Free delivery over 119lv
  1. Home
  2. Blog
  3. Selection of month
  4. Топ 10 Винени находки от новия свят

Топ 10 Винени находки от новия свят

25.04.2024
Autor: Seewines

Фокусът на селекцията за топ 10 за Май е върху вина от новия свят, които изненадват, предизвикват емоция и се усещат различно от вината, които сте опитвали до сега. Шест от бутилките са от току що пристигналите ни лимитирани находки от Южна Африка, като при тях акцентите са прекрасния бял купаж „Висяща градина“ на Киермонт и изключително вкусния червен купаж Джаспър, вино впечатлило световната критика. Други две вина са нови реколти на австралийските шедоьоври на Елена Брукс, към тях сме добавили и изкушаващо свежо калифорнийско Шардоне, както и уникалното вино Мика – Каберне Совиньон от долината Напа, което е за специални случаи.

 


1. МИКА КАБЕРНЕ СОВИНЬОН БУКЕЛА 2019 - СЕГА на -10% (261 лв.)

Изключително ниските добиви на грозде с концентрирани аромати в лозята на Букела са една от причините за това изключително вино. Друга причина е безкомпромисното отношение на собственика Бил Дийм към качеството на гроздето. Мика означава слюда и е типът почва, която преобладава в масивите от Каберне Совиньон, от които се бере гроздето. Рядък тип почва, която придава уникална минералност и приятна соленост на виното, което освен това изобилства от наситени вкусове на боровинки, къпини и шоколад и е изключително наситено и елегантно. Виното е идеален избор за специална вечеря или впечатляващ подарък за вино любител.
 


   КУПЕТЕ ТУК    

 

2. УЕНТЕ ВИНЯРДС МОРНИНГ ФОГ ШАРДОНЕ 2021 - СЕГА на -10% (33.75  лв.)

Изключително приятно, свежо и изкушаващо калифорнийско Шардоне с изразителни плодови нотки на цитрус, ябълка и тропически плодове, а отлежаването в американски дъб придава приятна мекота, заобленост във вкуса и нюанс на масло, ядки и препечен хляб. За да се постигне това разнообразие половината от виното отлежава в дъбови бъчви, а другата половина в съдове от неръждаема стомана, като след ферментацията утайките се разбъркват във виното за допълнително обогатяване.

 


   КУПЕТЕ ТУК   

 

 

 

3. СИСТЪРС РЪН СЪНДЕЙ СЛИПЪР ШАРДОНЕ 2022 - СЕГА на -10% (24.75 лв.)

Истински автентично австралиийско Шардоне от McLaren Vale. Подчертана свежест и изобилие от нотки на нектарина, праскова и кайсия заедно с лека пикантност и минералност. Разбъркването на утайките, което се практикува след ферментацията допринася за изразителността на виното и богатството от аромати и вкусове. Отличителната минералност, която обогатява вкуса пък произлиза от специфичните чакълести почви, върху които са засадени лозите.

 


   КУПЕТЕ ТУК   
 
 
 


4. ДЕНДЕЛАЙН ВИНЯРДС ЛАЙЪНС ТУУТ ШИРАЗ РИЗЛИНГ ЕЛЕНА БРУКС 2021 - СЕГА на -10% (34.20 лв.)

Страхотна комбинация от Шираз и Ризлинг. Чепките от Шираз ферментират в отворени съдове върху ципи от Ризлинг за период от 11 дни. Виното отлежава предимно в стари френски дъбови бъчви в продължение на 18 месеца. Цветът е тъмночервен с виолетови нюанси. Разгръщат се аромати на череши, черници, боровинки, роза и нежни следи от ванилия. Послевкусът е дълъг и оставя усещане за червени плодове, меки танини, виолетки, пикантност и деликатна масленост. Идеален партньор за червени меса с богати сосове и подправки, паста с телешко, сирена и патешко магре с боровинки.
 


   КУПЕТЕ ТУК   
 


 


5. ЦАРСТВОТО НА ТЕРОАРА БЯЛ КУПАЖ ДЖЪРНИС ЕНД 2022 - СЕГА на -10% (22,41 лв.)

Вино, което надминава цената си като качество. Свежест, изобилие от аромати и вкусове на ананас, ябълка, грейпфрут и нотка на ароматната южноафриканска билка Финбос. Усеща се сочно, изпълващо вкусовете, а финалът остава дълго след като преглътнете. Екзотичен и изненадващо добър бял купаж от Шенин Блан, Русан и Вердейо. Елегантно и ароматно бяло вино, от най-суровият и сух район в Южна Африка – Суартленд. Сред обединението на производителите в този район наречено „Революцията на Суартленд“ царува идеята гроздето и виното да е са с изключително качество на всяка цена. Лозите растат храстово, въпреки сушата не се поливат, добивите са много ниски, концентрацията на аромати в гроздето е много висока, вината се правят занаятчийски, ферментират само с диви дрожди, резултатът е впечатляващ. Затова и виното е наречено царството на тероара. Всеки от сортовете ферментира по отделно и отлежава на утайките за няколко месеца преди купажиране.
 

