Безплатна доставка над 119 лв.

Sonoma Valley Ava

25.10.2018
Автор: Seewines Admin

Кратка история (в дати)

1823 - Испанският францискански отец Хосе Алтамира засажда няколко хиляди лози в мисията на Сонома.

1857 - Унгарският благородник Agoston Haraszthy, известен като "Бащата на винарска индустрия в Калифорния" основава винарна Buena Vista в долината Сонома.

1873 - Епидемията от Филоксера достига Калифорния

1933 - След тринадесет години е отменена Забраната за производството и продажба на алкохол, известна още като Сух режим. В Калифорния от 700 винарни оцеляват 180, а в Сонома са останали под 50.

1933-45 - Втората световна война прекъсва вноса на френски вина, което помага на винарните в Sonoma County да се съживят с увеличаване потреблението на местни вина.

'60-те - 60-те години на миналия век предефинират много аспекти на американския живот. Американците пътуват до Европа и започват да доближават вкуса си до европейския. Хипитата пият вино, за да се бунтуват срещу родителите си, които пият коктейли и винарите в Калифорния започват да правят вина на световно ниво. Резултатът е поразителен - 40% увеличение на консумацията на вино в САЩ между 1968 и 1972 година.

1976 г. - “Присъдата от Париж” - извежда вината на Калифорния на световната сцена. На сляпа дегустация в категории Шардоне и Червени френските дегустатори присъждат първо място на американските представители.

’80-те - Окръг Сонома е известен като производител на млечни продукти, зърнени култури и плодове. Гроздето остава на четвърто място. До 1989 година това се променя и то се превръща в главен източник на оборот в окръга. Технологичният напредък в производството на вино подобрява вината, за да отговори на по-сложните вкусове на потребителите.

Местоположение

Долината Сонома е част от района на залива на Сан Франциско, на около 50 километра северно от града в окръг Сонома, който граничи с окръзите Марин, Напа, Лейк, Мендосино и Тихия океан и залива Сан Пабло. Крайбрежието й е дълго 80км.

Климат

Повечето винарски райони в света се облагодетелстват от наличието на реки или водни басеини около тях. Долината Сонома е силно повлияна от непосредствената близост до Тихия океан. Планините Сонома от запад и Маякамас от изток правят коридор, който проветрява долината с океански бризове, които прочистват мъглите. Лятото е дълго и сухо, а зимата кратка и мокра - типичен Средиземноморски климат, срещан на много малко места по света. Разликата е, че в Сонома е малко по-топло и сезоните са по-стабилни и предсказуеми, което прави решението за начало на гроздобера по-малко драматично от гледна точка на валежи.

Почви

Трудно е да се намери единна характеристика, която да обобщи географията на Сонома. Много преди лозите да се настанят тук, окръг Сонома е бил вътрешно море. Тектоничните катаклизми на крайбрежните плочи създават днешните планини Маякамас, които формират източната граница на окръга и определят структурата на почвите, примесени с  пепел и лава. Благодарение на протичалото милиони години наслагване и смесване на слоевете, Сонома е дом на повече видове почви, отколкото цяла Франция. Такова разнообразие е рай за всеки винар. Само в Долината Сонома AVA те са над петнадесет вида.

Лозя и Сортове

Sonoma Valley AVA отглежда голямо разнообразие от сортове, но шест от тях правят почти 94% от обема: Шардоне, Пино Ноар, Каберне Совиньон, Мерло и Сира.

Винопроизводство и Вина

Вината на Sonoma Valley излъчват забележителното разнообразие на региона. Обширната палитра от терени, почви и микроклимати се разкрива във вина с почти неограничена дълбочина и комплексност. Това позволява на винопроизводителите да правят широка  гама сортове и стилове: пищно и плътно Каберне Совиньон, Пино Ноар и Шардоне, които са деликатно съвършени в по-хладните райони, близо до залива Сан Франциско, Зинфандел, усъвършенстван в низините - всичко, което човек, обичащ виното, може да си пожелае от един завладяващ винарски регион.

Вижте още от Зад сцената

Mendocino County

Mendocino County

от Seewines Admin , 25.10.2018
ИСПАНИЯ

ИСПАНИЯ

от Seewines Admin , 27.12.2018
Виното в САЩ

Виното в САЩ

от Seewines Admin , 25.10.2018