Free delivery over 119 BGN
  1. Home
  2. Blog
  3. Selection of month
  4. Типченица – запомнете това име!

Типченица – запомнете това име!

28.08.2024
Autor: Seewines

Изба Типченица изразява разкошния тероар на Северозапада с неговите самобитни, екологично чисти селскостопански площи, разнообразие от пейзажи, почви и диви животни. Един от най-слабо населените региони в Европейския съюз, обаче (и донякъде благодарение на това), е и сред най-запазените откъм чистота на природата. Тук някак си няма нужда да си био-сертифициран изрично, защото се подразбира…

Изба Типченица се намира в едноименното село Типченица, на 30 км южно от Враца, разположено сред красива планинска долина. Както вече стана ясно – в сърцето на Северозападния винен регион на България.

Избата е приела като лична кауза опазването на околната среда: „Нашата мисия е да създаваме великолепни вина, като същевременно се грижим за природата, за да оставим региона ни едно по-добро място за бъдещите поколения“, споделят винарите от Типченица.



Процесът по отглеждане на лозята е изцяло на принципа на биологичното земеделие и по-голямата част от лозята им вече официално са био-сертифицирани. Днес Типченица притежава 28 хектара с лозя, засадени със сортовете Врачански мискет, Шардоне, Каберне совиньон и Рубин, и макар първата им реколта да е едва 2018, за пет години екипът с главен енолог Надя Минева спечели сърцата на винената публика в Бългрия и особено – на по-„зелената“, еко прослойка от нея.

В избата не се ползват пластмасови бутилки или прибори за еднократна употреба, за да намалят генерирането на отпадъци, значителна част от виното си бутилират в кегове и го предлагат  чрез системи за наливно вино. За най-популярните серии бутилирани вина – Tochka и Vratitza – се използват специални, олекотени бутилки, които не само намалява теглото на опаковката, но и свеждат до минимум отпадъците и енергията, необходими за транспортирането им. По-тежките бутилки за вината от висок клас в серията Oak Barrel, се пресоват по специална технология и се използват повторно като стъклени плата за сирена и колбаси.

 

Наскоро отворилата врати дегустационна зала във винарната предлага освен сочните, вкусни вина на изба Типченица, и разнообразие от продукти от местни производители – чайове, мед, сладка, сирена и занаятчийски колбаси. Това не само намалява вредните емисии от транспорта, но и подпомага малкия и средния бизнес в този извънредно интересен винарски край на България. С две думи, ако искате да дадете пример за устойчив винен производител, приел като лична мисия опазването на околната среда и водите на страната, то това е Типченица!

Верни на еко-каузата, посветени на устойчивото земеделие, вината на изба Типченица действително носят в себе си чистотата на дивата природата на Северозапада. А освен всичко казано до тук можем само да допълним, че всички техни вина са истински разкош и пир за сетивата!

**Вината на изба Типченица можете да закупите с -10% отстъпка в периода 1/09 - 30/09/2024г.