Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Home
  2. Blog
  3. Selection of month
  4. ТОП 10 български вина в месеца на виното и любовта

ТОП 10 български вина в месеца на виното и любовта

02.02.2023
Autor: Seewines Admin

Сред изумителното многообразие от великолепни български вина, с които се сблъскваме напоследък, наистина е не лека задача да се подберат едва 10, за месечната ни класация топ 10. Е, с много вътрешни дебати в края на краищата се оформи един списък, с който екипът на Seewines ще празнува месеца на виното и любовта. Защото ние сме не просто хора, които обичат виното, ние сме хора, влюбени в него! 

 

 АЛЕКСАНДРА КВЕВРИ СОВИНЬОН ГРИ - СЕГА на -10% (25.11 лв.)

Малката винарна Александра Естейт направи истински пробив в качествено отношение, но освен това спечели сърцата ни и като проект, стартирал буквално от нулата. Намира се на километри от Чирпан и Стара Загора, но попаденете ли в село Средно Градище, в Александра Естейт, все едно сте на няколко километра от Монпелие. Старата къща е реставрирана в стил Прованс, но освен че изглежда романтично, крие няколко винени съкровища... 

В постройката на избата са се поместили огромни глинени делви, които са купени и докарани директно от Грузия. Това са прочутите квеври. Квеврите са изработени от глина и от най-древни времена (над 8000 години) се употребяват за производство и съхранение на вино. Формата е овална и са с вместимост от 2500 л. Според Кавказката традиция се заравят в земята, както е и в този случай, за Alexandra KVEVRI Sauvignon Gris, където температурата е постоянна. Квеврите се произвеждат ръчно, като се изисква много труд и търпение. Винифицираните по този древен метод бели вина са известни като „оранжеви“ или още "кехлибарени вина". 

Затова ние смятаме, че това вино ще ви очарова. Направено е с дълга мацерация и ферментация на гроздето заедно с твърдите части, след това е заложено в квеврите, които се запечатват с глина. Виното е извадено от квеврите през март, не са добавени сулфити до бутилирането му в април месец.


   КУПЕТЕ ТУК   


 

 

ИЙГЪР ШАРДОНЕ СТЕФАН ПИРЕВ - СЕГА на -10% (25,20 лв.)

Стефан Пирев е един от най-популярните български енолози с над 30-годишна кариера във винарството.  И според нас безспорен майстор на бели вина, а сред тях – безспорно с отлични резултати със сорта Шардоне.

От 2017 година работи по развитието на собствените си марки премиум вина Еager и Kosara, част от едноименния проект STEPHAN PIREV WINES.

Неговото творческо кредо е: „Винарството е красив и труден занаят и когато го правиш със страст и разбиране, той ти се отблагодарява. За да се създаде успешно вино всеки един етап е еднакво важен и значим - от гроздето, през винификацията, промотирането, предлагането и съчетаването с храна, и във всеки от тях енолога трябва да е водещ. Той е визионерът!“

Едно великолепно и гладко Шардоне с жив златисто-лимонен цвят с нежни зеленикави отблясъци. Носът е комплексен и дълбок с нюанси на тост с масло, манго и папая, сандалово дърво. Плътно тяло с отлича свежест, живо и гъвкаво в устата, с цитрусов и леко минерален финал. Изключително гастрономично вино.

   КУПЕТЕ ТУК   

 

 

РОЗЕ ГРЕНАШ DOWNTOWN URBAN WINERY - СЕГА на -10% (24,30 лв.)

Винарска изба Downtown Urban Winery е разположена в сърцето на Сливен, в един от старите квартали на града – кв. Клуцохор, запазил автентичната си архитектура. Помещението, което обитава избата, няколко десетилетия е функционирало като дърводелска работилница.

Запазвайки духа на занаятчийството, всички операции в избата се изпълняват с минимална технологична намеса – от брането на гроздето до бутилиране на виното. Този стил на производство е определящ и за микро капацитета на избата от 11 000 бутилки годишно.