   КУПЕТЕ ТУК 

 

 

6. РЕБЕЛАНД БЯЛ КУПАЖ ДЖЪРНИС ЕНД 2022 - СЕГА на -10% (22.41 лв)

Супер атрактивен бял купаж от Шенин Блан, Русан и Вердейо. Богатство от аромати и вкусове на зелен пъпеш, приятна соленоватост, зряла круша, лайм и очарователна свежа нотка на ароматната южноафриканска билка Финбос. Изненадващо свежо, екзотично и деликатно бяло вино, от най-суровият и сух район в Южна Африка – Суартленд. Сред обединението на производителите в този район наречено „Революцията на Суартленд“ царува идеята гроздето и виното да е са с топ качество на всяка цена. Лозите растат храстово, въпреки сушата не се поливат, добивите са много ниски, концентрацията на аромати в гроздето е супер висока, вината се правят занаятчийски, ферментират само с диви дрожди, резултатът е впечатляващ. Затова e и играта на думи в името Rebeland – бунтовна земя. Всеки от сортовете ферментира по отделно и отлежава на утайките за няколко месеца преди купажиране.
 
   КУПЕТЕ ТУК   

 

7. РААТС ФЕМИЛИ ЛИБЕРТЕ ПИНОТАЖ 2021 - СЕГА на -10% (68.85 лв.)

Либерте e Пинотажът, който е връх на елегантността, чара и уникалността на този сорт. Първите усещащи се аромати са на флорален парфюм и южноафриканските билки финбос, последвани от свежи червени череши и малини, както и много приятнен нюанс на влажна почва. На вкус доминират сочните червени плодове с изключителна свежест и меко разливащи се танини. Финалът е дълъг и приятно солен. Вино, което е толкова фино, комплексно и концентрирано и същевременно много пивко и достъпно. Отлежаването е 16 месеца в стари, френски барици. Най-подходящата компания са ризото с гъби и дивеч, както и ароматни къри ястия. Потенциалът за отлежаване е от 8 до 10 години.
 

   КУПЕТЕ ТУК   
 
 

 

 


 8. РАДФОРД ДЕЙЛ ВИНУМ ПИНОТАЖ 2022 - СЕГА на -10% (32.85 лв.)

Пинотаж с финес и пристрастяващо приятен вкус на микс от сочни черници, ягоди и малини и аромати на пролетни цветя и листенца от роза. С това прекрасно пролетно, червено вино вино майсторите от Радфорд Дейл искат да покажат нежната страна на иначе дивия и своенравен като характер южноафрикански Пинотаж. За целта ферментацията започва спонтанно, с естествените дрожди и с цели, несмачкани гроздови зърна, чиято ципа бавно се разпуква и „съблича“ под въздейсътвието на собствената им тежест. По този начин, по време на ферментацията се извличат много деликатни плодови и флорални аромати, същевременно от ципите не се извличат прекалено много танини и виното се усеща нежно и фино. За отлежаване се ползва само стар френски дъб, за да не се доминира над деликатния характер на сорта.


   КУПЕТЕ ТУК   


 

 

 

9. КУПАЖЪТ НА ПАСТОРА ДЖЪРНИС ЕНД 2020 - СЕГА на -10% (28.80 лв.)

Сочни нотки на черна череша и синя слива се усещат изразително, а продължението във вкуса е към сладък тютюн и коледен кейк. Докато правехме селекцията от африкански вина, опитвайки този купаж, всички сомелиери се съгласихме, че това вино притежава „ Х фактор“, вкусова нотка, която е супер привлекателна и отличителна от всичко, което сме опитвали до сега. Купажът е от Каберне Совиньон, Мерло, Каберне Фран, Пти вердо и Малбек, лозите са 30 годишни, а почвите са богати на много интересен разноцветен, натрошен гранит, на който отдаваме и очарователната пикантност и минералност, с което виното се отличава. Отлежаването е 16 месеца в дъб, който по никакъв начин не доминира вкуса. Очарователна африканска находха, която може да отлежава благородно поне 7 години и би била прекрасна компания за месо на грил, както и дивеч.
 
   КУПЕТЕ ТУК   


 

 


10. РЕБЕЛАНД ШИРАЗ, ДЖЪРНИС ЕНД 2022 - СЕГА на -10% (18.81 лв.)

Шираз, който с лекота може да се превърне във Вашето любимо червено вино за разпускане. Изкушаващо вкусно изобилие от свежи нотки на череша, синя слива, касис, пикантност на черен пипер, гъделичкаща езика и подканваща към следваща глътка. На послевкуса, виното обогатява усещанията с нюанс на маслина, и сладък тютюн. Сред обединението на производителите в този район наречено „Революцията на Суартленд“ царува идеята гроздето и виното да е са с топ качество на всяка цена. Лозите растат храстово, въпреки сушата не се поливат, добивите са много ниски, концентрацията на аромати в гроздето е супер висока, вината се правят занаятчийски, ферментират само с диви дрожди, резултатът е впечатляващ. Затова e и играта на думи в името Rebeland – бунтовна земя. Това вино би превърнaло пролетен пикник с пикантни колбаси и меки сирена в незабравимо изживяване.
 

   КУПЕТЕ ТУК