Free delivery
  1. Home
  2. Blog
  3. Wine news
  4. Широка мелнишка лоза – един сорт, а толкова много истории…

Широка мелнишка лоза – един сорт, а толкова много истории…

28.08.2024
Autor: Seewines

Сортът – емблема на региона Долината на Струма, наречен Широка мелнишка лоза (ШМЛ или накратко само Мелник), е един от малкото в света сортове ендемити. Какво ще рече това? Ендемитите са биологични видове, разпространението на които (ареалът) е ограничено само върху определен район – да кажем определена географска област, планина, отделен водоем и т.н. Само за информация, на отсрещната страна на скалата са космополитите, които пък са видове, разпространени из цялата Земя. Но нека да се върнем на нашият „чешит“ струмски сорт.

Широка мелнишка лозя, противно на широко разпространената си, почти митична, слава не е нито силно обагрен сорт, нито дава силно концентрирани вина. С две думи "черно и гъсто толкова, че в кърпа да го носиш" определено не се отнася за вино, произведено от нея, или поне не и без помощ.

Мелнишкото вино обаче е очарователно по друг начин: то е свежо и елегантно, има характер, който се изразява в ясно доловими аромати на сочни череши, шоколад и сладък тютюн, стегнато, средно тяло и изненадва с дълъг живот в бутилката. Широка мелнишка рядко узрява докрай, защото е много къснозрееща. Ако всички природни условия са налице, гроздът узрява през първата половина на октомври. Несъмнено сортът е капризен, труден е и е голямо предизвикателство за лозарите и винарите. Заради тази си особеност клоновите разновидности на Мелника стават все по-популярни. Нека да хвърлим един поглед към тях:




-         Ранна мелнишка лоза или Мелник 55, кръстоска на Широка малнишка лоза с прашец от три френски сорта - Дюриф, Валдиге и Журасон, очевидно получена през далечната 1955 година в опитната станция в Сандански;

-         Руен, който е кръстоска на Широка мелнишка лоза с Каберне совиньон;

-         Мелнишки рубин - за него също се твърди, че е кръстоска на ШМЛ с Каберне совиньон, но вероятно има разлика в това кой е основен родител, защото според старите лозари е видимо по-различен в сравнение с Руен;

-         Мелник Юбилеен 1300 създаден в чест на годишнината (през 1981 година се навършиха 1300 години от създаването българската държава), хибрид между Широка мелнишка лоза и грузинския сорт Сепарави;

-         Мелник 82, също продукт на опитната станция в Сандански от 1982-ра, хибрид между ШМЛ само с Валдиге, френски сорт от района на Лангедок-Русийон, вероятно роднина на Гаме ноар.

И все пак, уникалността на региона, наречен Долината на Струма (за който стана дума в отделен, просторен материал), е причината да се радваме на този рядък, изключително специфичен български сорт. По долината навлизат топли въздушни течения, идващи от Егейско море, и благодарение на тях на километри по прилежащите й земи климатът е близък до средиземноморския с дълго горещо лято и къса мека зима. Тази особеност, заедно с канелените горски, алувиално-делувиални и планински ливадни почви са причина там да се е настананила кралицата на региона Широка мелнишка лоза, и да ни радва със своя самобитен характер. А на принципа „подобните се привличат“, взаимодействието на ШМЛ с краля на Бургундия - Пино ноар (в купаж), е изненадващо сполучливо. Един интересен „брак“, в който и двамата партньори са с изявен характер, но явно много се привличат и си приличат, за да създадат удивителна хармония от аромати и вкусове.

Трябва да се подчертае и друго предимство на сорта – неговата „еластичност“. Всъщност освен елегантни червени вина, от него могат да се произвеждат деликатни, леко пикантни розета, а напоследък и прелестни естествено пенливи вина Blanc de Noir с впечатляващо тяло. С две думи – един сорт, който разказва много винени истории… Не го подминавайте и не го подценявайте, тепърва нашите винари ще ни показват все повече и все по-вдъхновяващи вина!

Разледайте нашата селекция от този очарователен сорт тук: seewines.com