Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Home
  2. Blog
  3. Wine news
  4. Castel Freres или разказ за френската мечта

Castel Freres или разказ за френската мечта

05.09.2022
Autor: Seewines Admin

 

Спомняте ли си онази приказка за американската мечта? Как Рокфелер купил с последните си два долара килограм ябълки, излъскал ги и ги продал на пазара за четири долара, после купил два пъти повече ябълки и така нататък докато станал милиардер? Оказва се, че не само в Америка това е възможно, ако си наистина визионер като Рокфелер или поне като... Пиер Кастел. Това е разказ за един необикновен французин, който, подобно американския си прототип, започва от нулата, за да се превърне в четвъртия по големина концерн за напитки в света, далеч надхвърляйки пределите на страната си.

 

Историята на братята Кастел започва през 1949 година, когато Пиер Кастел основава компанията, и в следващата година кани в съдружието братята си Ален и Роми. Castel Freres започват с търговия на вина от Бордо, отначало в самия град Бордо (където впрочем и до ден днешен е централният им офис), но компанията непрекъснато разширява своя размер и обхват и за много кратко време става значителен фактор на пазара. Кастел постепенно навлизат и в други отрасли на винения бизнес: първо започват с бутилиране, а след това се насочват към придобиването на собствени имения, лозя и т.н., из Франция. Първият им фамилен домейн е Chateau de Goelane Bordeaux Superieur, придобито през 1957 г. Днес те притежават 19 имения, като Seewines е ексклузивен партньор и дистрибутор на осем от тях, рзположени в Бордо, Лангедок-Русийон и Прованс. 
 

Освен Grand Crus Classes и Grand Crus, Кастел произвеждат и много трапезни вина (vin de table). През 1992 те купуват от Pernod Ricard основния си конкурент във Франция - Société des Vins de France. 

През 1998 година Group Castel купуват и веригата от винени магазини Nicolas, като започват да разширяват дистрибуторската си дейност и към днешна дата разполагат с над 500 обекта из цяла Франция, Обединеното кралство, Белгия, Германия и Полша.

През 2008 компанията разширява дейността си от Южна Франция към долината на Лоара и Бургундия. Вината от по-висок клас се продават като селекция Chateaux and Estate на Castel, сред които са и марките, с които ние работим.

От 2008 насам Groupe Castel решават да положат повече усилия, за да намалят зависимостта си от френския пазар и да станат по-видими в англоговорящите страни, Източна Европа и Източна Азия.

Кастел притежават 1400 ха лозя във Франция и 1600 ха в Африка – в Мароко, Тунис и Етиопия. Произвежда 640 млн. бутилки, 59% от които за френския пазар, 

Бирената следа

Още през 60-те години братята Кастел започват да варят бира в Африка и също стават огромни на пазара, просто защото знаят как се прави бизнес и как да дадат на хората напитки с отлично качество, но и на отлична цена. 

През 1990 Castel Beer закупува основния си конкурент в производството на бира в Африка - Brasseries et Glacières Internationales (BGI). Основните марки бира са Flag и Castel, като компанията произвежда 28 млн. хектолитра бира и безалкохолни напитки в Африка всяка година. Днес те са четвъртият производител по големина в света (след SABMiller, Heineken и Guinness).

Това е истински триумф на безупречния френски вкус за хубав живот, който обаче братята Кастел превръщат в безапелационно успешен бизнес, от тази страна на Атлантика!