Розето на Downtown Urban Winery ни спечели с финия си перлено-розов цвят с платинени отблясъци. Носът е интензивен и комплексен, с усещане за свежи зелени билки и коприва, на втори план - нектарина и цвят от кайсия. Със свежо и стегнато тяло, елегатно и гладко, с усещане за цитрус, нектарина и свежа вишна във финала.

Комбинациите с храна на най-разнообразни: свежи летни салати, сирена, билкови брускети, пилешко месо.


   КУПЕТЕ ТУК   



 

АЙЯ МЕЛНИК - СЕГА на -15% (30,85 лв.)

Някак си нямаше да е възможно да направим класация на български вина, без да се похвалим с един разкошен продукт от собствената ни ибза – Айя Естейт. Великолепен, плюшен Мелник 55 със забележително бъдеще пред себе си (както се надяваме и самата винарна), това вино е събрало цялата топлина и щедрост на Мелнишкия регион.

Ето повече за него: изцяло ръчният гроздобер се осъществява на 15 септември. Преди алкохолна ферментация се извършва студена мацерация в рамките на 5 дни, а самото грозде не се мачка и постъпва на цели зърна в съдовете с цел по-нежна екстракция. Алкохолната ферментация е при сравнително ниски температури от порядъка на 22-23 С, което благоприятства запазването на свежите сортови характеристики. След приключването й отново се провежда мацерация, но само за 3 дни. Малолактичната ферментация се осъществява в съдове от неръждаема стомана, след което виното отлежава в стари френски 400 литрови дъбови бъчви за период от 15 месеца.

Цветът е рубинено червен, а ароматът - наситен, доминиращо плодов, с характерните за сорта нюанси на червени плодове. Усещат се едва доловими нотки на кафе и ядки. Вкусът е мек, с добре структурирани танини и лека сладост във финала.

Подходящо за консумация с широк спектър ястия - печени и готвени меса, със и без сосове, меки и твърди сирена и гриловани зеленчуци са само част от възможните комбинации. Леки шоколадови тарти също могат интересно да се съчетаят с плодовия вкус на виното.


   КУПЕТЕ ТУК   


 

 

ЗЕЛАНОС Z ПИНО НОАР БАРЕЛ - СЕГА на -10% (27,63 лв.)

Зеланос носи името на още един тракийски бог (или покровител) на виното, веселието и любовта – Зелас. Намира се в село Славянци и притежава собствени 70 ха лозя, но и още много други земеделски земи. 

Избата е сбъдната мечта на потомствения агроном и собственик на лозята и винарната Рени Славова, която с особено внимание и грижа прави - заедно с енолога Светла Рошлева - този възхитителен, сатенено-гладък Пино ноар. Гроздето, разбира се, се бере и сортира на ръка. Виното ферментира в иноксови съдове, след което отлежава 12 месеца във френски барици, а това което ще опитате в чашата смятаме, че ще ви остави безмълвни...
 


   КУПЕТЕ ТУК   


 

 

BETTER HALF МЕРЛО И СИРА - СЕГА на -10% (21,78 лв.)

Better Half (по-добрата половина) е една от новите и крайно интересни винарни у нас. Класическа гаражна изба, там, където всеки съд има отделна, собствена история. И няма как да не е така, защото това е семейният проект на Николай Далаков. Заедно със съпругата му Яна и синовете им Стефан и Николай, те буквално живеят сред своите вина.

Николай е доста разпознаваем винар, отдавна е име в българската винена индустрия и неведнъж е доказвал, че когато се захване с нов проект, той обикновено става супер успешен. И това, без съмнение се дължи предимно на едно нещо - неговата огромна любов към виното. Бетър Халф по някакъв начин е "зрелостният" проект на Николай Далаков и той впечатлява с добре обмислени купажи, елегантни червени и розета в квеври, както и няколко бели изненади от традиционни и местни сортове.

От Better Half Garage Wines избрахме един изразителен купаж от Мерло и Сира, който показва най-силните страни и на двата сорта. 



   КУПЕТЕ ТУК   


 

 

КАПАТОВО СИРА РЕЗЕРВА - СЕГА на -10% (36,90 лв.)

