Безплатна доставка над 119лв
  1. Начало
  2. Блог
  3. Новини
  4. Виното, което кара хората да празнувaт

Виното, което кара хората да празнувaт

18.11.2021
Автор: Seewines Admin

Най-младото червено вино!
Най-лекото и пивко червено вино!
Най-чаканото вино!
Най-празнуваното вино!

Всичко това може категорично да се каже за виненото събитие Beaujolais Nouveau, т.е. „младото Божоле“.

Според френското законодателство всяка година на третия четвъртък от ноември в 00:01 минута след полунощ след бурни фойерверки празнично се отваря първата бутилка Божоле Нуво от новата реколта. Ежегодно в региона Божоле, в най-южната част на Бургундия, се провеждат около 120 фестивала, чийто повод е въпросното вино. Всичко това илюстрира сантименталността и церемониалния трепет, с които французите очакват и отбелязват първото вино за сезона. По време на фестивала в уютни шатри се предлага още автентична, местна храна, в израз на гостоприемство към гостите. Организират се и състезания със слепи дегустации и познаване на различни вина от региона Божоле. Късно вечер се провежда парад със запалени факли в чест на лозарите, агрономите и всички положили труд за създаване на виното.

Като традиция Божоле Нуво започва преди около век като начин за отбелязване на края на сезона на беритбата, а в днешни дни е придобило статута на международно разпространена предпразнична винена тенденция. Виното е свежо, леко и изключително пивко.

Основен фактор за деликатността и свежестта на Божоле е техниката – въглекисела мацерация. Тя представлява ферментиране на цели, несмачкани гроздове, с естествените дрожди по тях, до достигане на нисък алкохолен процент преди пресоване и същинска ферментация. При този метод почти не се усещат танини и се появяват фини и интересни аромати, подобни на банан, захарен памук, дори дъвка, както и много свежи нотки  на нар, червена боровинка и ягода, които оформят нежния профил. Божоле Нуво е и най-младото, свежо и леко Божоле, което се пие броени седмици след гроздобера.

Току-що в Seewines получихме едно от най-добрите Божоле Нуво от реколта 2021, дело на емблематичния Албер Бишо. Плодът е обран преди седмици. Изключително свежо и елегантно червено вино, препоръчва се да се пие охладено – 11-13 градуса.