Безплатна доставка за цялата страна при поръчки над 89 лв.!
  1. Home
  2. Blog
  3. Wine news
  4. Виното, което кара хората да празнувaт

Виното, което кара хората да празнувaт

18.11.2021
Autor: SeeWines

Най-младото червено вино!
Най-лекото и пивко червено вино!
Най-чаканото вино!
Най-празнуваното вино!

Всичко това може категорично да се каже за виненото събитие Beaujolais Nouveau, т.е. „младото Божоле“.

Според френското законодателство всяка година на третия четвъртък от ноември в 00:01 минута след полунощ след бурни фойерверки празнично се отваря първата бутилка Божоле Нуво от новата реколта. Ежегодно в региона Божоле, в най-южната част на Бургундия, се провеждат около 120 фестивала, чийто повод е въпросното вино. Всичко това илюстрира сантименталността и церемониалния трепет, с които французите очакват и отбелязват първото вино за сезона. По време на фестивала в уютни шатри се предлага още автентична, местна храна, в израз на гостоприемство към гостите. Организират се и състезания със слепи дегустации и познаване на различни вина от региона Божоле. Късно вечер се провежда парад със запалени факли в чест на лозарите, агрономите и всички положили труд за създаване на виното.

Като традиция Божоле Нуво започва преди около век като начин за отбелязване на края на сезона на беритбата, а в днешни дни е придобило статута на международно разпространена предпразнична винена тенденция. Виното е свежо, леко и изключително пивко.

Основен фактор за деликатността и свежестта на Божоле е техниката – въглекисела мацерация. Тя представлява ферментиране на цели, несмачкани гроздове, с естествените дрожди по тях, до достигане на нисък алкохолен процент преди пресоване и същинска ферментация. При този метод почти не се усещат танини и се появяват фини и интересни аромати, подобни на банан, захарен памук, дори дъвка, както и много свежи нотки  на нар, червена боровинка и ягода, които оформят нежния профил. Божоле Нуво е и най-младото, свежо и леко Божоле, което се пие броени седмици след гроздобера.

Току-що в Seewines получихме едно от най-добрите Божоле Нуво от реколта 2021, дело на емблематичния Албер Бишо. Плодът е обран преди седмици. Изключително свежо и елегантно червено вино, препоръчва се да се пие охладено – 11-13 градуса.