Безплатна доставка за цялата страна при поръчки над 89 лв.!
  1. Home
  2. Blog
  3. Wine news
  4. Castel Freres или разказ за френската мечта

Castel Freres или разказ за френската мечта

05.09.2022
Autor: SeeWines

 

Спомняте ли си онази приказка за американската мечта? Как Рокфелер купил с последните си два долара килограм ябълки, излъскал ги и ги продал на пазара за четири долара, после купил два пъти повече ябълки и така нататък докато станал милиардер? Оказва се, че не само в Америка това е възможно, ако си наистина визионер като Рокфелер или поне като... Пиер Кастел. Това е разказ за един необикновен французин, който, подобно американския си прототип, започва от нулата, за да се превърне в четвъртия по големина концерн за напитки в света, далеч надхвърляйки пределите на страната си.

 

Историята на братята Кастел започва през 1949 година, когато Пиер Кастел основава компанията, и в следващата година кани в съдружието братята си Ален и Роми. Castel Freres започват с търговия на вина от Бордо, отначало в самия град Бордо (където впрочем и до ден днешен е централният им офис), но компанията непрекъснато разширява своя размер и обхват и за много кратко време става значителен фактор на пазара. Кастел постепенно навлизат и в други отрасли на винения бизнес: първо започват с бутилиране, а след това се насочват към придобиването на собствени имения, лозя и т.н., из Франция. Първият им фамилен домейн е Chateau de Goelane Bordeaux Superieur, придобито през 1957 г. Днес те притежават 19 имения, като Seewines е ексклузивен партньор и дистрибутор на осем от тях, рзположени в Бордо, Лангедок-Русийон и Прованс. 
 

Освен Grand Crus Classes и Grand Crus, Кастел произвеждат и много трапезни вина (vin de table). През 1992 те купуват от Pernod Ricard основния си конкурент във Франция - Société des Vins de France. 

През 1998 година Group Castel купуват и веригата от винени магазини Nicolas, като започват да разширяват дистрибуторската си дейност и към днешна дата разполагат с над 500 обекта из цяла Франция, Обединеното кралство, Белгия, Германия и Полша.

През 2008 компанията разширява дейността си от Южна Франция към долината на Лоара и Бургундия. Вината от по-висок клас се продават като селекция Chateaux and Estate на Castel, сред които са и марките, с които ние работим.

От 2008 насам Groupe Castel решават да положат повече усилия, за да намалят зависимостта си от френския пазар и да станат по-видими в англоговорящите страни, Източна Европа и Източна Азия.

Кастел притежават 1400 ха лозя във Франция и 1600 ха в Африка – в Мароко, Тунис и Етиопия. Произвежда 640 млн. бутилки, 59% от които за френския пазар, 

Бирената следа

Още през 60-те години братята Кастел започват да варят бира в Африка и също стават огромни на пазара, просто защото знаят как се прави бизнес и как да дадат на хората напитки с отлично качество, но и на отлична цена. 

През 1990 Castel Beer закупува основния си конкурент в производството на бира в Африка - Brasseries et Glacières Internationales (BGI). Основните марки бира са Flag и Castel, като компанията произвежда 28 млн. хектолитра бира и безалкохолни напитки в Африка всяка година. Днес те са четвъртият производител по големина в света (след SABMiller, Heineken и Guinness).

Това е истински триумф на безупречния френски вкус за хубав живот, който обаче братята Кастел превръщат в безапелационно успешен бизнес, от тази страна на Атлантика!