Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Home
  2. Blog
  3. Selection of month
  4. ТОП 10 вина за месец март от Деан Грозев

ТОП 10 вина за месец март от Деан Грозев

23.03.2021
Autor: Seewines Admin

С идването на март всички започваме да се чувстваме по–лежерни и да намираме все повече причини за усмивки. Времето навън е слънчево, а топлите температури определено ни карат да се замислим за пътувания и нови приключения.

Тъй като ние от Seewines сме любители на новите приключения под формата на интересни вина, искаме да Ви предложим едно мартенско пътешествие през няколко страни и региона под формата на 10 избрани вина, които по една или друга причина са ни впечатлили и са ни дали още един повод за усмивка.

1. Просеко ОРОКИАРО 2020, Венето, Италия 28.90 лв.

Трудно е класация за вина да мине без нещо пенливо и след старта на “Като две капки вода” смятаме, че съвсем заслужено просекото от продуцента намира своето място в мартенската ни класация. Но истинската и най-важна причина е, че това е страхотно пенливо вино от Италия, което много добре ни запознава с характера на Венето и ни напомня колко е хубав животът, а в частност и месец март. Топ избор за старт на всяко парти. Чин-чин!

 

2. Совиньон блан 2020, Изба Одесос, Черноморски регион, България 14.90 лв.

С идването на този по-топъл месец, слънцето и мислите за лято и море ни отвеждат в една нова изба от Черноморския регион, която още с първите си вина спечели вкусовите рецептори и сърцата ни. Какво по-добро от нещо леко, свежо и минерално? Това вино е страхотен представител на този освежаващ сорт. Ако пък се чудите кое вино би се комбинирало добре със свежи пролетни салати – то това е Вашето вино.

 

3. Червен Мискет 2020, Георгиев и Милков, Тракийска низина, България 19.90 лв.

Не мислим, че има кой знае какво да се каже за това вино, тъй като всички го познават и всички очакваха новата реколта с абсолютно нетърпение. Е, вече е март и тя е тук! Единственият ни съвет е да се запасите с колкото можете повече бутилки, за да не се налага да чакате до следващата година! А за моментите, когато се изкушите да отворите една бутилка, то може да го направите в компанията на азиатски ястия наситени с екзотични подправки, които работят в синхрон с високата му свежест и лек ароматен характер.

 

4. Тамянка 2019, Шишманово Винярдс, Братанов, Сакар, България 21.00 лв.

Още един страхотен и свеж представител на българското вино. Екипът на Сийуайнс имаше удоволствието да се запознае с тази Тамянка и лозята на “Братанов” при посещението си на избата, което повдигна настроението ни за началото на март. Деликатни цветисти аромати, минерални нотки и свеж тероарен характер. Освен вината на “Братанов”, опитахме и традиционната кухня, която предлага този регион. Съчетанието на Тамянка с младо бяло сирене и домашна баница беше истинска наслада.

 

5. Бургон Кот д‘Ор 2018 Перно Беликар, Бургундия, Франция 43.90 лв.

Описан от някои, като “един от най-добрите производители, за който вероятно никога не сте чували”, Перно Беликар е истински майстор на вина от сорта Шардоне. Малкото производство и голямо търсене (от тези, които го познават) правят всички вина ексклузивни. Съчетанието на традиционни техники, модерно виждане и лозя в сърцето на Бургундия го правят истински интересен за всички почитатели на този регион. Вината са страхотен пример за тероара и характера на сортовете, които отглежда. Както белите, така и на червените. Страхотен избор, на който да се насладите преди вечеря на терасата или на лека паста с морски дарове.

 

6. Розе Ла Ви ан Роз, Сензо, Алианс Уайн, Лангедок, 2019 18.90

Март е не само по – слънчев и топъл, но и по-цветен, а заговорим ли за повече цвят намесваме и още един към белите и червени – розето. Подходяща напитка за всеки сезон, но по-често консумирана в топло време, заради свежите си плодови нотки и ниска температура на консумация. Вероятно сте чували за известните Провансалски розета, но има много други региони предлагащи страхотно съотношение на цена и качество. Лангедок, регион взимащ най-големият дял по производство на розе, предлага различни и интересни стилове. Ла Ви ан Роз съчетава в себе си приятни плодови нотки на ситни червени плодове, страхотна свежест и лекота. Отличен летен аперитив, но и подходяща компания за морски дарове и салати.

 

7. Seewines Selection Хараламбиеви Пино ноар 2018, Дунавска Равнина, България 21.90 лв.

Вино с което определено се гордеем и не случайно избрахме за първо в специалната селекция на Seewines. Въпреки, че се запознахме с него при визитата ни в изба “Хараламбиеви” през февруари, този Пино ноар продължава да ни радва и вълнува и не спираме да говорим за него и сега. Лека сладост, зрели червени плодове и приятна свежест са причина да го препоръчаме с десерти от череша, а ако искате да експериментите, съветваме Ви да го съчетаете с гъши дроб.  

 

8. Цвайгелт Класик 2018, Вайнгут Лет, Долна Австрия, Австрия 21.90 лв.

И отново водени от слънчевите дни и по-високите температури, но не съвсем в летния сезон, спираме се на едно червено вино, което спокойно може да вкарате в хладилника за няколко минути и да консумирате леко охладено. Интересен и не много популярен сорт извън Австрия, Цвайгелт има нотки на свежи червени плодове, нежни и деликатни танини и лек послевкус, които го правят идеален избор за месец март.  

 

9. Зинфандел Винтнърс Ризърв 2018, Кендъл Джаксън, Калифорния, САЩ 35 лв.

Вино, което остана в съзнанието ни след едно обедно барбекю, орган изирано за екипа на Seewines. Деликатните танини и солидната структура на тялото работеха в страхотен синхрон с опушените нотки на месото. Леките конфитюрени нотки на ситни черни плодове бяха като добавка към сочните бургери и определено направиха този мартенски обяд още по-добър.

 

10. Бял Порт, Кинта де ла Роса, Долината на Дуро, Португалия 24.00 лв.

Често десертните и подсилените вина ни се струват прекалено тежки и не намираме място за тях в летните месеци, но знаете ли, че бял порт и тоник е задължителна и много популярна напитка в Португалия? Ако не сте фен на тоник, винаги може да пробвате с друго безалкохолно. Изстудете порта добре, ако желаете, поставете няколко кубчета лед в голяма чаша и смесете с желаното безалкохолно, но преди това опитайте студения порт чист, напълно възможно е и да се откажете да го смесвате :)