Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Home
  2. Blog
  3. Selection of month
  4. Благодаря!

Благодаря!

24.11.2020
Autor: Seewines Admin

„Мерси е моето благодаря“ – вероятно голяма част от вас са чували този слоган на известната кутия с бонбони. Сещаме се за тази реклама в дните, предхождащи един празник от далечна земя, който има много дълбок смисъл и който харесваме точно затова. Не толерираме приобщаването и сляпото приемане на празниците от чужбина; разбира се, че ние си имаме прекрасни наши такива. Този обаче днес ни се струва много, много актуален и затова искаме да му обърнем подобаващо внимание. Thanksgiving, Денят на Благодарността.
Да бъдеш благодарен е невероятно чувство; всеки, който е изпитал макар и малка добрина към себе си от някого в живота си, би потвърдил. Годината 2020 се получи доста неочаквана и необикновена, накара ни да поспрем и да се замислим за важните неща в живота. И тъй като наближава краят й, отправяме към вас предизвикателството да благодарите и да споделите с нас, ако желаете – на кого и за какво бихте казали добра дума днес?

Смисълът на празника

Тук не е мястото да се впускаме дълбоко в историята на празника, само ще маркираме някои основни точки.
- Идеята за Ден на Благодарността се заражда през 1620 г. след тежко плаване на кораба „Мейфлауър“ от Англия до САЩ и последвала още по-тежка зима по новооткритите земи. Mестните племена, т.нар. индианци, помогнали на европейците да оцелеят, като ги научили как да култивират царевица, кои отровни растения да избягват и пр.
- Празникът увековечава края на земеделския сезон и прибирането на реколтата.
- Отбелязва се предимно в САЩ и Канада, като има последователи още в Западна Европа, Бразилия, Япония, Австралия и др.
- Датите са различни в различните държави и стартират от края на октомври. САЩ приемат за официална дата четвъртия четвъртък на ноември. С този празник за тях започва т.нар. Holiday Season, т.е. подготовката за Коледа, заради което и петъкът след Деня на благодарността е Черният петък, познат вече по цял свят с големите си оферти, насърчаващи запасяване с подаръци.

В България Денят на Св. Димитър отбелязва края на стопанската година – реколтата е прибрана и иде време за заслужена почивка. Нямаме обаче навика да благодарим за това – за положения труд, за събраните плодове и зеленчуци, за доброто време и пълните зимници. Затова нека го направим сега, без да се делим на наши и чужди – просто да благодарим за хубавата и обилна реколта и да дадем началото на Голямото празнуване.

Трапеза, изпълнена с добри пожелания

Деня на Благодарността свързваме с пуйката. Това е жертвеният агнец на трапезата, символ на богатство и изобилие. Всеки си има собствена рецепта – пълнена или не, с кестени, с ориз. Важно е също да има тиква – под формата на пай, на хляб; сос от червени боровинки, пюре от сладки картофи и пащърнак. Както знаем, храната неизменно върви с виното, а неправилно избраното питие може да погуби и най-доброто ястие. Или поне няма да изпитате същото удоволствие и наслада. Затова идваме на помощ в избора на вино за този празник – последвайте съветите ни и няма да съжалявате.

 


1. Вечерята може да стартира с аперитив – тук може да дадете всичко от себе си и да се отдадете на фантазиите в коктейлите. Естествено, класически пунш или греяно вино винаги гарантира стопляне на душите и сърцата, а думите на благодарност ще се леят без засечка.

 

2. Какво да сложим обаче до пуйката? Месото й е леко и диетично, немазно и трудно би понесло тежки класически вина, затова оставете Бордо и Риоха за по-сериозните говежди или свински меса, и се поглезете с по-елегантните червени винени предложения. Можете да се доверите на плодовата и землиста комплексност на красив Пино Ноар – от Бургундия, ако уважавате абсолютната класика, или американски, ако искате да почетете родината на пуйката – например от Орегон или пък Монтерей в Калифорния. Ако сте в търсене обаче на нещо истински забележително, доверете се на безкрайната многоликост на отлежало Бароло с аромати на трюфел и розови листенца.

 

3. Ако предпочитате бяло вино, то трябва да може да балансира ястието – затова препоръчваме ваниловия характер на отлежало вдъб Шардоне. Неговата плътност ще задоволи желанията на небцето ви и същевременно няма да „похлупи“ нежното пуешко месце.

4. За вегетарианските и веганските предложения на масата също има избор на подходящо питие. Червената боровинка, брюкселското зеле, пащърнакът изискват специално внимание, като тук трябва да заложим на вино с малко по-сериозна свежест, за да може хубаво да подчертае вкусовите качества на ястията. Предлагаме букета от горски плодове, оформени около стегната струкрура на Валполичела Класико, или игривия млад Цвайгелт от Австрия.

И още няколко идеи: за ценителите на местното производство имаме предложение от България – Colorito Pinot Noir, носител на няколко международни отличия.
Или Божоле, но не Нуво! Сортът Гаме често е недооценен, а подрегионът Божоле попада в сянката на славата на съседна Бургундия и на маркетинговата експанзия на Божоле Нуво. Ако ни се доверите в избора, ще получите прекрасно вино, което чудесно ще подхожда и на пуйката, и на вегетарианските плата на празничната ви маса. Вземете бутилка подходящо за отлежаване и богато на комплексност Моргон.

Което и вино да изберете, помнете – важно е да бъде поднесено с БЛАГОДАРНОСТ!

MoreSelection of month

Gorun - the star of Mizia

Gorun - the star of Mizia

from Seewines , 27.03.2024
Stephan Pirev Wines

Stephan Pirev Wines

from Seewines Admin , 27.06.2022