Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Home
  2. Blog
  3. Base of wine
  4. Новите звезди на просеко – Габриела и Жулиета

Новите звезди на просеко – Габриела и Жулиета

28.02.2023
Autor: Seewines Admin

Ако трябва да отговорите на въпроса коя страна е най-големият износител на пенливи вина в света, мнозина от вас вероятно ще посочат Франция, заради асоциацията с безусловно най-известните вина с балончета от класическия регион на Шампан. Това би било вярно обаче само ако ни интересува стойността на реализираните продажби, и да, там французите доминират.

Що се касае до изнесеното количество, то картинката е друга и там от 2009г. лидерската позиция поема и до ден днешен продължава да държи Италия. През последните години страната се е превърнала във водещ производител на пенливи вина, главно заради световната слава и търсене на просеко.

Както навсякъде по света, така и в Италия по отношение на пенливите вина има две основни категории, съответстващи на двата основни метода за постигането на балончета във виното.

Италианските представители на считания за по-престижен и даващ по-комплексни вина т.нар. класически метод, същият, по който се правят вината в Шампан и на много други места по света, са пенливите вина от Франчакорта и Тренто, вторите носещи на етикета си регистрираната през 2007г. търговска марка Trentodoc.

Огромното болшинство от италианските пенливи вина обаче се правят по втория основен или т.нар. резервоарен метод. Същият е бил измислен в Италия в края на 19-ти век от италианец на име Федерико Мартиноти, а по-късно доразвит от французина Йожен Шармат, чиято фамилия е дала и другото име, под което е известен резервоарният метод. Просеко и ламбруско се произвеждат предимно по този метод, а негова вариация се ползва за пенливите вина от Асти.

Просеко се прави основно от сорта Глера, отглеждан в Североизточна Италия на територията на регионите Венето и Венеция Джулия. Превърналото се в любима напитка на мнозина пенливо вино се слави със своя освежаващ вкус и често се описва с аромати и вкусове на зелена ябълка, пъпеш и круша. Към отличителните му черти добавяме деликатните мехурчета и по-ниското съдържание на алкохол в сравнение с други пенливи вина като шампанското, което го прави популярен избор за неформални поводи и ежедневна наслада.  

И след като преговорихме теорията за просекото, идва ред ви запознаем с две италиански красавици в лицето на Габриела и Жулиета. Ако вече си представяте ослепителни италиански модели, нека охладим страстите и кажем, че става дума за две чудесни вина, показващи най-доброто лице на просеко. 

Cipriani Gabriella Prosecco Rosé DOC е възхитителна вариация на класическото италианско пенливо вино. Това специално просеко се прави от сортовете Глера и Пино ноар, които в комбинация му придават уникален и освежаващ вкусов профил.

Виното има красив светлорозов цвят и се характеризира с деликатни и елегантни аромати на круша, ягода, малина и виолетка. На вкус се затвърждава усещането за ефирност и лекота, а съвкупността от всичко това го прави идеален избор за ордьоври, рибни ястия и скариди.

Giulietta е представител на по-високата категория в йерархията Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Brut, a лозята, които са и са обект на световното наследство на ЮНЕСКО, са разположени по хълмовете около градчето Валдобиадене, близо до Венеция. 

Гроздето е ръчно брано и внимателно селектирано, за да се гарантира използването само на най-добрия плод. Големите температурни разлики между дневни и нощни температури създават идеален микроклимат, който придава на виното неповторим финес, приятна свежест и интензивни аромати на златна ябълка, бяла праскова и цветя от акация, характерни за сорта Глера. На вкус е сухо и елегантно, със приятна киселинност и траен финал, който оставя освежаващо усещане. Това просеко е универсално и може да се консумира самостоятелно като аперитив или в комбинация с леки ястия, морски дарове, салати и сирена.

В заключение, Gabriella и Giulietta са висококачествени пенливи вини, идеални за всеки, който цени по-фините неща в живота. Това са изискани представители, показващи на най-доброто лице на просеко, които със сигурност ще впечатлят, независимо дали им се наслаждавате с приятели или празнувате специален повод.