Капатово са сред най-симпатичните винопроизводители не само от Долината на Струма, а изобщо у нас, и ние наистина обичаме всички техни вина! Избрахме, обаче, да ви представим нещо ново, и специално от тяхната райска градина с лозя.

Лимитираната серия Сира е направена от най-старите лозички в Капатово. Гроздето е отгледано със старателни ежедневни грижи, специално селектирано и внимателно проредено, за да се получат най-подходящите показатели за едно отлично вино. Виното е отлежало повече от 12 месеца във френски дъбови бъчви Saury Classic.

Тялото е плътно и с дълъг послевкус. Танините са зрели, във вкусовия аромат изоблистват свежи плодове и подправки. Плодовите аромати на къпини и вишни се допълват от пикантен на черен пипер и ванилия. В следващите няколко години виното ще развие потенциала си в бутилката.  
 

   КУПЕТЕ ТУК   

 

 


МАВРУД РЕЗЕРВА РУМЕЛИЯ - СЕГА на -10% (37,71 лв.)

 Румелия в Панагюрище си остава една от сигурните крепости на сорта Мавруд. Откакто винарната е създадена преди повече от 15 години, не спира да работи усърдно със сорта и определено си завоюва име на емблема на едни от най-добрите Мавруди у нас.

Разбира се всичко се случва първо на лозето, от където идва този Мавруд. Нека надникнем и там: ръчно брано грозде от масиви с контролиран добив. След допълнително сортиране в избата, всеки парцел се микровинифицира в иноксови съдове и после се решава кой Мавруд къде ще се заложи (тип бъви, време за отлежаване и т.н.). В този случай, Резерва Мавруд е отлежавало в нови американски барици за 30 месеца, а след това и в бутилка.  

Виното е с наситен плътен цвят. Ароматът е интензивен, плодово пикантен, с мастилен характер. Вкусът е стегнат, плътен, с усещане за топлина и свежест. Тялото е богато, с приятни танини и свежест. Дългият послевкус остава спомен за минералност и препечен дъб.


   КУПЕТЕ ТУК   
 
 

 


BV ГРАНД КЮВЕ БЕСА ВАЛЕЙ - СЕГА на -10% (55,71 лв.)

Беса Валей е класическа изба от типа френско шато, като самата винарна е разположена в сърцето на лозовия масив. Лозето се намира в магическата Долина на бесите (тракийско племе, населявало тези земи преди хилядолетия), близо до с. Огняново, Пазарджишко и се е разпростряло върху 250 хектара. Малко е да се каже, че това е един от най-стойностните винарски проекти у нас, с над 20 годишна история, буквално – лицето на съвременното българско вино.

Grande Cuvee е купаж от най-добрите плодове на лозето на Беса: Merlot 25% & Syrah 21% & Cabernet Sauvignon 29% & Petit Verdot 25%.

Това вино е абсолютен разкош! Отличава се със своя баланс и финес. Цветът е интензивен, гранатов, жив с ефирни отблясъци. В носа доминират горски плодове, синя слива, ядки, които елегантно са съчетани с благороден дъб. Тялото е мощно, сочно и пикантно, много обло и с кадифени танини. Финалът е дълъг и завладяващ с нюанси на шоколад и ванилия.
 

   КУПЕТЕ ТУК   
 

 

РЕД ЧЪРЧ СЕЛЕКСИОН ИНДИВИДЮЕЛ - СЕГА на -10% (89,10 лв.)

Лозoвият масив се намира в региона на Перущица, в полите на родопската яка. Насажденията са на площ от 20 хектара с френски сортове - Мерло, Каберне совиньон, Каберне фран, както и с българската звезда Мавруд.

Марката Гран Суверен носи в себе си символика: виното, като независим водач, като суверен, което идва от една изба, в която няма компромиси с качеството.

Selecion Individualle е изключителен израз на творчеството на идеолога на избата Алекс Канев. Във виното са въплътени качествата на най-доброто грозде от собствени лозя Каберне Совиньон, Мерло и Каберне Фран. Отлежава в 100% нови френски барици за период от 18 месеца. Вино с голям потенциал за отлежаване. Подходящо за специалитети с месо, стекове или дори с тъмен шоколад

 

   КУПЕТЕ ТУК