Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Видеа
  4. Ризлингът – царят на белите сортове

Ризлингът – царят на белите сортове

27.05.2019
Автор: Seewines Admin

Да, ризлингът е царят на белите сортове – култивиран преди повече от 2000 години и официално провъзгласен в Средновековието в немските земи от поречието на Рейн. Точно тук, в тези земи и от техните лозя – се ражда ризлингът – царят на бялото вино.



Ризлингът е дълго вино – дълго като историята и реката Рейн. Той основава вкусове, които варират от сухо до изключително сладко вино, отличаващо се с естествена киселинност, съчетана с предизвикателна концентрация на плодове и остатъчна сладост. Прославен и прославящ. Наименованието му – което е като същински сан както за производителите, така и за ценителите на виното, може да варира от „ледено вино“, когато се произвежда в Канада, до „лятно вино“, когато се консумира – отразяващо чувството и плътността на времето след него.


>>> ВИЖ НАШАТА СЕЛЕКЦИЯ ОТ РИЗЛИНГ ВИНА <<<



Ризлингът има тези отличителни белези – носи в себе си архетипа за лозята от долината на Рейн и Рейнските замъци, и Рейнското злато – нежно пиршество на вълшебствата. Сортът е интересен със средното си зреене, готов в средата на септември пред прага на есента – а вината, които се произвеждат от него носят всичките цветове на светлостта и светостта – от бледожълто през слънчево, до леко медено и тихо светлозелено – всичките в тон с аристократизма му, с дългата традиция и величествен вкус.


Ризлингът има и невероятна способност на стареене, дори гниенето му е благородно, а големите дъбови бъчви, в които отлежава, традиционно са произведени от гори от собствените земи около старите замъци.
Във виненото портфолио на Seewines присъстват над 100 царски особи от потеклото на Ризлинга - всичките с най-знатен сан, всичките от най-чудни винени земи, с големи лозови градини – приканващи към късен гроздобер, стръмни минерални почви в Мозел, леки плодови аромати от региона на Пфалц, чудни производства от Рейнската долина в Германия, планините в Австрия, България, Италия, Франция, до отвъд Тасманово море при Нова Зеландия.