Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Home
  2. Blog
  3. Base of wine
  4. Ето ни на... Лозето!

Ето ни на... Лозето!

29.04.2023
Autor: Seewines


Избата на месец май, когато пролетта буквално се е развихрила, е малкият, бутиков производител от Североизточна България – Лозето Естейт.

Какво е Лозето?

Това е история по-скоро на трима приятели, които осъществяват мечтата си да облагородят своя роден край, да отглеждат лозя и да творят вина. Тъкмо те вдъхват живот на проекта, наречен „Лозето“, доверявайки се на най-важното: симбиозата между слънце, вятър и земя.

Как започва всичко?

През 2015 г. пейзажът на една пуста, необработваема земя се променя. След множество направени климатични и почвени изследвания се насаждат 21 ха лозя на хълмист терен между язовирите Цонево и Елешница, на 70 км от гр.Варна. Малко след това през 2018, излиза и първата реколта на пазара.

В терена на Лозето, където са разположени червените сортове, преобладават кафяви горски почви с множество и различни минерали, вулканични камъни и гранитни скали. Повечето от тях са със заоблена форма и са се оформили в периода, в който тези земи са били дъното на море. От тук идва специфичната минералност и леко солен характер във вината.

Белите сортове са разположени в район с повече хумус в горният слой на почвата, но при изкопни работи след първия метър тъмна горска почва се появяват отново познатите камъни.

Районът е изключително богат и на история. При обработването на земята възникват множество парчета от антични съдове, скулптури и други артефакти. Всички находки днес се съхраняват в историческия музей в гр. Дългопол.

Лозите са заобиколени от орехова и дъбова гора, а благодарение на постоянните въздушни течения, добър дренаж и проветривост, насъжденията не боледуват. Гроздето не се обработва с химически продукти, и както ще се убед/ите, всички техни вина са фини, но с богат и многопластов аромат.

Какво ще намерите в Лозето?

Ще намерите Димят, Варненски мискет, Совиньон блан, Шардоне, Гевюрцтраминер, Мерло, Каберне фран, Каберне совиньон и Сира.

Избата се намира в китното село Сава в Провадийското плато. Преработват се около 63 000 кг. грозде с потенциал до 130 000 кг. Винарната разполага с модерно технологично оборудване и каменни помещения с дъбови бъчви за стареене на вината. 

От миналата 2022 в Лозето ще откриете и приказни условия за винен туризъм, разходки сред природата, посещение на исторически забележителности и възможност за провеждане на дегустации в китния Complex Lozeto, който се намира на брега на яз. Цонево в с. Дебелец.

Както сами разбирате, това е приказка за осъществената мечта на трима добри приятели. Да, приказките се сбъдват... на Лозето!

Special offers