Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Home
  2. Blog
  3. Selection of month
  4. Топ 10 червени вина за лятото

Топ 10 червени вина за лятото

01.08.2023
Autor: Seewines

Топ 10 червени вина за лятото

Не, не сме се объркали - тазмесечната ни селекция е посветена действително на червени вина, подходящи за летните месеци. И да, осъзнаваме, че сме в началото на август, може би най-летния от всички тях.

Но тъй като обичаме да провокираме, както и да излизаме извън клишето, решихме да селектираме за вас чудесни червени вина, на които можете да се наслаждавате и през лятото (но не само).

 

Някои червени вина имат качества, които се съчетават много добре с горещото време. Ето тези от тях, които използвахме, за да направим нашия избор:
- Вкусът им е чудесен, дори когато са охладени
- Те са е подчертана свежест
- Имат по-ниско съдържание на танини
- Те са с по-нисък алкохолен градус
- Не са толкова популярни и естествено са сред нашите любими.
 

1.ШАТОНЬОФ-ДЮ-ПАП "МИОСЕН", ДОЛИНАТА НА РОНА 2022 - СЕГА на -10% (23,31 лв.)

Сенда е великолепен представител на сорта гренаш (или гарнача в Испания), идващ от лозя на голяма надморска височина на около час западно от Мадрид. Поради способността му да качва високи захари, гренаш може да дава вина с много висок алкохол, само си помислете за Южна Рона и Шатоньоф дьо Пап.

Алкохолният градус и тук не е за пренебрегване, но идващо от лозя на възраст между 40 и 85 години, стигащи до почти 900 м надморска височина, Сенда е свежо, сочно и ароматно вино, представящо същността на планинския тероар на Лас Морадас де Сан Мартин.   

Ферментацията се случва с естествени дрожди, след което виното отлежава 10 месеца в 500-литрови френски дъбови бъчви. Ще ви очарова с приятен черешов цвят и аромати на ягода, слива и средиземноморски билки на минерален фон - характерна черта на местните гранитени почви, както и интензивен и продължителен финал. 

 

   КУПЕТЕ ТУК   


 

2. Арбоа Руж Традисион 2019, Домейн Роле, Жура, Франция - СЕГА на -10% (33,21 лв.)

Изящно червено вино, идващо от все по-модерната и търсена от винолюбителите Жура. Най-малкият класически френски винен регион, тук освен познатите ни шардоне и пино ноар, към основните сортове се числят и уникалните местни “специалитети” трусо, саванян и пулсар.

Нашият избор съчетава червените пулсар, пино ноар и трусо, в комбинация 40:30:30, както и името подсказва - един традиционен за региона бленд.

Изключително ефирно и елегантно, с почти прозирен, нежен цвят, виното е резултат на ръчно бране и стриктен подбор на плода, като след ферментация всеки сорт отлежава по отделно 12 месеца във френски дъбови бъчви, за да запази своя уникален характер. Финалният бленд прекарва три месеца в бутилка, а крайният резултат е богатство от аромати и вкусове на горски плодове, череша и ягода, а също и подправки, люляк и виолетки. Сервирайте леко охладено на 13-15 градуса, а ако желаете да го съчетаете с храна - филе миньон или агнешко с мащерка са сигурен избор.

 

   КУПЕТЕ ТУК   



 

3. Лиатико 2022, Лираракис, остров Крит, Гърция - СЕГА на -10% (23,31 лв.)

Нима сте си мислели, че е ще пропуснем да включим някое от любимите ни гръцки вина? Лиатико не само е един от многобройните местни гръцки сортове, но е и специфичен за остров Крит. Той набира все повече популярност и в умели ръце е способен на завладяващи резултати. Характерен е с по-бледия цвят на вината от него, щедрите си танини и способността да вдига висока захарност. 

Семейство Лираракис са се справили подобаващо с това свежо, сочно, лятно вино, гроздето за което идва от надморска височина 650 и е недокоснато от дъбови бъчви. Умереният алкохолен градус, фините танини, ароматите на диви горски плодове, вишна и на задължителните за Средиземноморието билки и подправки, са сред многото му предимства, а за пълна наслада го комбинирайте леко охладено с мусака, паста с червен сос или риба тон с домат на фурна.

