Free delivery over 119lv
  1. Home
  2. Blog
  3. Wine news
  4. Находките от Южна Африка

Находките от Южна Африка

11.04.2024
Autor: Seewines

ЕДНА ЛУДА ИДЕЯ: През 2002г. агрономът новатор Роза Крюгер дава старт на възхода на южноафриканското вино с една луда идея. Заедно с още няколко съмишленици тя започва обиколка с хеликоптер над южноафриканското крайбрежие в издирване на стари, изоставени лозя, основно в районите Суартленд и Стеленбош. В последствие същите биват възстановени и от тези ценни лозя в момента идват завладяващи винени съкровища, които печелят симпатиите на световната винена критика. От такъв ранг е находката Ава Сира, реколта 2022, най-лимитираното вино в нашата селекция, кръстено на дъщерята на бившия ръгбист и съвременна звезда на винената сцена в Южна Африка, Донован Рал.

- ЧОВЕК VS ПАВИАН: Знаете ли, че в някои лозя в Южна Африка берачите отиват на гроздобер въоръжени с пистолети? Южноафриканските павиани са изключително агресивни и умни примати. Те са сред най-големите врагове на лозарите там и често съвсем планирано очакват узряването на гроздето и организирано се спускат на стада към лозята от по-високите планински райони, за да се насладят на сочните гроздове.

 

- КАК ОТКРИХМЕ ВИНАТА: През 2022 и 2023г. нашият вино експерт Ясен Стайков работи като главен сомелиер за Констанс Ефелия на Сейшелските острови – един от най-големите ексклузивни курорти в Индийския океан. Най-продаваните вина на Сейшели са южноафриканските, които печелят публиката с уникалния си характер и изключителното качество, което предлагат за цената си. Докато отговаря за винената програма там, Ясен има възможност да посети едни от най-добрите лозя и винарни в районите на Суартленд, Стеленбош и Хемел-ен-Аарде в Южна Африка. С опитването на новата вълна на уникалните южноафрикански вина се заражда идеята за тяхното представяне на българската винена сцена. След като Ясен става част от нашия екип и се взема решението Seewines да представи новата генерация южноафрикански вина в България, следва стриктна селекция от сомелиерския ни екип, пътешествие на вината с кораб покрай западния бряг на Африка и ето че най-интересните находки са вече при нас.

Представяме ви Шенин Блан от диворастящи, чашковидни лози на ръба на оцеляването, с корени, впити буквално в почви от натрошени скали с малко глина; расов африкански Пинотаж; уникална африканска Сира, растяща на гранитни и шистови скални плочи; бели и червени купажи от лозя, заобиколени от типичните, ароматни африкански треви и храсти, известни под името „финбос“; две пристрастяващи вина от Каберне Фран, както и още много други емоции в бутилки.

Свързани продукти