Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Home
  2. Blog
  3. Wine news
  4. Богдая Естейт – рилската перла, създадена с много любов и наследник на плодородни земи

Богдая Естейт – рилската перла, създадена с много любов и наследник на плодородни земи

16.05.2022
Autor: Seewines Admin

Богдая Естейт – нова изба и премиера в Seewines.com!

Представяме ви рилската перла, новата семейна винарна Богдая Естейт, създадена с много любов и наследник на плодородни земи около с. Смочево, Благоевградско.

Ако пътувате по стария път към Рилския манастир ще минете през град Рила и веднага след това – през село Смочево, където вече се помещава една от емблематичните изби на Югозападна България – Меди валей. Буквално на 500 метра от тях пък е разположена Богдая – нова, очарователна семейна винарна със собствени лозя в землището на Смочево, засадени през 2017 година. 

Носи името на един от красивите върхове с почти целогодишни снежни шапки, извисили се над селцето. 10-те хектара са засадени с помощта на едни от най-добрите консултант-агрономи и са изключителни като посадъчен материал и подбор на клоновете. Семейство Станкови, които стоят зад Богдая, са избрали традиционни бели сортове като Совиньон блан и Шардоне. А Тамянка, също част от лозовите масиви, като пример за регионален балкански сорт.  

Тук не е типичната гореща и задушна част от Югозапада и само теоритично принадлежи към района Долината на р. Струма. Климатът и почвите, постоянния въздушен дренаж и особено надморската височина от 620 м надморска височина, определено са подходящи за отглеждането на ароматни сортове. Съответно резултатът, както сами ще се убедите, са фини бели и розови вина, както и по-елегантни червени. Това е причината от червените сортове те да се спрат само на благородния Пино ноар. 

Тук обаче се случва нещо друго – Пино ноар намира съвършено друг вид изява в тероара на Смочево и е истинско предизвикателство при винифицирането в избата. В тази част семейство Станкови са избрали един прекрасен професионалист, който да даде облик на техните вина. В избата твори и ги консултира прекрасният български енолог инж. Мария Стоева, която всички почитатели на хубавите български вина познават добре чрез работата й в друга една семейна винарна – Братанови от Южен Сакар.

„Предизвикателствата на този сорт се разкриват в червеното вино. Сокът от гроздето е наситен и силно обагрен, което напомня по-скоро на стил “Нов свят”, сподели с нас Мария Стоева по време на визитата ни в Богдая. „Тази специфика на Пино ноара се дължи най-вече на височинния тероар. Това е една от отличителните характеристики на Пино ноарите на тази изба. Все пак тук са едни от най-високите лозя в България. 

И какво всъщност се случва? Има сревнително силно слънцегреене, но и постоянни ветрове и температурни амплитуди между ден и нощ. Получава се нещо като “засушаване” на плодовете и затова Пиното е по-концентрирано.

Винификацията се осъществява по два различни начина и това после води до разпределянето на двата получени варианта съответно в иноксов съд и стари френски барици. Балансът се изгражда с купажа между двете: мекотата е постигната от отлежаването в бъчви, а плодовият характер – от виното от съд. Свежо и елегантно, това вино пробужда интерес с многоликия си характер“, завършва още тя.  

Тази есен ще можем да опитаме резултатите на семейството и Мария Стоева с Пино ноар, а междувременно ви предлагаме да се насладите на селекцията ни от три бели и едно ароматно розе от Богдая Естейт.