 

   КУПЕТЕ ТУК   
 


 

4.Лас Трес Филас 2021, Мерайо, Биерсо, Испания - СЕГА на -10% (25,90 лв.)

Връщаме се пак в Испания с един по-малко познат сорт от също толкова малко познат регион. Става дума за менсия, който е червеният сорт, заемащ близо ¾ от лозята в съседния на Галисия регион на Биерсо в Северозападна Испания, 

Биерзо прави своя пробив едва в края на 90-те години на миналия век, основно благодарение на изпълнените с характер чаровни, червени вина от менсия, изобилстващи с аромати на череша, слива и малина.

Нашият избор не прави изключение, като тук гроздето е плод на стари, над 80-годишни лозя. Ферментация в неутрален съд, но с последващи 6 месеца, прекарани във френски и американски дъб, ни дават искрящ черешов цвят с пурпурни оттенъци и интензивен свеж и елегантен нос, с усещане за ягода, малина и виолетки, нотки на ванилия и тютюн.

С меки и копринени танини и балансирани киселини, това е класически образец на Биерсо, с доминиращи свежест и сортови нотки, но в перфектна хармония с ароматите от дъба, които придават комплексен характер на виното. 



   КУПЕТЕ ТУК   
 

 


5. Долчето д’Алба DOC 2021, Бредза, Пиемонт, Италия - СЕГА на -10% (25,11 лв.)

Какво пият местните в Пиемонт, докато чакат небиолото в Бароло и Барбареско да премине дългото си задължително отлежаване? Барбера и долчето.

За разлика от небиоло, долчето узрява по-рано и понася и по-хладни локации.

Чарът на сорта са неговите първични аромати и елегантен парфюм, като основната цел при винификацията е те да се запазят и да не се извлекат прекалено много от присъщите за сорта високи танини.

Майсторът на небиоло Бредза се е справил и тук чудесно със задачата и в лицето на негово долчето ще откриете великолепно лятно червено вино, чийто лозя са не къде другаде, ами в самото Бароло.

Цветът е пурпурен и жив. На нос откриваме боровинка, касис, черна череша и дискретни нотки на диви горски плодове, тютюн и характерния за сорта от този район горчив бадем. Това е виното за "ежедневната трапеза", което може да съчетаете с всичко от предястието до десерта. То може да се съхранява добре в продължение на няколко години, въпреки че препоръчваме да се пие на по-млада възраст.

 

   КУПЕТЕ ТУК   
 

 

6. Валполичела Класико 2021, Спери, Валполичела, Италия  - СЕГА на -10% (24,75 лв.)

Всички много добре познаваме Валполичела най-вече като родно място на Амароне дела Валполичела - вина, направени по метода “апасименто”, или след частично изсушаване на гроздето след обирането му. Представителите в бутилка  на този регион на север от Верона могат да бъдат обаче с много лица, включително на обратния полюс на любимото амароне. “Виновни” са едни и същи местни сортове, сред които водеща роля имат корвина и корвиноне, а основната разлика идва методите на винификация.

Тази класическа млада валполичела от органично отглеждани лозя е перфектното лятно вино, със своето леко тяло и много умерен алкохолен градус. Млад и жив рубинен цвят, с аромати на червена череша, виолетки и роза, едва забележими танини и добре подчертана свежест. Вино със средно тяло, което следва да се коnсумира младо и по наша препоръка леко охладено. Идеално за аперитив и ордьоври, но и всякакви ястия, типични за средиземноморската кухня.

 
 

   КУПЕТЕ ТУК   
 
 

 

7. Санкт Лаурент Розенберг 2015, Вайнгут Питнауер, Бургенланд, Австрия - СЕГА на -10% (71,63 лв.)

Вината на Герхард Питнауер имат специално място в нашите сърца и ние горещо препоръчваме да им дадете шанс да спечелят и вашите.

Конкретното е направено от изключително интересен и не достатъчно познат сорт и специалитет на Австрия - санкт лаурент. За него казват, че е по-мощна версия на пино ноар, със сходни аромати на череша и вишна, даващ вина с по-леко тяло и умерени танини.

Лозята на Питнауер се наслаждават на чудесна гледка към езерото Нойзидл в най-топлата, източна част на Австрия, а плодът тук е от единичен лозов масив с романтичното име “Хълмът на розите”. Освен, че се е посветил на местния санкт лаурент, Питнауер изповядва философията на минимална интервенция при винификацията, а ние не можем да решим кое най ни допада във виното - свежестта и богатството на аромати и вкусове на ситни червени плодове и подправки, умерения алкохолен градус или това, че върви чудесно с патешко, ризото с гъби или пушени меса. Вино за вашата специална лятна вечеря.

