Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Home
  2. Blog
  3. Selection of month
  4. ТОП 10 Вина за Август, които да съчетаете с вкуса на морето.

ТОП 10 Вина за Август, които да съчетаете с вкуса на морето.

23.08.2021
Autor: Seewines Admin

През летните месеци рибата и морските дарове често присъстват на трапезата ни. Дори да не сте голям почитател на такъв тип храна, вероятно средиземноморските вкусове и по-леките аромати доминират в менюто ви в жегите на Август.

В тази статия ще откриете вина, които гордо застават до цитрусово-солените ястия с дъх на море и вечно лято.

Основните характеристики на така наречените „летни“ или „морски“ ястия са тяхната лекота и свежест. Тези две думи абсолютно определят и стила на вината, които препоръчваме да опитате с такъв тип храна.

Предлагаме ви няколко примера.

На вас остава вкусната задача да се уверите в думите ни, като опитате следните предложения.

 

1. Соларис Винярд Селекшън, Хараламбиеви 2020 – Соларис е немски сорт кръстоска между Ризлинг, Пино Гри и Мускат. Отглежда се в България от изба Хараламбиеви и притежава всички нужни качества за перфектно съчетание с деликатни летни ястия и морски дарове.

 

 

 

 

2. Монтей Бианко, Вила Спарина 2020 – Едни от най-популярните бели вина, които се съчетават добре с храна, са Шардоне и Совиньон блан. Монтей бианко е купаж от двата сорта, майсторски представен от Вила Спарина. Структурата и плътността идващи от Шардоне и зелените, цитрусови аромати на Совиньон блан правят виното подходящо както за бели меса, така и за леки салати.

 

 

 

 

3. Гемищер зац, Вайнгут Лет 2020 – Производството на Лет е сертифицирано като органично и био, нещо което определено се усеща във вината. Гемищер зац е тип вино, което се прави от няколко различни сорта (понякога до 20), които се отглеждат на същото лозе. Всеки сорт играе определена роля за комплексността на финалния продукт. Различните пластове от аромати са опорни точки в избора на подходяща храна. Зеленчуковите пролетни рулца са един от вариантите, който да опитате.

 

 

 

4. Пино Бианко, Финадо, Андриан 2020 – Лозята, разположени в най-северната точка на Италия са облагодетелствани от слънчеви дни и прохладни нощи, което води до запазване на свежия профил и оптимално зреене. Със своя неутрален характер Пино Бианко често е предпочитана алтернатива на Шардоне и прекрасен партньор на леките ястия.

 

 

 

 

5. Лагрейн Розе, Налс Марграйд 2020 – Още едно вино идващо от северните части на Италия. Лагрейн е сорт, от който се произвеждат вина с висока киселинност и аромати на ситни червени плодове. Допълнено от минералните нотки присъщи за региона, виното е много добър избор за малко по-пикантни и екзотични ястия.

 

 

 

 

6. Бял бленд, Терас блан, Шато Пеские – Класически купаж от долината на р. Рона, но без използване на дъб. Ферментацията протича при контролирана температура за максимално запазване на свежите вкусове и аромати. Все пак виното притежава структура способна да понесе по-силни вкусове като бял трюфел или ястия с маслени сосове.

 

 

 

 

7. Совиньон блан, Райнер Вес 2020 – Едва ли има класация за вина подходящи за храна без един представител на Совиньон блан. Универсалните характеристики на сорта го правят много подходящ за салати, храни с наситен цитрусов дресинг или плато със сирена.

 

 

 

 

8. Ризлинг, Винтнърс Ризърв, Кендъл-Джаксън 2015 – Вино, което няма да ви остави равнодушни. Ярък представител на сорта от Нов Свят. Експлозия от тропически аромати на нос съчетани с нотки на бели цветя. Небцето потвърждава ароматите, които оставят запомнящ се послевкус. Смело може да комбинирате с основни ястия, свинско месо, пикантни подправки и суши.

 

 

 

 

9. Шойребе трокен, Вайнгут Витман 2020 – Сорт характеризиран с богати цитрусови аромати, нотки на касис и цветя. Свеж и минерален представител от Германия, който е изненада за много любители на гастрономическите преживявания и присъства в най-добрите винени листи. Именно признат майстор като Вайнгут Витман може да ви запознае по най-добрия начин с този сорт.

 

 

 

 

10. Ле Бек Фан блан, Тардю-Лорен 2019 – Богат и наситен представител от долината на Рона, който разкрива същността на местния тероар и запазва отделните характеристики на сортовете. Паста, ньоки, ризото и всички ястия, щедро овкусени със средиземноморски подправки, са страхотен избор за негов акомпанимент.