Безплатна доставка за поръчки над 89 лв.
 1. Начало
 2. Вино
 3. Вид вино
 4. Червени вина
 5. Айяно Широка мелнишка лоза 2021
Айяно Широка мелнишка лоза 2021

Айяно Широка мелнишка лоза 2021 2021

В наличност - доставка до 24 часа в работни дни за гр. София, а за страната - според графика на куриера.
Арт.№ 4232

100 % Широка мелнишка лоза от масивите на Айа Естейт се намират в землищата на с. Хърсово и Кромидово. Средната възраст на лозите е около 50 години, като се отглеждат чрез спазване на биодинамичните практики в лозарството. Дълбоката им коренова система спомага за снабдяване с минерални вещества и микроелементи, което неминуемо дава отражение върху структурата и тероарната изразеност на полученото вино. Климатът в района е топъл, благодарение на въздушните маси, идващи от Егейско море по долината на р. Струма, но вечер от заобикалящите планини се спускат по-хладни течения, които допринасят за по-големите денонощни амплитуди. Това Средиземноморско влияние обуславя и минималните валежи през август и максимални след беритба (в края на октомври), което спомага за постигане на оптимално съзряване на гроздето от този ендемичен къснозреещ сорт. Почвите в масивите в с.Хърсово са песъчливи с голям процент варовик и ниско съдържание на хумус, със специфичния за Мелник светло белезникав цвят. Почвите в района на с.Кромидово са тежки, глинести и червеникаво-кафяви с голямо съдържание на желязо. Тези чувствителни разлики в тероара обусляват комплексността във виното.

Гроздоберът се извършва на 21 октомври след достигане на желаните характеристики на плода. Алкохолната ферментация стартира след двудневна студена мацерация. Процесът се извършва при по-ниски температури от характерните за ферментация на червено вино и чрез изолирани и селектирани дрожди от нашите лозови масиви. След приключване на този етап виното се отделя от твърдите части и преминава през малолактична ферментация. 50 % от количеството отлежава в стари дъбови бъчви в рамките на 1 година..

Цветът е типичен за сорта, прозирен, искрящ рубинено червен. Комплексен нос с изобилие от зрели вишни, сочни череши, тютюн за лула и черен шоколад. Вкусът допълва ароматите с приятни нюанси на дим и билки. Виното е елегантно, със средно тяло, а послевкусът е богат и достатъчно дълъг със запомнящ се финал.  

Поради елегантната си и деликатна структура виното би се съчетало добре със свежи салати в комбинация с леки меса без тежки сосове, както и с различни безмесни ястия. За любителите на експерименти препоръчваме съчетание с леки десерти и плодови торти.

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Танини
 • Свежест
 • Алкохол

Доминиращи аромати

 • Череша Череша
 • Зелени подправки Зелени подправки
 • Тютюн Тютюн

Чаша за консумация

За червено вино

Температура

Температура на изба Температура на изба

Подходящи храни

 • Сурово сушени меса Сурово сушени меса
 • Печени зеленчуци Печени зеленчуци
 • Паста Паста

Зрялост

Готово, но ще развие потенциала си

Повече за това вино

AYA Estate Vineyards

AYA Estate Vineyards

AYA Estate Vineyards е компания, наследник на лозарските знания на няколко поколения, с над 80 години опит в занаятчийското производство на вина. Тези традиции обуславят и посоката на проекта – възраждане на ендемични български сортове и фокусиране върху тероарната изразеност на виното, благодарение на работата с природата, а не срещу нея. Основните масиви са разположени в Югозападна България, в землището на с. Хърсово, Мелнишко, но разполагат и с 10 хектара в Североизточна България, само на 2км от Черно море, в близост до нос Калиакра, което обуславя свежестта на белите вина, произвеждани от AYA Estate Vineyards, особено емблематичен от които е Совиньон блан. Лозята в Хърсово, от които се добива гроздето Широка мелнишка лоза, са на възраст над 50 години, а новите насаждения със Сира, макар и все още млади, впечатляват с потенциала си и изразените пиперливи характеристики на сорта. Seewines следва принципите на биодинамиката, както в лозята, така и в самото винопроизводство, поддържа биоразнообразието в лозята и около тях и практикува максимално щадящо и природосъобразно лозарство.

Всички от този производител
Долината на Струма

Долината на Струма

Районът на долината на Струма обхваща югозападната част на България и българската част на Македония. Климатът в региона е специфичен и е силно повлиян от топлите течения от Средиземно море. Основните сортове грозде тук са местният ендемичен сорт Широка Мелнишка лоза, Мелник 55 (кръстоска между Широка Мелнишка лоза и френския сорт Валдигие), но също така и международните Каберне Совиньон, Мерло, Сира и др. Поради сухия климат и високите температури, вината развиват топли южни тонове в аромата, с нюанси на зрели плодове и плътно богато тяло. Особен интерес представляват вината от Широка мелнишка лоза, отчасти поради факта, че сортът е труден за отглеждане, тъй като узрява в края на есента. Днес регионът е най-динамично развиващият се в България, с много нови, малки, семейни винарни, все по-фокусирани върху качеството и тероарната експресия на вината, които произвеждат.

Всички вина от този регион
Широка мелнишка лоза

Широка мелнишка лоза

Широка мелнишка лоза е изключително рядък сорт грозде, разпространен единствено в региона на Мелник и специфично в село Хърсово, КЗНП. Вината от Широка мелнишка лоза могат да бъдат мощни и чудесно отлежават в дъб. Имат специфични екзотични аромати, богата текстура и танинова структура. Сортът е къснозреещ, подпомогнат от дългата и стабилна есен в региона и най-голямото предизвикателство на производителя е да успее да изчака гроздето да узрее, което обикновено се случва едва в средата на октомври.

Всички вина от този сорт

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю