1. Начало
 2. Вино
 3. Домен Берто, Пино Ноар Фисан "Ле Кре"

Домен Берто, Пино Ноар Фисан "Ле Кре" 2012

В наличност - доставка до 24 часа в работни дни за гр. София, а за страната - според графика на куриера.
Арт.№ 0548

Този блок е по-малко от 1.5 хектара и е с глинести и варовикови почви. Първите лози са засадени в 1946 и до 2003 година са подновени постепенно. Специално вино сингъл винярд.

Алк. 13%

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Танини
 • Свежест
 • Алкохол

Доминиращи аромати

 • Черна череша Черна череша
 • Лавандула Лавандула
 • Дим Дим
 • Землисти аромати Землисти аромати

Чаша за консумация

Колектор за аромати

Температура

Стайна температура Стайна температура

Подходящи храни

 • Зеленчуци Зеленчуци
 • Червени меса Червени меса
 • Твърди сирена Твърди сирена

Зрялост

Готово, но ще развие потенциала си

Още от този производител

Повече за това вино

Домен Берто

Домен Берто

Guy Berthaut наследява имението на баща си едва 11 годишен. Майка му управлява до 1930, когато той, вече 18-годишен, влиза във владение. По това време виното е продавано на едро на различни търговци. След Втората Световна Война, Guy започва да бутилира под семейното име и успява да създаде клиентела в САЩ. През 2013 неговата внучка Amélie завършва Университета в Бордо (инженерство и лозаровинарство) и наследява земите на дядо си във Fixin, както и част от тези на майка й, която има дял в Domaine François Gerbet, в Vosne-Romanée. Имението вече носи името Domaine Berthaut Gerbet. Amélie сега разполага с много добро портфолио от лозя и вината започват да придобиват нейн собствен стил, който надгражда класическия чист стил на Domaine Berthaut и предлага по-богат вкус и деликатност. Тя е определено една изгряваща звезда в Бургундия.

Всички от този производител
Бургундия

Бургундия

В тази област червените вина се произвеждат от един сорт - Пино Ноар, но вината всъщност се различават по качество от леки и обикновени до богати, сложни и наистина величествени. Бургундия се слави със силно “надробените” си лозови насаждения и като цяло веруюто е, че колкото по-малка е площта на лозето, толкова по-добро е виното. Най-добрите бургундски вина идват от Кот д'Ор, ивица от едва 30 мили, разделена в центъра на 2 отделни части; Кот дьо Нуит на север и Кот дьо Бон на юг. Славата на Cotê de Nuits е в червените вина - тук се произвеждат 95% червени вина от гроздето Пино Ноар. Естествено тук са и едни от най-добрите, способни да отлeжават, най-екзотичните и скъпи вина. Côte de Beaune произвежда приблизително 38% бяло вино, 60% червено и 2% пенливо. Сортът за бялото вино е изключително Шардоне, а качеството варира от най-добрите, Montrachets и Corton Charlemagnes, Meursault, Puligny и Chassagne до по-обикновения Macon Blanc. Първите по традиция отлежават в малки дъбови бъчви, докато вината от Macon обикновено са с по-лек характер и съответно добро съотношение между качество и цена. Червените вина от Бон не притежават славата на “събратята” си от Кот дьо Нуит, като тук изключения са тези, които идват от Помар, Кортон и Волне. В общия случай са по-леки по стил, но в зависимост от реколтата могат да покажат потенциал, който успешно съперничи на Côte de Nuits и не само.

Всички вина от този регион
Пино Ноар

Пино Ноар

Пино Ноар е доминиращият сорт в Бургундия - предизвикателство за всеки лозар и винопроизводител. Разпространен е още в Германия (под името шпетбургундер), Северна Италия (пино неро), Чили, Южна Африка, Австралия, Нова Зеландия, САЩ. Виното от пино ноар притежава специфичен аромат на червени плодове във всичките им възможни нюанси според начина на винификация - от свежи червени вишни в по-леките варианти до тъмни презрели черни череши в по-наситените и тежки вина, които освен това добиват и отчетливи землисти нотки.

Всички вина от този сорт

Подобни продукти

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю