Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Home
  2. Blog
  3. Winew review
  4. Аркана А̀неми и ветровете на сезоните

Аркана А̀неми и ветровете на сезоните

08.12.2022
Autor: Seewines Admin

Аркана е философия на вкуса, вдъхновена от взаимодействието на четирите елемента Земя, Вода, Въздух и Огън. Сред тях Земята и Водата имат много ясно проявление в лицето на лозята и плодовете, които те раждат, докато Въздухът и Огънят добавят онази тайнственост, мистериозност дори, които придават крайния облик на ракия Аркана. За да се случи дестилационният процес, е нужно подгряване и тук Огънят играе своята ключова роля. За нас може би най-голямата магия представя елементът Въздух - символ, който свързваме с ароматите, които събираме по време на дестилацията и тяхната ефирност и лекота.

Точно това ни вдъхнови и за серия Аркана А̀неми (от гръцки означава “ветрове”) и създадохме четири “въздушни” чистосортови ракии, отразяващи не само тероарната специфика във вкусовете и ароматите на гроздето, но и тяхното типично проявление като символ на четирите сезона - зима, есен, лято, пролет. 


Arkana Borea - Petit Manseng, winter

Родена сред поривите на зимните ветрове, Аркана Бореа носи в себе си силата на повелителя на северняка - гръцкия бог Борей.
Откривателският дух и естествената ни склонност към експерименти ни отведе на едно зимно приключение с Пти Мансен, отгледан край хладните брегове на Черно море при нос Калиакра. Сортът Пти Мансен е изключително подходящ за производство на деликатни десертни вина, затова най-често се бере късно, едва в края на ноември и след сериозно натрупване на захари в зърната.
Нашата беритба се случи в началото на декември, затова и Аркана Бореа е нашата зимна ракия - дори бихме казали, Коледна, тъй като в резултат на това, че гроздето почти стафидира на лозето, ракията се сдоби с ефирни аромати на мед, стафиди, восък и цитруси. 
В навечерието на Коледните празници, вярваме, че нашата Аркана Бореа ще ви плени и омая в една зимна празнична приказка - дали пред камината с любим човек или в комбинация с меки сирена или десерти на основа чийзкейк - бъдете смели и експериментирайте. 

    КУПЕТЕ ТУК   
 




Arkana Eura - Shiroka Melnishka Loza, autumn

Аркана Еура носи в себе си силата на Еурос, гръцкия бог на източния вятър и есента.
Едно посещение в красивия най-южен и слънчев кът на България, Мелнишкия край, с неповторимите си пясъчни пирамиди, превзе сърцата ни завинаги. 
Лозята с Широка мелнишка лоза улавят и съхраняват последните слънчеви лъчи на есента. Обрахме Широката мелнишка лоза в края на октомври, затова Аркана Еура въплъщава есента и разтърсва сетивата с многообразната си палитра от вкусове и аромати, събрани в гроздовите зърна на този къснозреещ сорт. 
Всяка глътка разкрива букет от аромати, характерни за виното от този сорт - червени плодове, в съчетание с билки и деликатен нюанс на розов и бял пипер. Аркана Еура е чиста,  неотлежала ракия с наситен аромат, подчертана свежест и мек вкус.
 

    КУПЕТЕ ТУК   

 


Arkana Nota - Pinot Noir, summer

Нотус е гръцкият бог на южния вятър и лятото. Често хората са се бояли от него и от бурите, които носи. 
Елегантният сорт Пино Ноар за нас е символ на тънката граница между лято и есен, когато все още е топло, но ветровете започват вече да носят промяната.  
Пино Ноар не харесва горещините, вирее на по-хладни и проветриви географски ширини. У нас най-подходящи условия за отглеждането му има по северното ни Черноморие и точно от това е и родното място на гроздето за тази ракия - близо до нос Калиакра. 
В нашата Arkana Nota се постарахме да уловим и пресъздадем красивите и благородни аромати на този сорт - дребни червени горски плодове, приятно допълнени от леки медено-ванилови нюанси, за които допринася частичното отлежаване в дъбова бъчва. 
N.B. - Често Пино Ноар е наричан кралят на виното, а Arkana Nota е ракия,  която несъмнено също заслужава такова кралско внимание - Nota Bene! 

    КУПЕТЕ ТУК   




Arkana Zephyra - spring

Най-нежният от ветровете,  Зефирът, е предвестник на пролетта и плодородието. Неговите пориви събуждат земята и я подготвят за новия цикъл на живот след дългата зима. 
Според различни източници има сведения, че богът на западния вятър и пролетта, Zephyrus, е обитавал пещера не къде да е другаде, а в Тракия, в нашите земи. Ето защо и гроздето, което избрахме за пролетната ни ракия, е местен сорт, с който ще ви изненадаме приятно в скоро време. 
Деликатната Аркана Зефира ще допълни семейството на Аркана А̀неми през 2023 година. 
Бореа, Еура, Нота и Зефира - ефирните сестри на Аркана произвеждаме с фокус върху индивидуалното ароматно проявление на сортовете грозде в дестилатите. Вярваме, че всеки плод има свой собствен характер и отлика не само във виното, но и като дестилат и нашият стремеж е да ги уловим и представим пред вас под формата на елегантни, чисти, натурални ракии. 
За празниците ви предлагаме луксозен комплект от Бореа, Нота и Еура - направете подарък на близък човек или просто опитайте в компания и сравнете различните вкусове и аромати, събрани в трите бутилки. 
С наздравица в ръка ви препоръчваме да консумирате отговорно и с наслада!

MoreWinew review