Безплатна доставка над 119 лв.
 1. Начало
 2. Вино
 3. Вид вино
 4. Червени вина
 5. Айяно Широка Мелнишка Лоза
Айяно Широка Мелнишка Лоза

Айяно Широка Мелнишка Лоза 2021

В наличност - доставка до 24 часа в работни дни за гр. София, а за страната - според графика на куриера.
Арт.№ 4232

100 % Широка мелнишка лоза от масивите на Айа Естейт се намират в землищата на с. Хърсово и Кромидово. Средната възраст на лозите е около 50 години, като се отглеждат чрез спазване на биодинамичните практики в лозарството. Дълбоката им коренова система спомага за снабдяване с минерални вещества и микроелементи, което неминуемо дава отражение върху структурата и тероарната изразеност на полученото вино. Климатът в района е топъл, благодарение на въздушните маси, идващи от Егейско море по долината на р. Струма, но вечер от заобикалящите планини се спускат по-хладни течения, които допринасят за по-големите денонощни амплитуди. Това Средиземноморско влияние обуславя и минималните валежи през август и максимални след беритба (в края на октомври), което спомага за постигане на оптимално съзряване на гроздето от този ендемичен къснозреещ сорт. Почвите в масивите в с.Хърсово са песъчливи с голям процент варовик и ниско съдържание на хумус, със специфичния за Мелник светло белезникав цвят. Почвите в района на с.Кромидово са тежки, глинести и червеникаво-кафяви с голямо съдържание на желязо. Тези чувствителни разлики в тероара обусляват комплексността във виното.

Гроздоберът се извършва на 21 октомври след достигане на желаните характеристики на плода. Алкохолната ферментация стартира след двудневна студена мацерация. Процесът се извършва при по-ниски температури от характерните за ферментация на червено вино и чрез изолирани и селектирани дрожди от нашите лозови масиви. След приключване на този етап виното се отделя от твърдите части и преминава през малолактична ферментация. 50 % от количеството отлежава в стари дъбови бъчви в рамките на 1 година..

Цветът е типичен за сорта, прозирен, искрящ рубинено червен. Комплексен нос с изобилие от зрели вишни, сочни череши, тютюн за лула и черен шоколад. Вкусът допълва ароматите с приятни нюанси на дим и билки. Виното е елегантно, със средно тяло, а послевкусът е богат и достатъчно дълъг със запомнящ се финал.  

Поради елегантната си и деликатна структура виното би се съчетало добре със свежи салати в комбинация с леки меса без тежки сосове, както и с различни безмесни ястия. За любителите на експерименти препоръчваме съчетание с леки десерти и плодови торти.

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Танини
 • Свежест
 • Алкохол

Доминиращи аромати

 • Череша Череша
 • Зелени подправки Зелени подправки
 • Тютюн Тютюн

Чаша за консумация

За червено вино

Температура

Температура на изба Температура на изба

Подходящи храни

 • Сурово сушени меса Сурово сушени меса
 • Печени зеленчуци Печени зеленчуци
 • Паста Паста

Зрялост

Готово, но ще развие потенциала си

Научи повече за продукта

AYA Estate Vineyards

AYA Estate Vineyards

AYA Estate Vineyards е компания, наследник на лозарските знания на няколко поколения, с над 80 години опит в занаятчийското производство на вина. Тези традиции обуславят и посоката на проекта – възраждане на ендемични български сортове и фокусиране върху тероарната изразеност на виното, благодарение на работата с природата, а не срещу нея. Основните масиви са разположени в Югозападна България, в землището на с. Хърсово, Мелнишко, но разполагат и с 10 хектара в Североизточна България, само на 2км от Черно море, в близост до нос Калиакра, което обуславя свежестта на белите вина, произвеждани от AYA Estate Vineyards, особено емблематичен от които е Совиньон блан. Лозята в Хърсово, от които се добива гроздето Широка мелнишка лоза, са на възраст над 50 години, а новите насаждения със Сира, макар и все още млади, впечатляват с потенциала си и изразените пиперливи характеристики на сорта. Seewines следва принципите на биодинамиката, както в лозята, така и в самото винопроизводство, поддържа биоразнообразието в лозята и около тях и практикува максимално щадящо и природосъобразно лозарство.

Всички от този производител
Долината на Струма

Долината на Струма

Районът на долината на Струма обхваща югозападната част на България и българската част на Македония. Климатът в региона е специфичен и е силно повлиян от топлите течения от Средиземно море. Основните сортове грозде тук са местният ендемичен сорт Широка Мелнишка лоза, Мелник 55 (кръстоска между Широка Мелнишка лоза и френския сорт Валдигие), но също така и международните Каберне Совиньон, Мерло, Сира и др. Поради сухия климат и високите температури, вината развиват топли южни тонове в аромата, с нюанси на зрели плодове и плътно богато тяло. Особен интерес представляват вината от Широка мелнишка лоза, отчасти поради факта, че сортът е труден за отглеждане, тъй като узрява в края на есента. Днес регионът е най-динамично развиващият се в България, с много нови, малки, семейни винарни, все по-фокусирани върху качеството и тероарната експресия на вината, които произвеждат.

Всички вина от този регион
Широка мелнишка лоза

Широка мелнишка лоза

Широка мелнишка лоза е изключително рядък сорт грозде, разпространен единствено в региона на Мелник и специфично в село Хърсово, КЗНП. Вината от Широка мелнишка лоза могат да бъдат мощни и чудесно отлежават в дъб. Имат специфични екзотични аромати, богата текстура и танинова структура. Сортът е къснозреещ, подпомогнат от дългата и стабилна есен в региона и най-голямото предизвикателство на производителя е да успее да изчака гроздето да узрее, което обикновено се случва едва в средата на октомври.

Всички вина от този сорт

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю