръща в един от най-известните сортове грозде в Южна Италия и със сигурност - във флагман на Пулия.

От него се получават много интензивни, тъмнорубинени червени вина с пикантен и плодов нос. На небцето е топло, меко, с приятни танини с чудесна структура и дължина, както и с високо алкохолно съдържание.

Неро ди Троя (Nero di Troia), известно също като Ува ди Троя (Uva di Troia), е древен сорт грозде, което се отглежда предимно в северната част на Пулия. Най-вероятно произхожда около града Троя в провинция Фоджа (в Италия, а не в Близкия изток). Въпреки че често е било засенчвано от по-популярното Примитиво, това къснозреещо грозде показва голям потенциал за производство на добре структурирани, танинови вина с отличителен характер.

Гроздето се използва в сортове и купажи, в няколко регионални наименования DOC и в Castel del Monte Nero di Troia Riserva DOCG. Често се купажира с Примитиво, Негроамаро или Монтепулчано. Но като чиста сортова изява все повече ценителите на местните сортове го оценяват високо и го предпочитат заради комплексните аромати и много жизнено тяло.

Най-добрите примери са мощни и комплексни, с изобилие от танини, със средно до пълно тяло. Ароматът е комбинация от червени и черни горски плодове, често придружени от нотки на пипер, анасон, тютюн и кожа. Тези вина ще се съчетаят добре с месни сосове и печено месо.

Сега след като познавате двете пулийски звезди, нека ви представим и нашата нова изба, която се е специализирала в производството им, а ние я избрахме за вас сред десетки, заради великолепната работа, която извършва с тези два сорта.

Albea е името на кокетна семейна изба, разположена в сърцето на едно от най-очарователните италиански туристически селища - Арбелобело. Да отидеш до Пулия и да не посетиш Арбелобело, е като да отидеш до Париж и да не видиш Айфеловата кула...

Разположението на Cantina Albea в туристическото градче разбира се помага на избата, към която има изграден музей, както и хотелска част, но по-важното за нас е, че те са се фокусирали върху сортовете грозде, типични за региона. От червените това са Примитиво и Неро ди Троя, а от белите - Вердека и Бианко д'Алесано. Притежават 52 хектара собствени лозя и произвеждат около 120 000 бутилки годишно. Благодарение на местоположението си в туристическата забележителност, те посрещат между 15 000 до 20 000 посетители годишно, и съответно продават над 30% от продукцията си директно.

Това, което ви обещаваме с вината на Albea е отличен стандарт за качество и чиста изява на местните сортове, а крайната оценка оставяме на вас!