 

   КУПЕТЕ ТУК   
 
 

8. Сансер Руж Л’Ансиен Вин 2019, Фурние, Сансер, Франция - СЕГА на -10% (58,41 лв.)

Невъзможно е една селекция от червени вина за лятото, без в нея да не присъства елегантния и капризен пино ноар. 

Винаги когато споменем пино ноар в контекста на Сансер, настъпва смут и мнозина са изненадани да узнаят, че вината от тoзи прочут регион могат да бъдат и с цвят, различен от белия, както и от сорт, различен от совиньон блан. Реално в Сансер, вероятно най-известната апелация в Долината на Лоара, до преди появяването на филоксерата е доминирал именно пино ноар, и едва след като е намерен “лек” за тази напаст, лозята са презасадени с обичания совиньон блан.

Вино от пино ноар продължава да се прави в Сансер, в розов и червен цвят, а именно към предстaвител на последния насочваме вниманието ви. Класически пино ноар от хладен климат, носещ богатство от аромати на пресни, зрели червени плодове, опушено дърво и килим от есенни листа, характерна приятна свежест и удоволствие от всяка глътка. Съчетайте го с червени меса, може и задушени, осо буко или телешко по бургундски.


 

   КУПЕТЕ ТУК   

 

 

9. Зисола Ното Росо 2020, Мацеи, Сицилия, Италия - СЕГА на -10% (38,61 лв.)

Неро д’авола е червеният сорт на Сицилия, който поставя този южен средиземноморски остров с оптимални климатични условия на картата на виното. Този потенциал не остава незабелязан от аристократичната тосканска фамилия Мацеи, които през 2003г. придобиват имението Зисола в топлата южна част на Сицилия, там където неро д’авола се чувства най-добре. 

Сигурно ви е чудно как това южно вино се вписва в представата за лятна напитка, но изключително овладяният алкохол (12,5) и едва десетте месеца, прекарани във френски барици, повечето от тях използвани, го правят леко и неочаквано изящно за буйния нрав на неро д’авола. Освен забележителния му потенциал от поне 10 години, при него ни впечатляват наситените аромати на горски плодове и портокалова кора, средното тяло и енергичното, свежо усещане на небце. Комбинира се прекрасно с паста и ястия с ориз, гриловани меса и зеленчуци.


 

   КУПЕТЕ ТУК   

 

 

10. Енате Росадо 2022, Енате, Сомонтано, Испания - СЕГА на -10% (21,15 лв.)

Признаваме, че технически това не е червено вино, но като типичен представител на испанските розета с наситен цвят в стил “rosado”, виното може да се похвали с цвят, по-плътен и от този на някои червени вина.

Причината е, че сортът тук е каберне совиньон, известен с дебелите си, наситени с багрилни вещества ципи, в конкретния случай отгледан в региона на Сомонтано в полите на Пиринеите. Противно на схващането, че колкото по-плътен е цветът на едно розе, толкова по-сладко е то, виното е абсолютно сухо и интензивно плодово, разкриващо аромати на синя боровинка, малина и пикантни пиперени нотки. Първото усещане на небцето изпълващо, но благодарение на

на прекрасно балансираната киселинност, то се превръща в игриво и лесно за пиене вино. Еволюцията на небцето е впечатляваща, а финалът - дълъг и ароматен, оставящ дълготраен спомен за сортови аромати и вкусове. Сервирайте на 8-10 градуса с паста или бели меса.

 

   КУПЕТЕ ТУК   

Вярваме, че всяко от горните вина заслужава вашето внимание и ще ви достави наслада и удоволствие. Пожелаваме ви прекрасен август, изпълнен с безгрижие и много вино, независимо от неговия цвят. Наздраве!

MoreSelection of month

Belgian Owl – 100% тероарно уиски

Belgian Owl – 100% тероарно уиски

from Seewines Admin , 21.12.2022
10 вина - 10 лица

10 вина - 10 лица

from Seewines Admin , 02.04.2020
Cinelibri

Cinelibri

from Seewines Admin , 05.10.2020